Stipendiaten utsedd

Pressfotograf som  breddar verksamheten

Lars Dareberg får FFiMs stipendium för 2016
Lars Dareberg får FFiMs stipendium för 2016

Lars Dareberg får 2016 års stipendium. Han började som pressfotograf redan som 16-åring. Mest känd är han kanske från sin tid på Sydsvenskan, där han hade sitt första uppdrag 1993. Sedan 2015 är han sin egen arbetsgivare och spänner över ett betydligt bredare register vad gäller uppdrag. Utöver stillbilder åt olika medier fotograferar och redigerar han även böcker, gör film och ställer upp som föreläsare.

“Jag visste att det fanns en marknad som frilansare så jag sa upp mig och förekom därmed en uppsägning, som drabbar så många inom pressen. Jag kände många på landets tidningar. Visst tog jag en risk, men satsningen höll och uppdragen har ökat undan för undan.”

Lars Dareberg är 46 år och bosatt i Klagshamn. Han får FFiM-stipendiet enligt juryn…

…”för sitt nyskapande arbete som sportfotograf och för sitt driv och sin entusiasm för att stärka den fotografiska bilden. Genom sin bevakning av bland annat sju olympiska spel har Lars Dareberg visat att han är en av Sveriges bästa sportfotografer. Dareberg var under tre år bildchef på Sydsvenska Dagbladet och under den tiden lyfte han verkligen fram fotografernas roll. Mot slutet av mandatet gjordes boken ”Ögonblick”, som visar fotografernas bästa bilder. I dag är Lars Dareberg frilansfotograf, som jobbar med undervisning, egna projekt och olika uppdrag inom film och stillbild.”

Pressfotografjobbet innebar naturligtvis ständigt resande.

“Vissa år kom jag upp i 200 resdagar, ofta utomlands. I huvudsak handlade det om sport. Men jag har inte något brinnande sportintresse. Jag går t ex inte på fotboll på fritid. Yrkesmässigt är däremot sport intressant och spännande.”

Tiden som bildchef på Sydsvenskan var lärorik och gav utrymme för hans kreativa sida på ett helt annat sätt än med kamera i handen. Hans utökade kontaktnät från de tre åren ”vid desken” kom till nytta när han sadlade om till eget företagande.

Fotboll tillhör fortfarande huvuduppdragen. Som frilansare är han knuten till bildbyrån Ombrello i Stockholm, som bl a levererar bilder från allsvenskans matcher till landets tidningar.

“Så jag är på plats när det är hemmamatcher i södra Sverige. Därmed slipper regionala tidningar skicka fotograf när ”deras lag” har bortamatch. Nu är ju inte Helsingborg längre i högsta divisionen så nu får jag mindre att göra på helgerna i sommar. Familjen är därmed tacksam att jag bara har Malmö FF att bevaka på hemmaplan.”

Det blir naturligtvis en hel del resande ändå. Almanackan fylls av uppdrag och egna projekt. Allt fler vill ha rörliga bilder, inte minst företag och organisationer. Då kan uppdragen kräva flera dagars jobb i stället för några timmar för stillbilder.

Genom bildbyrån Ombrello ingår Lars också i ett internationellt kontaktnät via mediaföretaget Getty Images med huvudkontor i Seattle. Härigenom sprids inte bara allmänna nyheter.

“En internationell pingismatch utan större publiktryck kan ge upphov till att jag kan leverera hundratals bilder till media i utlandet.”

Lars Dareberg har under åren hedrats med en lång rad priser i tävlingen Årets Bild och han står också bakom flera böcker.

Stipendiet har utdelats sedan 1976, när dåvarande Malmö Fotoklubb firade 40-årsjubileum. Att en ideell förening delar ut ett stipendium är ovanligt. Utöver äran och en statyett till låns ett år utgörs utmärkelsen av 3 000 kronor.

Lars besöker oss för att ta emot stipendiet och berätta om sina bilder och sitt arbete den 10 april.

Mer om och av Lars Dareberg hittas på hans hemsida www.larsdareberg.com

Han är också flitig med sin blogg, som är kryddad med gott om länkar, stillbilder och filminslag. Se mer på: larsdareberg.blogspot.se

 

Text och intervjufoto: Sven-Olof Gunnarsson