Göra Bildspel – en introkurs

Första kursen för höst-terminen, gick av stapeln i onsdags. Det var Anders Svenssons intro-kurs i hur man gör ett bildspel.

 

15  st medlemmar bänkade sej kl 18.30 och Anders hälsade alla välkomna. Han började med att berätta lite om vad är ett bildspel och vad man bör tänka på INNAN man börjar skapa i programmet. Han berättade lite kort om de program som finns på marknaden. Förklarade skillnaden mellan ett rent bildspels-program och ett som är tänkt främst för video. Det program som han sedan visade och gick igenom, var Adobe Premiere Elements. Detta är primärt ett program för skapande av en video. Fördelen med det är att man kan bl.a blanda både stillbild och video i samma Bildspel. Det är med andra ord mer flexibelt, samt att det funkar fint tillsammans med Photoshop Elements.

Redan när man är ute och fotograferar, är det bra om man funderar på om det skall bli ett bildspel av denna foto-session. Vare sej det är en semester-resa eller bara en tur med barnbarnen, så är det en bra ide´att ta lite mer varierande bilder. Alltså både närbilder, översiktsbilder och så de vanliga bilderna man tar. På detta sättet har man mer att jobba med när det är dax för skapandet av BILDSPELET !

När man väl plockat ut de foto som man kan tänka sej att ha med i bildspelet, så är det en god idé att 

Det finns tre olika sätt (Snabb, Expert och Guidad att arbeta med Premiere Elements. Här visas den Guidade turen, som ju kan vara en bra hälp i starten av din Bildspels-karriär 😉

En viktig inställning, som man bör göra innan själva skapandet av bildspelet, är att bestämma BILDRUTANS storlek. Här visas att man ställt in 1920x1080, vilket är ett av de vanliga inställningarna för dataskärmar. Skall du visa det mest på din TV, kolla manualen för TV´n för att se vilken storlek det skall vara.

Panoramabilder kommer verkligen till sin rätt i ett Bildspel. Tänk er att den BLÅ markeringen i bilden ovan är den ruta du ser och hur den "vandrar" från höger till vänster. 

När bilderna skall visas är det snyggt med en liten "övergång", det finns en uppsjö att välja mellan. MEN välj en eller två, annars är risken att din betraktare "snöar in" mer på fräcka övergångar, än att titta på dina tjusiga foto !

Fotona läggas sedan längs en tidslinje, där man kan bestämma hur länge varje bild skall visas och där man kan lägga dem i lager....

...lager-funktionen, som funkar som i photoshop, gör att man t.ex kan lägga "Bild i Bild".

Anders gick igenom inte bara hur man rent praktiskt jobbar i programmet, utan även lite om hur man lägger upp "tänket" runt sitt bildspel

Att skapa sitt Bildspel, kan verka lite "snårigt" så här i början, men med lite träning och att använda den "Guidade" turen, så ska det nog bli ett Bildspel att visa.

Om du kör fast, så har Anders lovat hjälpa till, så mycket han kan. Bara fråga honom när ni träffas i lokalen.

Alla Powerpoint-bilder har Anders gjort.
Klickar du på dem så förstoras de, så att du kan läsa

Text: Conny