Loppis och intressant Kurs – i veckans program

Tisdagscafét den 17 oktober, hade ett litet program - LOPPIS - alltså alla medlemmar som hade lite i "lådorna" där hemma tog med sej detta till vår lokal och lade upp på borden. Sedan kom det andra medlemmar och handlade en del av dessa foto-prylar. Här fanns allt från neg-kuvert, filter i olika storlekar, väskor, en gammal Ikoflex, några blixtar, fotoböcker, stativ, blixt-tillbehör som bouncer och filter, analoga småbildskameror och mycket mer.

Då där var en del analoga småbildskameror till salu, så föreslogs det att man kanske kunde få ännu fler att prova på att fotografera med film och sedan framkalla själv. Det var några som kunde tänka sej att skänka sina exemplar av kameror för film. Diskussionen kommer att fortsätta på våra träffar i lokalen.

Nedslag i fotografins idéhistoria - del 1

Regnet smattrade på rutan men inne i "stugan" tyckte de 15 medlemmar att det var varmt och gott när Christer Lindberg inledde med första delen av serien om fotografisk idéhistoria.

Temat den här gången var resefotografiet vilket förstås gjorde sin utblick från Sverige med några av de stora världsomseglingarna Vega och Vanadis. Därefter introducerades huvudpersonen, greve Eric von Rosen som gjorde forskningsresor till Sydamerika och Afrika under det tidiga 1900-talet, men också en rad andra sam- och sentida resenärer såsom Sven Hedin, Tyra Kleen, Rolf Blomberg och Sten Bergman.

Med historien om von Rosen gjorde Christer ett nedslag som koncentrerades till de stereotyper och klichéer som är förknippade med resefotografiet men också den negativa syn på rese- och turistbilder som vi fotografer ofta ger uttryck för. Idag - som vi de kommande två tillfällena - var det utlovat bilder som sällan skådats från någon okänd eller bortglömd fotograf, eller åtminstone någon mindre känd sida av en känd fotograf.

Det levererades efter kaffepausen i form av bilder som inte blivit visade på åtminstone sjuttio år - fotografier från El Gran Chaco i Sydamerika, Bangweloträsket i Afrika, Palestina och Egypten samt Gotland, Tiveden och de svenska fjällen. Samtliga togs av huvudpersonen själv, alltså Eric von Rosen.

Nästa gång beger vi oss till 1970-talets New York för ett nedslag i fotografier med konstnärliga ambitioner.


Två foto tagna av von Rosen under den Afrika resa han gjorde tillsammans med botanisten Robert Fries.
Den 13 juli 1911 landsteg de i Kapstaden, och den 13 mars 1912 kom de fram till Alexandria.