Nedslag i New York

Inför del 2 i serien om fotografiets idéhistoria varnade Christer åhörarna för att det skulle förekomma inslag av oanständighet i form av sex och våld.
Temat för kvällen var konstfotografiet eller fotot som konst.

Och nog var det en skräckblandad förtjusning som grep publiken när Robert Mapplethorpes närgångna bild på en man klädd i läderbyxor dök upp på vita duken. Vad skulle hända här näst? Skulle byxknapparna knäppas upp för att veckla ut en historia om blommor och bin?
Nej, riktigt så svettigt blev det aldrig. Vad som följde var bara blommor, närmare bestämt Mapplethorpes mindre bekanta, men oerhört vackra, stilleben av snittblommor fotograferade intill ett fönster i hans lägenhet och ateljé i Greenwich Village på södra Manhattan i New York.

Andra kända fotografers mindre kända fotografier fanns också med i urvalet och det inkluderade bl.a. Irving Penns serie Tribes med bilder från Nya Guinea.

Berättelsen, eller det historiska nedslaget, gjordes den här gången i New York och fokuserades på fyra generationer av fotokonstnärer som ursprungligen formades av fotografen och galleristen Alfred Stieglitz gärning i början av 1900-talet.

Giganter som Penn, Paul Strand och Man Ray tillsammans med okända fotografer såsom rockikonerna Lou Reed och Patti Smith har alla på olika sätt utmanat föreställningarna om vad fotografisk konst är för någonting.
Den frågan - vad är (foto)konst? - utgjorde Christers teoretiska utgångspunkt och han argumenterade för att fotokonst inte är en genre i sig själv utan något som kan utgöras av porträtt- eller arkitekturfoto lika väl som natur- och gatufoto.

Vidare att ”kvalitet” är ett nyckelbegrepp i sammanhanget men att denna egenskap inte är inneboende i själva fotografiet, och ej heller existerar i form av några objektiva kriterier. Varje enskilt fotografi står alltid i förhållande till andra fotografier och vad som gör ett foto till konst är att det cirkulerar i ett särskilt fält - en arena med institutioner och aktörer som utgörs av museer, gallerier, kuratorer, kritiker, handlare och samlare.

Christers sista Nedslag i Fotografins Idéhistoria,  blir i Paris - välkomna den 8/11