Bildspel och Utmaningen

Den 15 januari och ganska exakt 19.00 hälsade Tomas välkommen till årets första Måndagsträff. Trots att SMHI utlovat snöstorm och annat "mög", så var FFiM lokalen fylld med drygt 40 st förväntansfulla medlemmar och några nya som vi hoppas skall bli medlemmar.

Förutom att hälsa välkommen var Tomas uppgift för kvällen att dra lite information.

  • Vi kommer att ha Årsmöte den 26 februari. Glöm inte att eventuella motioner skall vara styrelsen tillhanda senast 31/1!
  • Vill du ev vara med på vår utställning i Tyskland - anmälan inne senast 1/2 - se mer här > Utställningen i Grimmen, Tyskland
  • Månadens bild kommer i år att vara mer tema-bundet, dvs de flesta månads inlämningarna kommer att ha ett tema. Läs mer här under fliken Månadens Bild > /ladda-upp-bild/
  • Under kvällen så var det också inlämning av bilder till årets RIFO. Det var knappt 10 st medlemmar som anmälde sej till de olika bild-klasserna. Vem som vinner och tar utmärkelserna,  kommer att presenteras på årets Riksfoto-träff den 4-6 maj. Sundsvalls Fotoklubb står som värd i år. Mer info hittar du på > http://rsf-fotoklubbar.org/
Anteckna den 26 februari - FFiM Årsmöte - om du bl.a vill höra Wolfgang berätta om debet och kredit

När Tomas föredömligt berättat om allt som komma skall, så var det dags för undertecknad att berätta och visa en video, om den sedvanliga "styrelseresan".

I år ställde styrelsen tillsammans med revisorer och valberedning kosan till Blekinge skärgård. Närmare bestämt till Vandrarhemmet på Tjärö. En helg med styrelsemöte, fotosnack, trevligt umgänge och naturligtvis mycket fotograferande.
Under resan hade Göran Heckler fint "fångat" helgen på rörlig film.  Dessa videosekvenser blev tillsammans med stillbilderna av de deltagandes gestaltning av Tjärö, en film/bildspel om hur kul vi hade på vår teambildnings helg.

Efter lite "klyddande" med att få i gång en trilskande "dator", kunde Anne-Grethe presentera bilderna från FFiM´s  och KFAK´s gemensamma foto-promenad i Örestad.

KFAK hade bjudit över oss söndagen den 1/10. Tyvärr var det inte speciellt fint väder, men det var istället många inspirerande fotografer som tog sej an de 6 olika tema som våra danska värdar satt ihop.
KFAK hade satt ihop ett fint bildspel med de deltagandes tolkningar av de givna teman. Allt ackompanjerat av stilla musik.

Sen vi fått se en massa bilder från andra fotografer, var det dags att få i gång alla oss andra.
För andra året så presenterade Sussi UTMANINGEN.  En verklig inspirationskälla för att få igång fotograferandet, efter all julmat 

UTMANINGEN går ut på att man väljer ett tema.  Sussi hade en skål med en massa små lappar OCH det var det nästan 40 st som plockade var sin lapp.  Det  är nog rekord i antal deltagare anmälda, så här direkt  på måndagsträffen. 

På varje lapp det stod ett tema, enstaka ord eller ett påstående, som t,ex : "trött", "unnar jag mig" !

Sedan är det upp till varje deltagare att på detta tema plåta 2-3 foto. Antingen som en serie som hänger ihop eller som enstaka bilder som associerar till temat.

- Tanken är att man ska UTMANA sig själv, sa Sussi.
Att komma ur sin ”komfort-zon”, om man brukar t.ex bara plåta landskap, så kan man kanske söka sina bilder inom Gatufoto-eller lite "längre ifrån" kanske få med människor i sitt tema.

 -Har man svårt att komma på något om sin valda Utmaning, kan man ju titta i en synonymordbok och kanske få lite mer inspiration

Fler idéer kan man ju också få genom att gå till biblioteket och titta i fotoböcker och konstlitteratur. Sitta hemma och lyssna på musik kan också ge bildidéer.

- Så ge Utmaningen OCH er själva en riktig chans, att plåta i lite nya (eller gamla) banor, fortsatte Sussi.

Var du inte med på Måndagsträffen eller inte tog någon lapp!  Lugn det är ingen fara, det är bara att maila Sussi på --susanne@ffim.se--, så skickar hon ett tema. Dock senast 10/2!

När du sedan fått ihop dina foto som visar ditt tema, så skall dessa sedan skickas in till Sussi på mail-adressen Susanne@ffim.se, bifoga också några rader om vilket tema och gärna hur du tänkt!

Senast den 1 maj vill Sussi ha bilderna. Dessa skall var i JPG-format och 1500px på längsta sidan.

 - OCH kom ihåg det viktigaste är att hålla sig till sitt tema OCH att ha kul, avslutade Sussi med att säga.

Att välja "rätt" lapp ur Sussi UTMANINGS-skål

Runt åtta blev det så dags för fika, snack, mingel, bläddrande av böcker/tidningar i vårt bibliotek. Alltså precis som vanligt!  Dessutom plockades det tema i "Utmanings-skålen" och Tomas tog emot RIFO-anmälningar.

Den sista halvtimme blev det mer njutbart foto. Det var Anders Svensson och Claes Jonsson som visade var sitt bildspel.
Först visade Anders ett ca 10 min långt bildspel om Glimmingehus.  Ett bildspel som inte bara var fint fotograferat, utan också berättade historien kring Glimmingehus tillsammans med tidstypisk musik.

Anders kommer också att hålla en introduktionskurs i hur man kan göra sitt eget bildspel och det är också tänkt att vi ska dra gång en BILDSPELS-VERKSTAD. Där vi träffas och tipsar, hjälper och lär oss mer om hur man får ihop både foto och musik  Se mer på > Kurs "Gör ett EGET Bildspel"

Glimmingehus presenterades fint av Anders Svensson - vill du lära dej att göra ett liknande Bildspel ?
Vårens tema är KRAFT - senast 1/5 vill Anne-Grethe ha DIN BILD på temat

Medans det gjordes ordning för nästa visning, så passade Anne-Grethe på att presentera en utmaning till.
 -Det är VÅRENS TEMA som är KRAFT,  sa A-G.
Hon fortsatte med att säga att vi ska tänka "brett", inte bara låsa oss vid "muskelkraft". Så tänk till lite extra och hitta något som också är bildmässigt.
-Vi är ju en fotografisk förening, sa A-G skämtsamt.
Senast 1/5 vill A-G ha bilderna i jpg-format och 1500pixlar på längsta sidan. Bilden mailar du till > anne-grethe@ffim.se.

Claes hade varit utanför Domkyrkan i Lund och fotograferat ett internationellt dans-sällskap i somras, Detta hade han satt samman till ett medryckande bildspel, där musikvalet lyfte fram Claes fina sv/v foto. Att inte bara vi tyckte att det var ett fint bildspel vittnar dansledarens kommentar, när Claes visade dem bilderna.
-Du har precis förstått hur vi tänker med vår dans. berättade dansläraren för mej, sa Claes.
Vi kommer at få se mer av Claes foto, han blev ju Årets Fotograf och med det följer inte bara en inteckning i vårt vandringspris, utan också en lite längre bild-presentation en Måndagsträff längre fram på våren.

En scen ur Claes Jonssons bildspel Norrdans - en utländsk dansgrupp på besök i Lund

Text och Foto (där ej annat anges) Conny