Fullspikat på Bok-kvällen

Redan 10 minuter innan det var dags för Tomas att hälsa alla välkomna, så var de flesta av reserv-stolarna och annat som gick att sitta på upptaget. Det blev t.om. några ståplatser 🙂 Jättekul när det är så stort intresse för våra program och Måndagsträffar !

Tomas inledde som sagt och hälsade välkomna och ett särskilt välkommen till de som var nya och förhoppningsvis blir medlemmar.
Därefter var det dags för INFO.
Det är fortfarande tid att anmäla sig till vår Intro-Kurs i hur man gör Bildspel > anmäl dej här https://ffim.se/2018/01/gor-eget-bildspel-14-2/ <

Under hela februari är det inlämning till Månadens Bild MARS-omgången, med TEMA " Gatufoto". Se mer under fliken > https://ffim.se/ladda-upp-bild/
Två av våra Fotogrupper har möte under februari,  Landskapsgruppen den 13/2 och Blixt-Verkstaden den 19/2 - se mer under fliken Fotogrupper > https://ffim.se/fotogrupper

-OCH glöm inte nästa Måndagsträff, den 12/2 gästar en meriterad fotograf oss - Per LB Nilsson, avslutade Tomas sin information med att säga.

Lokalen var fylld när Lars berättade ingående om hur han gjorde sina fotoböcker

Så var det då dags för kvällens program - Bokkväll - eller hur gör man en egen fotobok.

Först upp på "scenen" var Lars G Truedsson. Han började med att berätta om hur han kom på att göra sina egna fotoböcker.

-Det var efter älgjakten 2012, som jag satte ihop min första fotobok, sa Lars.
-När jag sedan visade mina jaktkamrater, så ville de också ha ett eget ex, fortsatte han.
Att göra en fotobok, istället för att printa ut sina foto, är klart mer intressant. Bilderna hamnar inte bara i skolåda, utan placeras oftast lättillgängligt i bokhyllan. Det blir ju "lite mer" att titta på.
När den första var klar, så kom det under några år Årsbok, där Lars samlade årets händelser i en fotobok.

Att göra en fotobok, är ett fint sätt att dela med sej av sina bilder, var ett av många tips från Lars

Det finns ett antal olika ställen som man kan lämna till och få sin fotobok gjord. De flesta arbetar enligt de man kallar "Print-on-Demand", dvs boken trycks när och i exakt det antal du vill ha. Man kan trycka ett ex bara eller flera. Lars har testat olika tryckerier och deras olika programvara, som man använder för att sätta samman fotoboken. Sina erfarenheter berättade han under kvällen om. Mycket handlade om pappers kvalité, hur man kan jobba med färdiga mallar eller om man vill göra layouten helt från grunden, samt andra små tips. Vill du veta mer, är det lättast att du som vill ha mer info om detta, snackar med Lars själv när du träffar honom nere på FFiM. Och där är fler av oss medlemmar som har erfarenhet av att göra fotoböcker, så kom ner på t.ex Tisdags-cafet, så är där säkert någon som hjälper dej.

Lars gick också igenom lite hur man kan rent innehållsmässigt, tänka och välja bilder till sin fotobok. Att göra en foto-dagbok, en fotobok om en resa eller med ett särskilt tema. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Att växla mellan översiktsbilder och detaljstudier, är ett sätt att få lite "rytm" i boken. Det är lite som när man gör ett bildspel.

-Dom flesta här vet ju att jag har även jakt som hobby, fortsatte Lars att berätta.
- Och jag gillar god mat, särskilt vilt !


Det gjorde att han började spåna på en bok med både recept, matbilder och foto från jakten.
-Min fru brukar påpeka att min jakt-hobby, räcker ända fram till tallriken, berättade han med ett leende.
Så för ca ett år sedan såg Lars första "kok-bok" dagens ljus. Det var en fin blandning av tips och recept, varvat med hans egna fina mat- och jakt-bilder. Denna bok blev väldigt lyckad, inte bara för Lars. Utan även en stor skara både jägare och matglada, var intresserade av ett att köpa ett ex av "Mina vilda favoriter - Småvilt" .
Och känner vi Lars rätt, så är flera böcker på samma tema, fast lite större vilt, snart på tryckeriet.

Näste man upp på scenen, blev Christer Lindberg. Han inledde med att berätta på sitt underbara sätt om indianstam i Nord-Amerika. Om hur indianernas totem-pålar kom till. Om hur mannen som dansar vid totempålen berättar en historia, för sina betraktare.  En historia om vad som har hänt. (ska erkänna att jag hängde inte riktigt med att anteckna och förstå 🙂 )
Men Christer vävde som vanligt, skickligt ihop denna inlednings-story och gled därefter över till att berätta  lite om sina erfarenheter, när han gjorde sin första fotobok.


Det var en samling av bilder han tagit i sitt älskade Paris under många resor dit från början av 80-talet och 25 år framåt.
-Jag fick ett program som heter Indesign , problemet var bara inte kunde eller visste hur man skulle göra i detta program, berättade Christer.
Men han lärde sej först hur man monterade foto i programmet. Så den första boken som han gav ut , blev en med bara bilder i !
-På den tiden fotograferade jag mest i svartvit, berättade Christer. Så boken blev en fin "Parisisk Serenad", ett hundratal (95 s/v och 5 tonade) stämningsbilder tagna mellan 1983 och 2008.

Han fortsatte att tala om hur han går till väga när han sätter ihop sina fotoböcker. Det har ju blivit några under åren. Du hittar ett par av dem i FFiM-biblioteket bl.a hans senaste utgivna praktverk, "Raven - En fotografisk lek i fem handlingar baserat på Poe's The Raven och Lou Reeds lyrik."  Samt "Det gröna hjärtat" med  bilder från Lunds universitets Botaniska trädgård. Dessa har Christer skänkt till föreningen. Du som vill se mer av Christers bok-produktion kan kika på hans hemsida > http://www.indis.se/?page_id=13

I vårt bibliotek, som finns i gången utanför mörkrummet,  finns också många fina böcker av andra fotografer. Samt en hel del annan fotolitteratur. 

Att sätta ihop en fotobok kallar Christer att "bringa ordning i kaoset". Att hitta en gemensamma nämnare, ett tema. Han gör ofta som i filmvärlden, ett "story-board", en skiss på papper hur han tänkt sej boken. Att layouta en bok. Är ju väldigt personligt - smak och tycke - och att ibland vara tvungen att "kill-your-darlings" är ofrånkomligt.
-För det är viktigt att bilderna samspelar, att de leder betraktaren vidare till nästa sida, fortsatte han.
Vilken bild som är den bästa, är alltid svårt, men den måste ju passa in i helheten, i bokens tema. Att sätta "rätt" Rubrik, är också viktigt.
-Den ska "egga" läsarens intresse, viljan att bläddra vidare, sa Christer.
När det gäller vilket program man ska göra sin bok i, menar Christer att det kvittar. Själv jobbar han oftast i Indesign, men Word eller andra liknande program funkar också. Det viktigaste är man får till layouten som man vill ha den. Att sedan göra en PDF-fil på den färdiga boken, är en god idé. För att titta och korrekturläsa på, innan man skickar till tryckeriet.

Alla säger att en bild berättar. Men där håller inte Christer med.
-En bild berättar inget, utan det är som skapar någonting i vårt huvud, säger han. OCH sammanhanget i boken skall ge berättelsen. Bild och text skall leda läsaren till berättelsen.
Med dessa visdomsord från Christer, så tände vi upp i lokalen och kön började snabbt ringla lång från köket.

Christer avrundade första delen av Måndagsträffen och annonserade fika

Efter fikan, så presenterade Christer boken han håller på och jobbar med. Det är en bok med andliga förtecken.
-Det började med att vi skulle fotografera kyrkor i Arkitektur-gruppen, berättade Christer. Då upptäckte jag vilket vackert ljus det oftast var i kyrkorna. Jag började leta bilder på kyrkor, men insåg snabbt att bara dessa kyrkor rakt upp ner. Det blir ingen bra bok.

Att samarbeta är roligt och inspirerande, så Christer kontaktade en kompis i Finland. Tillsammans så började de att forma det som skulle bli "En lyrisk berättelse om andlig prakt". Denna blivande bok visade Christer oss en dummy,  med de många vackra fotona som han tagit, beledsagade av hans kompis lyriska text.

Ett av de många vackra fotona ur Christers kommande bok

- Så även om man bara gör en bok för sej själv, kan det vara både roligt och givande att diskutera innehållet med någon annan, sa Christer som slutklämmen på sin presentation.

Därefter så drog sej alla fram till bok-bordet. Där var förutom Lars och Christers böcker, en hel del böcker som andra i FFiM gjort. Dessa bläddrades det i. Frågor ställdes ang hur och varför och allt annat som man snackar om när man tittar på bra foto i bra böcker. OCH klockan var helt klart förbi tjugoett, innan de första började ta på sej jackan och dra sej hemåt.

Det är redan många i FFiM, som gjort fina Foto-böcker

Text & foto - Conny