Årets Fotograf 2017 – samt Bilddiskusion

 

Efter att hängt upp sista filmrullen och med fix-doften på fingrarna kom Tomas direkt från vårt mörkrum, för att prick sju hälsa alla välkomna till Måndags-träffen .
Först ut var som vanligt lite info:
Direkt efter att ni svalt all Påsk-mat, så blir det Tisdags-cafét, med enbart J go-fika och foto-snack.
På onsdagen, den 4:e april är Gatufoto-gruppen i gång i lokalen med sitt tema ”Glädje” och dagen efter (5/4)  är det dax för Bild-Disku gruppen att titta, diskutera och hjälpa varandra fram mot bättre bilder.

-När det gäller Utmaningen, om det skulle vara så att ni glömt eller blivit av med lappen på ER UTMANING, så har jag det uppskrivet, flikade Sussi in under info-kvarten.
OCH GLÖM INTE att det är inlämning den 1 maj!
Sussi berättade också att Porträtt-gruppen skall på StudiO-besök. Så är du med i porträtt-gruppen men inte anmält dej till detta – kontakta Sussi eller Anne-Grethe.

Efter all denna info, så lämnade Tomas ord och bild till Årets Fotograf 2017 – Claes Jonsson !
Claes berättade att han började med foto tidigt och hann vara en av de som gick på Värnhemskolans yrkesutbildning till fotograf, innan denna lades ner. Dock blev inte fotograf hans yrke och levebröd, men han har ändå haft nytta av dessa kunskaper även på arbetstid. En mängd produktbilder på alla de kedjor, länkar och allt annat som firman han jobbar på säljer, har han fotograferat till kataloger och deras hemsida.

-Men olika fotoprojekt har alltid varit mitt stora intresse på fritiden, berättar Claes.
Första projektet för Claes,  var att dokumentera affärsidkarna i sin dåvarande hemby Veberöd. Han fick med i stort sett alla företagarna och det hela resulterade i en utställning på biblioteket i Veberöd.
Veberöds fotbollsklubb kom han också tidigt i kontakt med och har plåtat både lagbilder och matcher. Klubbens årliga Romele Cupen, var han under många år mycket engagerad i rent fotografiskt. Det gav honom också chansen att få vara frilansfotograf för Skånska Dagbladet, många av hans bilder från just Romele Cupen hamnade på Skånskans sidor.

-Naturfoto har väl egentligen aldrig varit mitt favorittema, fortsatte Claes att berätta.
Men han visade oss flera fina bilder från bl.a  ”Körsbärsdalen” utanför Lund och från sin fars hembygd, Järvsö i Hälsingland. Körsbärsdalen har han också varit platsen för flera av de bröllop som han plåtat under årens lopp.

Efter fikat fortsatte Claes med att berätta om sitt senaste projektLunds Boxnings Sällskap -
Denna boxningsklubb har han följt  under drygt ett års tid. De underbara svart-vita bilderna är tagna under de tuffa, svettiga träningarna nere i deras lokal. Där både tjejor och killar samt vuxna av bägge könen, både lär sej mer om ”the Noble Art of Selfdefence” och samtidigt får en mycket omväxlande träning. Några matchtillfällen har Claes också dokumenterat.
Detta projekt har så här långt mynnat ut i både en bok och en utställning på Mejeriet i Lund.  Fler utställningar är på gång.

Claes följer nu en ny satsning som startats nere i boxningsklubben. Det är en ny tränings och rehabiliteringsform, för de som drabbats av Parkinsons sjukdom.

Därefter släcktes ljuset åter i lokalen och vi fick se ett fint sammansatt bildspel med de sv/v bilderna från boxningsklubben. När sista bilden visats och musiken klingat ut,  så tackade vi alla,  Årets Fotograf med en rungande applåd.
De bilder som Claes vann Årets Fotograf på hittar du här  Årets Fotograf 2017
Vill du se mer av Claes bilder, gå in på hans hemsida - http://www.fotoclaes.se/

Några av de många bilderna i Claes projekt om boxningsklubben i Lund

Att fotografera bröllop, är kul, när man hitta lite udda vinklingar, som - Ringen kom med MC-ordenans

Claes är mångsidig som fotograf - produktfoto för firman han jobbar på
Claes först projekt som resulterade i en utställning - affärsidkarna i Veberöd

 

Ett av de många hopp Claes fått sina bröllopspar till att medverka i

En snabb ommöblering och sammansättning av några bord och vi var redo för nästa punkt på kvällens program. Dax för Bilddiskussion. Temat för de medtagna bilderna var Malmö. Fotona breddes ut på borden och var en berättade lite om sin bild och diskussionerna kom i gång direkt. Detta är ett populärt inslag i våra Måndags-träffar och numera så har vi ju följt detta i vår Fotogrupp – Bild-Disku- om man vill ha mer bildanalys och diskusion…

Tiden går fort när man har roligt och klockan hann bli både nio och kvart över nio, innan de flesta plockat ihop sina foto och fått ytterkläderna på sej.  Kvällens klubbvärdar Sussi och Jan Fransson, stod därefter beredda med dammsugaren i högsta hugg  J  OCH kvällen var även officiellt slut.

Ha en GLAD PÅSK så ses vi närmast på Tisdags-cafét efter helgen.
Text och foto (där ej annat anges) Conny