Månadens bild för mars

Vinnaren i mars månads tävling på temat "Gatufoto" blev Bengt Andersson. Detta var hans första vinst i vår månadstävling, så stort, stort grattis till honom. Vår juryperson Nils Albertsen hade detta att säga om vårt tema och om Bengts bild:

Möjligen kan det uppfattas som ett lite kontroversiellt val men det beror att jag är väldigt förtjust i den här typen av bilder. Bilder med humor. Bilder som får mig att både dra på smilbanden men också att tänka till. Jag skulle tro att bilden har några år på nacken. Tagen i Paris kanske, eller någon annan fransk stad. Jag tycker mig känna igen parkeringsautomaterna.

Ingen märkvärdig bild men ett finstämt litet epos som speglar en tid som är förbi. Tiden då lokalen innehöll någon form av skönhetssalong. Nu är bara skylten kvar och minner om en gången tid. De vitmålade fönstren är en signal i sig. Den ensamma cykeln utgör också ett pikant litet attribut i bilden.

Bilden kanske också lite symboliserar den lilla affärens kamp mot stora affärsjättar och köpcentrum. En kamp som den lilla affären ofta förlorar. Så är det ju också här hemma. Småaffärerna ger upp och konverteras till kaffebarer.

Sammanfattningsvis sätter jag den här bilden som etta för att den är enkel och avskalad, för att den är humoristisk och eftersom jag tycker att den har ett budskap som appellerar till mig. Avsiktligt eller inte av fotografen. Det kan jag inte avgöra. Dessutom är bilden i svartvitt och är bra kopierad. Inte för hög kontrast och lite dov i tonen vilket förstärker intrycket.

För samtliga resultat, bilder och Nils kommentarer till de 10 bilder han valde ut gå till vår Resultatsida för 2018.


 

Först kanske jag skall presentera mig. Mitt namn är Nils Albertsen och jag är en amatörfotograf sedan många år tillbaka.

Ett av mina favoritområden inom fotografin är just ”Gatufotografi” som jag ägnat mig åt en del under ett antal år och då främst i europeiska storstäder. Framförallt har jag tagit många gatubilder i Paris och Venedig, två av mina absoluta favoritstäder.

Jag är definitivt inte någon tekniknörd. Själv har jag en relativt enkel utrustning bestående av en systemkamera och tre olika kompaktkameror för olika ändamål.

När jag bedömt mars månads bilder har jag således primärt inte utgått från tekniken utan så gott som enbart från känslan. Bedömningen är således oerhört subjektiv där bilder som tilltalar mitt fotohjärta är de som jag valt. Detta innebär inte att de bilder som jag inte valt skulle vara sämre utan enbart att de inte talar lika mycket till just mig.

Möjligen kan någon tycka att mina val är lite märkliga men jag står för dem.

Att välja ut just tio bilder har inte varit lätt och jag har lagt en hel del tid på att gå igenom bilderna ett antal gånger.