Årets FFiM Stipendiat blev Åsa Sjöström

En härlig sommarkväll i mitten av maj, var det dags att presentera FFiM´s Stipendiat. Men innan dess så kom ordföranden med lite sedvanlig info.

Bland annat att föreningen planerar att ha en ny Intro-kurs i höst. Det är en chans att lära sej lite om hur Analog fotografering och framkallning går till.
Du kan läsa mer här > https://ffim.se/2018/05/framkalla-kopiera/

Vid årets RIFO i Sundsvall första veckan i maj,  så fick två FFiM medlemmar diplom resp, bronsmedalj i Gruppen Digital Kollektion. Claes Johnsson fick ett diplom för sin fina kollektion från sitt projekt med boxningsklubben i Lund. Undertecknad fick en bronsmedalj för en kollektion om brevduveklubben i östra Malmö.

Claes Johnsson fick ett RIFO diplom för sin kollektion om boxningsklubben i Lund

Därefter så  var det dags för vår stipendiat ÅSA SJÖSTRÖM, att äntra scenen. Rikard hälsade henne välkommen och snackade lite om vad FFiM Stipendiatet är.

Han läste också upp motivering om varför vi valt Åsa till 2017 års mottagare...

 

"Årets stipendium tilldelas Åsa Sjöström, för sin fantastiska förmåga
att berätta människors historia.

Åsa fotograferar med hjärtat samtidigt som hon är mycket professionell.

I bilderna finns både värme och närhet och man känner att hon har fått fin kontakt
med dom hon fotograferar.

Att fotografera utsatta människor på det sätt Åsa ofta gör är beundransvärt
och hennes bildreportage är alltid mycket genomarbetade. "

Åsas Reportage om flickor på balettskolan i Moldavien 2006
Hennes vinnande bidrag i World Press Photo i Reportageklassen feb 2006 --
Photo ©Åsa Sjöström

Sedan följde en fantastisk bildvisning. Åsa hade plockat ihop ett fint bildspel, där vi fick se många av hennes underbara foto. Hon berättade också lite om hur och var bilderna var tagna.

-Jag använder i stort sett bara naturligt ljus, berättade Åsa.
Hon fortsatte med att tala om hur hon till sina porträtt, oftast sökte små ljuskällor.

Det här med att fotografera på  platser där det är krig, hunger och miserabla förhållanden, pratade hon också om. Var går den etiska gränsen för vad man kan och ska fotografera.  Samt givetvis, vad som skall publiceras. En intressant del av hennes presentation.

Ur serien - Secret Camps --
Photo ©Åsa Sjöström

Vår egen journalist, Sven-Olof Gunnarsson har gjort en fin intervju med Åsa, där du får reda på lite mer om vem och vad Åsa gjort och vad hon planerar.
 >> Du hittar Sven-Olofs reportage här <<

När bildvisningen var slut och alla frågor ställda till Åsa, så blev det högtidlig överlämning av Stipendiet.

Vill du se mer av Åsas foto, gå in på hennes hemsida eller Instagram-konto
http://www.asasjostrom.com/   ----  https://www.instagram.com/asasjostromphotography/

På fikapausen hann Åsa också med att signera några av sina böcker
Rikard överräckte förutom prissumman ett diplom samt en flaska rött. Bli inte förvirrade av att det står 2017 . Stipendiatet är alltid för föregående år...
Kenneth Håkanssons tolkning av temat STÄDAD

De sista tjugo minuterna av denna måndagsträff, tog sedan Sussi hand om. Det var dags för presentationen av UTMANINGEN. Det projekt som vi (nästan) alla jobbat på under vår-terminen. Vi fick ju alla i början av året en chans att "dra" en lapp där det stod ett tema, enstaka ord eller ett påstående, som t,ex : "trött", "unnar jag mig" !

Sedan var det upp till fotografen att "översätta" detta till bildspråk. Man fick använda 1-3 bilder för att visualisera sina tankar kring den UTMANING man fått.

Sussi presenterade de UTMANINGAR som kommit och läste vad resp fotograf hade skrivit till sin/sina foto, om hur de tänkt. Du kan se några av de bilderna som inkom till vårt projekt här under.

Niklas Svenssons syn på tema UNNAR JAG MEJ

Med denna redovisning av Sussi, så var kvällen slut och Rikard påminde om att nästa Måndagsträff är den sista innan "sommar-lovet".
Denna kväll skall vi ut och plåta, så ta med din kamera. Vi träffas i klubb-lokalen och det delas ut ett tema. Man får sedan en timme på sej att fotografera och sedan vänder alla tillbaka till lokalen.
Där blir det fika samt korv å bröd, innan vi tittar igenom vad alla fotograferat under kvällen.

Text och Foto (där ej annat anges)
Conny