Med skrovlig röst hälsade Tomas oss alla välkomna till Fotogruppernas kväll.
De drygt 40 närvarande medlemmarna lyssnade och tog till sej all den info som den snuvige Tomas förmedlade. Han bjöd å styrelsens vägnar in, till årets sista måndags-träff, den 17 dec. Då blir det Jul-Mingel, med glögg, nötter, godis och en Jul-Foto-Quis. Under denna kväll kommer också Årets Fotograf, att presenteras och koras! SÅÅÅ glöm inte den 17:e!
Men innan dess så är det årets sista Tisdags-café - Har du missat att besöka vår kväll som blir till vad vi gör den - så är detta sista chansen för i år 🙂
Tomas påminde dessutom att det går bra att lämna ditt bidrag till Månadens Bild 2019. Fram till den 31/12 är det möjligt maila in till manadens-bild@ffim.se
Temat för 2019 ÅRS första omgång är SKROT. Läs mer om vår interna tävling på Månadens Bild-fliken.
Vi har just nu 7 grupper med olika inriktningar. Porträtt-, Landskap-, Gatufoto- samt Arkitektur-gruppen, är de fyra som har gemensamt att de är inriktade på ett speciellt motiv område.
Bild-diskusionsgruppen lever helt upp till sitt namn, för där "dissikerar" man foto och bildernas innehål.
Två av grupperna, Bildspels-gruppen och Blixt-verkstán är mera av "hur gör man"- typen. Alltså vi lär oss mer om hur man fixar till en fin bild-presentation/bildspel resp hur man använder sin blixt på bästa och mest kreativa vis. Dessa två sistnämnda grupperna var ej med denna kväll, utan kommer att presentera sej och sitt innehåll under nästa år.
Du hittar ALLT om Fotogrupperna under dess flik, här på Hemsidan.
Både vad som gjorts och vad som skall hända OCH NÄR !
Gatu-foto gruppen
Sedan var det dax för presentationen av våra olika fotogrupper och lämpligtvis så startade Gatu-fotogruppen. För det var nämligen Tomas som är "grupp-ledare" för dessa Gatans-fotografer och han var ju redan på "scenen". Ljuset släcktes, projektorn lyste upp vår fina filmduk och en resa över hela året med gatufoto startade.
Tomas berättade att gruppen haft en massa olika teman som "hemläxa" till träffarna. Den första var "Trappa ner" och tolkades högst olika. Allt från fötter på väg ner på trappor till foto på folk som "trappar" ner tempot 😉
Definitionen av vad som är Gatu-Foto, kom oxå upp som en fråga från mörkret i lokalen.
- Definitionen är lite svävande, svarade Tomas och lämnade frågan lite öppen. Ett bra sätt att få mer svar är att gå med i Gatu-Fotogruppen !!
En annan uppgift för gruppens medlemmar var att "Vänta in motivet".
- Vissa av oss "jagar" motiv och bild, fortsatte Tomas. Men denna uppgift var istället att hitta en bra plats och vänta in en planerad situation.
Detta är ett sätt som många kända gaufotografer använder sig av. Det kan vara allt från att man väljer en bit av en gatukorsning, till en speciell bänk i närmaste park.
Ibland är platsen kanske bra vid första tanken, men kanske inte så lyckad efter en stund.
- Claes hade valt att fotografera vid en bankomat-uttag, berättade Tomas. Men efter en stund så börja de som kom dit, att bli irriterade av att bli plåtade.
- Jag tänkte det är en bra plats, dit kommer ju folk hela tiden, fyllde Claes i. Men jag fick flera ilskna blickar och blev dessutom plåtad själv...
Två gemensamma utflykter har gruppen hunnit med under året. Den senaste som gick till Köpenhamn, skall medlemmarna "redovisa" på årets sista gatufoto-träff, den 12 dec.
Porträtt-gruppen
- Ni kan ju prata lite med varandra, medans vi fixar det tekniska, sa Sussi med ett leende.
När de väl fått det tekniska att funka, ( ja ni vet mac-datorer 🙂 ) så tonade en bild upp i mörkret där det stod Porträtt-gruppen 2018.
Anne-Grethe och Sussi tog över som ansvariga för porträtt-gruppen i januari i år.
- Vi ville starta med ett nytt grep, inledde Anne-Grethe presentationen med att säga.
Det är viktigt att känna till rötterna, hur fotografi kom upp som porträtt. Så vi har under året, gjort en snabb resa genom porträttfotots historia.
- Men det blir inget föredrag i kväll, för att få det måste man vara med i Porträttgruppen, fortsatte A-G med ett smile.
Men hon berättade trots det lite om olika pionjär-fotografers historia. Vill du veta mer om detta föredrag, klicka på länken >>Nytändning med Porträtt-gruppen
Efter denna månads-träff så fick alla i gruppen till uppgift att ta ett foto med en av dessa kända fotografers foto som inspiration. Presentationen på den efterföljande träffen blev verkligen lyckad. Se bilden här intill.
På träff nr 2 i våras var det dax för Sussi att ta sig ann de Nutida mästarna. Då berättade hon bl.a om Christer Strömholm, Hans Gedda, Georg Oddner, Anna Clarén och Inta Ruka. Vill du veta mer om dessa, så gå in på gruppens del av vår hemsida, där finns en PDF-fil med hela föredraget.
Ett studiebesök hos en verksam porträttfotograf blev april månadsträff, utlokaliserad till . Det var vår förra medlem Kajsa Ragnestam som tog emot gruppen i sin ateljé i Lund. En kväll som gav många tips och inspirations ideér och Kajsa delade frikostigt med sig av sitt kunnande.
En kväll i oktober så blev det ytterliggare en ute-kväll för gruppen. Då fotograferade man varandra i Malmö nattens härliga neon och gatuljus. detta resulterade sedan i de foto som just nu hänger på väggarna i vår lokal.
Landskaps-gruppen
Landskaps-gruppen äntrade sedan scenen , ja egentligen bara Wolfgang. Han hade som gruppledare fått uppgiften att sammanställa de 27 landskapsfotografernas bilder från 2018.
- Det är många foto, så jag ska visa dem snabbt, inledde Wolfgang sin bildvisning med att förtälja.
Även denna grupp har jobbat med olika teman. Dessa teman har varit både som enskilda foto-sessioner och gemensamma utflykter.
Närbild, stadslandskap, kustlandskap var några av de teman som Wolfgang med i sin presentation.
På den fotoutflykten som gick till Rövarkulan var det över 15 st av gruppen som deltog i. Det resulterade i många fina bilder. Du hittar alla bilderna därifrån här >> Rövarkulan
En annan av gruppens gemensamma foto-sessions gick till Kullaberg. det var Herr Ordförande Rikard som bjudit in till sin stuga i Arild. Ett tiotal FFiM:are antog inbjudan och blev bjudna på både gott grillat och vackra Kustlandskap.
Ett tema som gav upphov till lite frågor var gruppens "Intima Landskap". Detta definierades av gruppen, som landskap utan himmel. Vill du se några exempel hur medlemmarna i gruppen tolkat det, så klicka här >> Galleri Intima Landskap
En annan kul bilduppgift var ”Den japanska stenträdgården” i Slottsträdgården.
Tanken med denna uppgift var att träna minimalistiska motiv, vilket är en svår nöt att knäcka när det gäller bildkomposition.
Nästa träff i Landskaps-gruppen blir i Januari nästa år, Wolfgang meddelar alla de som är med i gruppen. Temat är då bestämt till just "Minimalistiska Landskap"
Vill DU OXÅ vara med i landskaps-gruppen ELLER någon av de andra fotogrupperna - gå då in på resp grupps del och anmäl dej via det formulär som finns där. Då blir du automatisk med på mail-listan för resp grupp
Bild-Disku gruppen
- Jaa, vad vi gör, det är att vi försöker gå djupare in i bilden, att diskutera vad bilden ger för upplevelse, öppnade Ulf sin presentation av Bild-Diskussionsgruppen, med att säga.
Bild-Disku är inte så mycket med den tekniska delen av fotografering. Utan vi tycker att det viktiga i bilden är vad den ger för känsla och upplevelse.
Även denna grupp "jobbar" med lite olika uppdrag/tema/uppgifter. Allt för att engagera och trigga tänkandet och få upp diskussionsnivån på träffarna.
- Anne-Grethe höll ett litet föredrag och frågesport om kända fotografer, berättade Ulf och jag prickade in ett rätt där. Men istället fick jag en idé, om att ta en känd fotografs bild. Titta på denna och sedan hitta en passande bildtext, med lite av reklam-jargong i, till detta foto. Det blev en kul träff när vi redovisade resultatet.
Ett annat tema var att fotografera statyer. Malmö är begåvat med en mängd vackra statyer, på många skilda ställen. Uppgiften var att ta bilder från olika vinklar och få fram det vackra, momental eller uppseende väckande!
-Statyer är ju perfekta för fotografering, fortsatte Ulf med ett smile, de står ju stilla så man kan smyga runt och plåta, hur många gånger som helst 🙂
Uffe avslutade sedan presentationen av Bild-Disku gruppen med att visa den senaste träffens bilder. Där var uppdraget att skapa en berättelse av och kring sitt foto.
Arkitektur-gruppen
- Som grupp har vi jobbat ungefär som de övriga och även vi har försökt ge varandra lite olika uppdrag, var Christer Lindbergs inledande ord till presentationen av Arkitektur-gruppen.
- Sammanhållande länk och gruppledare är Ingrid Nilsson, fortsatte Christer, men jag fick äran att göra redovisning av vad vi gjort under året.
Gruppen började året med att fotografera på temat "Udda Vinklar". Ett motiv som Ingrid Nilsson fångade som här till vänster. Vill du se mer gå in på Arkitektur-gruppens sida >>Udda Vinklar
Teman fortsatte sedan att flöda och ett annat intressant och givande var att leta reda på en fotograf, behövde ej vara någon arkitekturfotograf. Inspireras av dennes sätt att fånga motiv,färg och ljus. Därefter ta två bilder med detta i åtanke.
Vid redovisningen av dessa bilder på träffen, var där foto som inspirerats av bl.a gatufotografen Robert Doisneau, porträttfotografen Arnold Newman, Irving Penn samt målaren och sedermera fotografen Saul Leiter.
- Det här var en rolig grej som vi kan göra fler gånger, konstaterade Christer.
"När ljuset lyfter arkitekturen" var ett annat tema som gav gruppens medlemmar anledning att ge sig ut och plåta.
- Att göra något av de där tråkiga husen och se vad ljuset kan göra. Att låta ljus och skuggor göra bilden intressant.
Ett antal gemensamma utflykter har också hunnits med under året, bl.a en till Kristianstad under den varma sommaren. Ett besök på konstmuseum i Köpenhamn samlade också en del gruppmedlemmar.
- Det har skett en liten förändring i gruppen under åren, fortsatte Christer framme vid "scenen". I början så visade vi en massa bilder på våra träffar, men nu så är antalet klart mindre och vi diskuterar mer kring varje bild.
Avslutningsvis berättade Christer om gruppens senaste träff. Där var Uppgiften att: fotografera två (eller flera) byggnader tillsammans, på så sätt att bilden ger upphov till illusionen att det inte finns något mellanrum dem emellan och det därigenom ser ut som om de hör samman.
En del av bilderna från denna uppgift hittar du här >>Träffen 26/11-18
När Christer tackat för sig och Arkitektur-gruppen och ljuset tänts, kunde vi konstatatera att klockan var mycket drygt nio.
Men alla verkade nöjda när Sussi tackade för kvällen och hälsade alla välkomna till Jul-Minglet den 17 dec.
Text och Foto (där ej annat anges) Conny