Porträttgruppen 190123

Anne-Grethe och Sussi inledde Porträtt-gruppens första träff för året med att göra en kort presentation av sej själva och lite om vad Porträtt-gruppen är och vill. Detta då det glädjande var flera nya deltagare i gruppen.
Till kvällens träff var utmaningen att ta ett porträttfoto (eller flera 🙂 ) på tema "Människa och Djur". detta hade också de flesta gjort konsterade Sussi, som tagit emot i förväg ett antal bilder via mail och nu innan kvällens program började hade flera "tankat över" sina USB-stickor till Sussis dator.

Men kvällens första "utmaning" blev att de nästan 20 deltagande medlemmarna gjorde en kort presentation av sej själv. Alla drog lite kort om vem de var, hur de hamnat i föreningen, vad de gillade att fotografera OCH framför allt varför de ville vara med i Porträtt-gruppen.
Intressant var att flera hade valt att gå med, då de egentligen INTE gillade att fotografera människor. Men alla betonade att det var sin "rädsla" för att ta bilder av vänner, släkt och även okända, som gjort att de gått med i gruppen. Allt för att komma ur sin "komfort-zon" och både bli säkrare och bättre att ta porträtt !

Just detta, att ta sej ann ett motiv-område i något som man kanske inte direkt är rädd för, men inte känner säker i, var en av anledningarna att föreningen startade upp med våra Fotogrupper. Att gå med i en Fotogrupp och få - lära sej mer, att få tips, att känna sej säkrare, utmana sej själv - det är det som gör det kul och intressant!

-  Ska vi komma igång och kika lite på bilderna, sa Sussi, när alla gjort sin presentation.
Bilderna som Sussi åsyftade var kvällens tema/utmaning - Männsikor och Djur -

Anders släckte ljuset och upp vår fina filmduk kom de första porträttbilderna på djur och deras husse/matte. För det visades sej att många hade valt att ha en hund eller katt, som en del i temat.

Flera av de deltagande hade tagit bilder på vänner och deras djur. Men ett antal hade stoppat främlingar på stan och bett om att få ta en bild OCH ingen hade blivit nobbad. Så alla i lokalen var rätt överens om att folk är rätt stolta över sin skydddslingar och låter sej gärna bli plåtad tillsammans.

Tiden gick fort, när bilderna avlöste varandra och resp fotograf berättade lite om sina bilder, om var och varför fotot blivit till. Efter ca en timme tändes ljuset upp och det blev fika dax.

Innan bildvisningen drog igång igen efter fikat, så tog Sussi chansen att "ragga" fler deltagare till FFiM´s vårliga UTMANINGEN, alltså inget som hade med porträtt-gruppens utmaningar att göra. Ett flertal av de närvarande plockade var sitt tema ur Sussis burk. Vill du veta mer kolla på >> UTMANINGEN 2019 << skrolla ner en bit på sidan.
När ljuset släkts igen, så fick vi se många fler fina porträtt, både på djur och människor och från många olika världs delar. Både från Syd-Afrika, Ryssland, Paris och Malmö med omnejd, hade deltagarna bilder och små historier att visa och berätta.

Men allt har en ände och det var dax för Anne-Grethe och Sussi att snacka lite om kommande träffar i gruppen. Det skall bland annat bli ett möte med en välmeriterad fd porträtt-fotograf, kanske en workshop och lite fler utmaningar.
Den utmaning som är närmast på gång är att ta 1-3 porträtt-bilder på tema GLAS.
- Modellen kan ju spegla sej i en spegel eller glasskärvor, sa Sussi som en liten inspiration för temat.
- Man kan fotografera i miljöer där man hanterar glas, kanske en glasblåsare , fyllde Anne-Grethe i med .
Det är helt upp till din egen fantasi avrundade de sin presentation av temat.

Till denna och kommande omgångar av Utmaningar, är det 1-3 bilder som gäller.
Detta är inte av elakhet som A-G och Sussi bestämt detta. Utan det är för att även träna sitt bild-fokus, att lära sej göra ett urval. Titta igenom alla de bilder man tagit och välja ut, de bästa !!!
- Man kan ta flera snarlika foto och då gäller det att plocka ut den/de som bäst, passar in i temat, avslutade Anne-Grethe med att säga.

Tid för nästa träff bestämdes till 
onsdagen 20 februari kl 18.30

glöm inte då  1-3 bilder på tema GLAS

Vi ses då hälsar 
Anne-Grethe & Sussi

En kort presentation av Porträtt-gruppen och sej själva, inledde Sussi och Anne-Grethe med

 

Att man kan inte bara maila foto från sin dator, utan även från sin mobil, konstaterade Sussi och Annika

 

Upggiften till nästa träff var GLAS-klar 🙂
foto: Kennet Håkansson
foto: Olga Närvall
foto: Susanne Bogren

Text och Foto (där annat ej anges) : Conny