Bildspelsafton 190311

Att låta medlemmarna själva stå för innehållet visade sig vara en god idé! Fina bilder och bildspel delades och åhörarna serverades både historiskt nedslag, resultat av månadens bild och fika.

I kväll blir det lite annorlunda! “ öppnade Tomas och Rikard inför knappa fyrtiotalet måndagsbesökare och fortsatte: “Ikväll håller Tomas i rodret medan Rikard har uppdraget att med bild och text dokumentera kvällen. Vi kommer sen att låta alla styrelsemedlemmar dela på uppdragen under måndagskvällarna framöver! Allt i föreningens anda om att 'göra tillsammans' och 'att vara delaktiga'.”

Tomas inledde därefter medlemskvällen med att låta våra olika grupper presentera de aktiviteter som ligger närmast i tiden. Tomas själv berättade att gatufotogruppen åker till Köpenhamn på St Patrick's Day 17/3, och Sussi meddelade att porträttfoto har besök av Eva Rosth 18/3. Wolfgang drog att landskapsgruppen bytt mötesdag till 3/4 och att uppgiften till den träffen nog är ovanligt svår - “fotografera en filmscen”, medan Ingrid presenterade att arkitekturgruppens senaste tema “Hotellentréer” redovisas på träff den 4:e april. Sussi passade också på att påminna om att det ännu finns tid att skicka in bild till Utmaningen.

Kvällen fortsatte med Göran Hecklers bildspel med bilder från tidigare fotoresor. bildspelet var fin reklam för en helgresa till Berlin 19/9. Har Du funderingar om resan så prata med Göran, men resan, som anordnas av Ölvemarks, bokar Du själv på www.olvemarks.se.

Affischen i PDF-format (lättare att läsa)

 

Så var det dags för Anders Svensson, ledare för vår bildspelsgrupp, att intressera åhörarna med en snabbguide i bildspelets sköna och ibland svåra konst - Varför bildspel? Vad behöver man för programvara? Hur tänka när det gäller planering/format/brännvidder/fokus? Vad att tänka på när det gäller musik i bildspel och hur publicerar man? Och kanske viktigast av allt: Hur lyckas med dramaturgin så att bildspelet blir inte bara intressant utan också mer än summan av delarna. Han tipsade om de kortfilmer han gjort och publicerat på www.ffim.se i vilka han presenterar grunderna i bildspelskapande. Anders berättade också att bildspelsgruppens nästa möte är 10/4.

Anders gav så tillsammans med deltagare i gruppen prov på bildspel: Ulf Svensson visade “Skor”, Conny Magnusson “Vita Vidder” från Fjugesta, Niklas Svensson sina “Instagrambilder” där många var fångade med Tilt-Shift-objektiv, Anne-Grethe Holt gav oss sin “Paddelresa” i Unescolistade Näröyfjorden, Björn Liljegren ett spel om en “Vigsel”; Anders Svensson  “Paketet, Postnord och Jakriborg”; och slutligen projicerade Ingemar Adnerhill “Skottland”.

Efter kvällens fika gjorde Anne-Grethe historiskt nedslag med sin presentation om Kerstin Bernard. “Hon fotograferade mest mat men också lite mode” inledde Anne-Grethe och visade sen hur nyskapande Bernard var inom matfotografi. Inte minst dröjde sig Anne-Grethe kvar vid Kerstin Bernards fascinerade bilder om bröd och hur hon dokumenterat världens stora brödländer - Frankrike följt av Grekland, Egypten och Skandinavien. Anne-Grethe själv talade varmt till brödbaksbilder från Norge där särskilt brödet Lefse verkade magiskt.

 

FFiMs medlem Jenny Hvalgren beskriver sig själv inte som fotograf utan säger att hon är nästintill total nybörjare med kameran. Hennes bilder säger något helt annat - en fotograf med nyfiken blick och säkert öga som fångar fantastiska bilder. Jenny fotograferar huvudsakligen två genrer: gatufoto och experimentell fotografi, gärna dubbelexponerad, där hon i den senare använder sig själv som modell. Jenny lät de församlade njuta av hennes bilder och de gav verkligen mersmak! Vi ser fram emot mer arbete från fotograf Jenny!

Månadens Bild avslutade kvällen. Sven Karlander tog den här omgången hem segern med sin underbara familjebild just under temat “Familj”, medan Robert de Maré efter två omgångar leder.

Tomas påminde om nästa tema för Månadens Bild “Landskap” och önskade så alla en fortsatt trevlig kväll.

Text och foto: Rikard Persson