Blixt-Verkstad 190401

Vid vår senaste träff i Blixt-Verkstaden så passade vi på att njuta lite av det vackra vårvädret, som helt plötsligt hade dykt upp.
Vi tog en liten kort tur till Pildamms-parken och tränade på att balansera befintligt ljus och blixt.
I detta fallet blev det en porträttfotografering, där man fick med lite av omgivningen och använde solen som "rim-light" (dvs bakgrundsljus) och blixten som huvudljus. Detta för att få den av porträtterade snyggt ljussatt!

Vi började med att använda oss av den vackra nedgående, men snabbt försvinnande solen och blixt "rakt på", på de första bilderna. Blixt-ljuset sattes så att det inte skulle vara för "påkallande", utan mer bara skulle lätta upp.

Innan solen sedan helt försvunnit bakom trädtopparna i parken, så fortsatte vi med fotograferingen med att vi satte en reflexskärm strax till höger om "modellen". Vi använde vad som var kvar av solljuset som rim-light. Blixten vinklade vi så att den skickade ljuset mot reflexskärmen och fick på det viset ett ljus som inte blev så platt. Ansiktet på modellen blev belyst mer på ena sidan

 

Nästa träff blir den 7 maj
och då ska vi gå ut igen i parken, om vädrets makter står oss bi.
Vi ska då fortsätta med att få in tekniken att använda blixten och det befintliga ljuset tillsammans. Allt för att få så bra bilder som möjligt!

Läxa till denna gång är att själv prova på att balansera blixt och omgivande ljus.

Vi ses den 7/5 kl 18.30
// Conny

 

 

Med en reflexskärm till höger om "modellen" och genom att rikta blixten mot den, så blev ljuset inte platt i "modellens" ansikte.
foto Anders Grönlund
Engagerat, intensivt och trångt – fotografering med blixtljus i solnedgång i Pildammsparken.
Foto: Anders Grönlund
Solen i ryggen ger en tunn fin ljuslinje på jackan, som gör att jag separeras från bakgrunden. Bengt har sedan lätta upp ansiktet lite med sin blixt rakt på.
Här har huvudljuset, dvs blixten, riktats mot en reflexskärm på min högra sida och på det sättet gjort att ljuset i porträttet inte blivit platt.