Måndagsträff 190325 – Årets fotograf och bildanalys

Efter att ha tagit emot stafettpinnen från Rikard (som ni vet turar vi i styrelsen om att berätta om arrangemangen) var det nu min tur att skriva om måndagsmötet.

Rikard önskade alla välkomna till kvällen med 2 huvudpunkter: Presentation av Årets fotograf och Bildanalys.

Men innan dess var det dags för dom vanliga påminnelserna om Månadens bild med tema landskap, Berlinresan och såklart datum och teman för alla våra aktiva grupper. Mer detaljer kring detta hittar du på vår hemsida.

För andra året i rad blev CLAS JONSSON Årets fotograf.

Årets fotograf blir den som får flest poäng när man lägger ihop poängen för alla årets omgångar av Månadens bild.

”Det gäller att ha en bra domare” sa Clas. Hans stalltips till Årets fotograf 2019 var Robert de Maré. Vi får se. Det är många månader kvar.

Clas berättade annars att han har fotograferat sedan barnsben men att hans fotograferande de senaste 4-5 åren mest har blivit gatubilder från sin elscooter eftersom han har svårt att gå. Oftast blir det bilder från Lund där han bor. Clas bilder skiljer sig lite från traditionell gatufotografi eftersom han ofta använder sig av teleobjektiv. ”Med vidvinkel får jag med korgen på scootern” berättar han.

Nästan varje lördag ger han sig ut och vädret har ingen betydelse. ”Det blir som ett gift”.

Bildspelet med svartvita gatubilder med en och annan färgbild inemellan visade också många bilder tagna i vad som många vill beteckna som riktigt dåligt väder. Snöstorm till exempel.

Förutom gatufotobildspelet visade Clas också hur han experimenterade med att exponera växter så han fick helt svart bakgrund och sedan smälla av en liten blixt mot växten.

Vi fick också se ett bildspel med tema Höst där många bilder var tagna från bilen. Parkera på lämpligt ställe, veva ner rutan och sedan är det bara att fotografera.

Underbart med människor som ser möjligheter istället för hinder tycker jag.

Efter föreläsningen undrade någon om Clas hade tips kring hur man skulle bli Årets fotograf.

”Välj dom bilder du själv gillar mest” menade Clas.

Claes berättade också att han börjat gå över till mindre kameror.

Ja, och så blev det såklart en hel del tekniksnack kring det.

Efter fikapausen blev det dags för kvällens andra tema: Bildanalys. Vi delades in i 8 grupper som alla fick 5 olika fotografier samt en mall för bildanalys.

Anne-Grethe (ja - jag alltså) höll en kort introduktion kring Denotation och Konnotation och vilka frågor som kan vara lämpliga att fråga sig när man tittar på en bild.

Sedan blev det mycket sorl i lokalen när 8 grupper skulle diskutera samtidigt.

Bilddiskussionen avslutades med att någon i varje grupp fick presentera vad dom hade kommit fram till kring en av bilderna. Många spännande associationer kom fram och det var kul att höra hur andra tänkte kring bilderna.

Till slut en liten NYHET som föreningens utställningsansvariga Conny och Anne-Grethe (ja, alltså jag igen) presenterade.

För att medlemmar skall få möjlighet att visa upp sina bilder kommer vi från och med nu erbjuda intresserade att göra miniutställningar i köket. Där blir det plats till 5-6 bilder monterade i föreningens svarta passepartouter.

Genast var det 2 medlemmar som anmälda sig så första utställning kommer hängas på tisdagscaféet i nästa vecka. Kul med respons direkt!

Text: Anne-Grethe

Foto: Se bildbyline