Måndagsträff med vår stipendiat

John S. Webb beskriver hur mycket plats 1500 exemplar av en bok tar...i en gammal 70-talsbil.

Då var det återigen dags för måndagsträff och lokalen var fylld av glada medlemmar som kommit för att lyssna på vår stipendiat John S.Webb. Men först var det dags för Tomas att hälsa alla välkomna och dra lite vad som händer framöver. Analogkursen är igång och eftersom intresset är så stort och den är helt fullbokad, blir det en kurs även till hösten.

Gruppledarna för våra grupper berättade också när de ska ses nästa gång och vad de ska göra. Bland annat ska Gatufotogruppen åka på ytterligare en utflykt, Sakurafestivalen i Köpenhamn den 27 april. Även Landskapsgruppen ska åka på fotoutflykt. Den 4 maj bär det av till Svaneholm. Anders som håller i bildspelsgruppen flaggade för att det är några ”ordinarie” gruppmedlemmar som inte kommer på nästa träff den 10 april, så det är ett ypperligt tillfälle att komma ner om man är nyfiken. Porträttgruppen ses den 23 april för redovisning av de 4 elementen, Arkitekturgruppen har precis haft en träff, så det blir någon gång i maj. Bilddisku-gruppen ses den 25 april för att diskutera form och värde. Läs mer om vad som är på gång i grupperna här på hemsidan! I lördags hade Conny sin uppskattade ”Blixtverksta” där deltagarna hade varit ute och plåtat i det vackra vädret. Vilken aktiv förening vi har, eller hur?

Gatufotogruppen på väg till St.Patrick's Day i Köpenhamn. Foto: Ulf Nilsson

Foto: Claes Jonsson

Sen var tiden inne för Tomas att avslöja hur det hade gått i Månadens bild-tävlingen för mars där temat var ”järnväg”. Bilderna var bedömda av en dansk fotoklubb, DSB Fotoklub. Claes Johnsson som blev ”Årets fotograf” 2017 och 2018, kammade hem flest poäng den här gången. Alla resultat kan ses på vår Resultat 2019-sida.

Aprils månadstema är landskap och vi kan konstatera att intresset för landskapsfoto är stort i vår förening. Temat som är aktuellt för att skicka in till maj månads tävling är ”Shopping”. Sussi (dvs. jag 🙂 ) påminde också om ”Utmaningen” och hade listorna med sig så att de som glömt vilket tema de fick, kunde fräscha upp minnet. Senast den 1: a maj vill hon ha 1-3 bilder från de som anmält sig!

Då var det dags för John att inta scenen och han togs förstås emot av rungande applåder när han hälsades välkommen av Anne-Grethe och Sussi.

John S.Webb föddes 1950 i sitt föräldrahem i London och kom till Sverige 1974, där han först bodde i Lund. 1977 fick han arbete på Fototidningen Aktuell Fotografi i Helsingborg. På tidningen arbetade han mycket med layout och formgivning. På den tiden såg det annorlunda ut. Där var det ”klippa och klistra” som gällde och man arbetade mycket med gnuggisar berättade John. Det fanns inte heller någon scanner utan man använde sig av en reprokamera. John publicerade sin första fotobok ”Still Movements” 1977 och den trycktes i Laholm i 1500 ex. När han hämtade böckerna från tryckeriet var bilen fylld till bredden och lite till. ”Jag visste inte hur stor plats 1500 böcker kan ta”, säger John med ett leende. Men med lite snören till hjälp så gick det! Det första upplagen blev inte heller helt som den skulle, så boken trycktes upp i ytterligare 1500 ex. Han berättar att Aktuell Fotografi köpte upp den första upplagan för 1 kr/st och skänkte till sina läsare.

John fotograferar flitigt under sina dagslånga promenader och bestämmer ofta rutterna med hjälp av mobilen. Däremot så bestämmer han inte innan vad det ska bli för motiv. Numera arbetar han enbart digitalt och han använder flera olika kameror, bland annat en Sony.

Vi fick njuta av många bilder från hans senaste bok ”Terraform” med svartvita foton från bl. a. England, Australien, USA, Grekland, Italien och Sydafrika.

John berättade att ett av hans starkaste barndomsminnen är att han sitter i sin barnvagn och fascinerat kollar på tågen. När vi skulle gå därifrån protesterade jag högljutt, minns han. Föräldrahemmet finns ej längre kvar och området har byggts om. Mycket har förändrats i hans barndoms stad. John har bland annat fotograferat vid en odlingsplats där det förut låg en kyrkogård. Vi får också se bilder från Southbank, ett kulturellt centrum för musik, performance och foto. Han har promenerat mycket längs Themsen och där upptäckt både spännande miljöer och att det finns ett rikt djurliv.

John berättade också att när han håller på att arbeta med ett fotoprojekt så lever han med bilderna under en lång tid. Han låter dem ligga framme på bordet i vardagsrummet (vilket inte alltid är så populärt, säger han med ett leende). Synen på bilderna förändras och mognar utifrån sinnesstämning och vad han upptäcker. Vissa motiv kommer fram först efter en tid. Han upptäckte tex. att han har ett återkommande motiv i bakgrunden som han inte har fångat medvetet; ett pariserhjul som finns med, inte bara på omslagsbilden från Australien utan även på en bild från Sydafrika, såväl som en från Singapore.

 


John S. Webb och en av hans bilder från det pågående Singapore-projektet.

Efter en trevlig fikapaus var det dags för John att fortsätta med sin spännande bildvisning.

Det blev fler bilder från Terraform, både publicerade och opublicerade. Avslutningsvis fick vi njuta av lite färgbilder från Singapore, ett pågående projekt. John har fotograferat där 1-2 gr/ år, de senaste 6 åren. Det är ett litet och spännande land som fungerar väl, menar John. 80% av invånarna bor i hus som byggts av staten. Där blandar man alla nationaliteter medvetet för att få ett mer fungerande samhälle. Brottsligheten är låg, men om man skulle tex. äta på tunnelbanan så är det dryga böter. Då kan du få punga ut med 10 000 kr!

Tomas visar John minnestavlan där alla stipendiaters namn sedan starten 1976 finns ingraverade.

Till sist skulle vår stipendiat så klart få diplom, lite gott vin och sitt välförtjänta stipendium på 3000 kr. Eftersom Rikard inte var på plats, tog Tomas sig an uppgiften att lämna över det hela och John fick återigen en varm applåd. Vår stipendiat hade givetvis lite böcker med sig som många av våra deltagare var intresserade av att bläddra i och köpa. Medan de sista dröjde sig kvar en stund, återstod det bara för våra duktiga klubbvärdar Wolfgang och Conny att återställa lokalen, diska och plocka undan alla godsaker.

Vi tackar John S. Webb för en trevlig och inspirerande kväll!

Diplom utdelat till glad stipendiat!

Vid tangentbordet och bakom kameran (där annat inte anges): Sussi Bogren