Porträtt-gruppen 190423

När klockan var halv sju så hade ett femtontal av Porträtt-gruppens medlemmar bänkat sig i lokalen. Det snackades bild och de sista bilderna laddades in på Sussi´s laptop. På laptopen fanns redan de flesta av gruppens bilder till kvällens tema - De fyra elementen -, inlagda i ett powerpoint dokument. Klart för visning !

Men efter att Anne-Grethe och Sussi hälsat alla välkomna till kvällens begivenheter, så lämnade de plats för Conny. Han hade satt ihop ett femton minuters föredrag om en framstående amerikansk porträtt-fotograf. Men som alla vet, när Conny börjar prata, så går tiden.

Men efter ca 25 minuter hade alla fått reda på en hel del om Gregory Heisler. En i dag 65-årig fotograf, med över 70 omslagbilder på bl.a välkända Times. Hans ikoniska och innovativa visuella bildlösningar har gjort att förutom Times, även de andra stora, som Life, Sport Illustrated, Esquire, anlitat honom.
Otaliga reklamuppdrag för bl.a Nike, Ford, American Express, samt Gregory är också en eftersökt föredragshållare och hans workshops är mycket uppskattade. En professur på Suracusa University i USA, finns också med på hans CV.
Även rena porträtt-fotografering, för "stor" som "liten", är en viktig ingrediens i hans meritlista. Enligt honom själv, så är det dessa bilder, som ingen bildredaktör bestämt över, som ger honom mest.

De bilder som Conny visade, var ur Gregorys "best-seller" bok, 50 portraits. Den finns att köpa på bl.a Bokus.com och Adlibris.com. Så skall du köpa EN BOK, så är det denna !

Se mer på hans hemsida, https://gregoryheisler.com/
Där hittar du många av hans foto och en hel del videofilmer. Annars så googla bara på hans namn och du finner mycket!

Conny berättade om och visade bilder av en av sina "idoler" 
foto: Anne-Grethe

Efter en halvtimmes njutning av en professionell fotografs bilder, var det dax för Sussi att presentera gruppens fina bilder på kvällens tema.

En bildvisning som visade att man behöver inte vara professionell, för att TA BRA bilder.  Kvalitén på de inlämnade bilder var mycket fin. Detta både när det gäller komposition, idé och känsla i bilden. Samt det rent tekniska kunnandet, för att nå fram till den bild och uttryck, som fotografen vill visa.

Sussi tryckte fram bild för bild och respektive fotograf, berättade lite om hur just dennes bild kommit till. Hur man tänkt för att illustrera de fyra elementen. Samt lite om omständigheterna när bilden togs.
Lena berättade bl.a om hur hon fick in sin modell i duschen, för temat Vatten. Hon ville ha en enhetlig bakgrund till sina bilder. En svart tyg bakgrund, som blev rejält blöt och fick hänga på tork en längre tid.
När det saknas modell, så får det bli en selfie, åtminstone för Wolfgang, när han skulle ta en bild på tema Eld.
När Annikas bilder kom upp och då speciellt den som illustrerade Eld, berättade hon om sin pappa när han grillade. Då blev det oftast en massa rök av hans grillning. Denna gång blev det dessutom en bra bild på Eld.

En fika paus hann vi också med vid åtta-tiden och då blev det givetvis en massa snack mellan kaffet och kakan. Det är ju lika viktigt med det sociala umgänget som med det fotografiska.
En sak som vi ägnade en liten stunds diskussion var det här med att hitta modeller för sina fotografiska övningar. Man kan ju göra som Wolfgang och ta en selfie. Men annars brukar ju oftast familj, vänner och bekanta.
- Men man kan ju också snacka med någon här i FFiM och be denne att bli modell, sa Anne-Grethe, och så kan man ju själv sedan agera modell som tack!

Efter att alla bilder som lämnats in visats, blev det en liten diskussion om vad ett Porträtt, egentligen är.  Om vilket som är viktigast när man har ett tema! Är det tvunget att ansiktet syns på den person som är med i bilden. Skall det vara en närbild eller är det OK att personen bara är en liten del av bildytan.
En diskussion som väl inte gav några direkta konsekventa svar, men gav en hel del ideér.

I mörkret visade Sussi bl.a ett självporträtt Wolfgang fototgraferat, för att illustrera temat och just elementet Eld.
foto: Anne-Grethe

Den sista kvarten av den trevliga kvällen ägnade Anne-Grethe och Sussi åt att berätta om vad som komma skall. Först om nästa träff, som blir

ONSDAGEN DEN 15 MAJ!

Samling vid
Malmö C nya ingången kl 18.00
MED KAMERA

Vi kommer fotografera både varandra och andra modeller i lite tuffare miljö.

En god nyhet är att vi efter kvällens upprop redan har fått 2 modeller. Jättekul!
Men ett par stycken till hade inte varit fel så om du hittar någon som vill ställa upp maila
susanne@ffim.se eller anne-grethe@ffim.se

Dessutom jobbar vi vidare med det spännande temat 4 elementen under sommaren.
Vi har även planer på att göra en utställning i lokalen med element-bilderna!

Mer om detta efterhand.
Nu laddar vi inför 15 maj!
Eftersom det är lite avslutning inför sommarlovet så tänkte vi även att det vore trevligt att ta en öl eller kaffe eller vad ni vill efter fotograferingen.

 

Varma hälsningar Sussi och Anne-Grethe

Här träffas vi 18.oo onsdagen 15 maj


Här under är ett litet urval av alla de foto som visades under kvällen - alla på tema DE FYRA ELEMENTEN
Klicka för större bild
och så blir det ett Bildspel