Gatufotogruppen 190516

Foto: Claes Jonsson

En mycket liten men naggande god uppsättning gatufotografer samlades för att titta på bilder på temat ”Glädje” och det fanns definitivt många olika varianter på detta tema, både de som visade på sann glädje, den totala motsatsen därtill och även några som kanske skulle kunna tolkas som glädje med lite god vilja. Men vi är inte på något sätt några smakdomare, utan det är kul att se varandras tolkningar!

Med tanke på hur få vi var den här gången kändes det inte motiverat att ta upp gatufotogruppens framtid, dvs vem som ska ta över ansvaret för denna grupp då jag tänker avsluta som sammankallande. Som jag sa på måndagsträffen den 6 maj har jag spridit mig själv lite för tunt med många olika aktiviteter inom föreningen, och det behövs att andra tar över delar av det jag gjort tidigare, som till exempel gatufotogruppen.

Men, vi återkommer till det i höst (det ger deltagarna mer tid för att komma på ifall de vill ta över detta lilla uppdrag eller inte). Nu är det ju sommarvarmt utomhus och många olika möjligheter till gatufotograferande både på hemmaplan och i andra delar av världen! Därför är mitt föreslagna tema för sommaren ”fånga ögonblicket” (vilket är något vi alla försöker göra med mer eller mindre framgång när vi är ute på stan och fotograferar. Tänk Henri Cartier-Bressons bild av mannen som hoppar över en vattenpöl, Robert Doisneaus bild på det kyssande paret i Paris (även om den visade sig vara iscensatt) eller Ara Gülers fantastiska bilder från Istanbul.

Vi sparkar igång igen i höst med nya träffar i slutet av augusti.

/Tomas

Eftersom detta var första gången gatufotogruppen samlades efter att vi genomfört utflykten till Sakurafestivalen i Köpenhamn den 27 april tittade vi även på bilder därifrån. Dessvärre var inte intresset (mycket tack vare blött och grått väder) inte större än att vi bara var tre stycken som åkte. Det var kanske förståeligt med tanke på väderförhållandena, men vi som åkte hade en trevlig dag i den danska huvudstaden ändå. Det var förstås lite mindre folk på plats under körsbärsträden också, vilket bilderna i galleriet nedan tydligt visar. Förra året när vädret var mycket varmare och soligare gick det knappt att ta sig fram mellan alla som ville fira vårens ankomst med en picknick under träden, så icke den här gången! Vi får se hur det blir nästa år, vilket väder som Danmark bjuder på!

Foto: Claes Jonsson