Arkitekturgruppen i Trelleborg 190705

Foto: Ingrid Nilsson

Den 5 juli var vi några i Arkitekturgruppen, som reste till Trelleborg. Vi började med att äta lunch och därefter  gick vi till Biblioteket, som då hade en fotoutställning.

https://bibliotek.trelleborg.se/web/arena/galleriet Tips till den som vill ställa ut sina foto där.

Därifrån gick vi genom Stadsparken och då berättade jag för tvivlande åhörare om förr i tiden när det fanns en säl, som hette Isak i dammen.

Förr fanns det också många olika fåglar i och omkring dammen och det var en stilla plats där många stannade och tittade på fågellivet. Nu var det helt annorlunda med en mängd skrikande måsar som dominerade vid dammen. Det är inte längre en fridfull plats.

Nära Stadsparken ligger Axel Ebbes Konsthall, dit vi gick för att titta på Axel Ebbes skulpturer och arkitekturstuderandes projekt angående en tänkt ombyggnad av Konsthallen.

Sedan blev det tid för att fotografera och en fika. Någon tog bussen till Gislöv läge för att ta bilder i småbåtshamnen och sedan var det dags att ta tåget tillbaka.

Vi enades om att det ska bli en ny utfärd och då hoppas vi att fler har möjlighet att följa med.

För de skeptiska angående sälen Isak så finns nedan information från Trelleborgs Allehanda, som är alldeles sann.

Sommarhälsningar

/Ingrid

I 24 år var sälen Isak en attraktion

Sälen Isak och polis Fredrik Waldemar Nilsson i Stadsparksdamme. Foto: Sven Nilssons fotoarkiv

TRELLEBORGS ALLEHANDA (Artikeln publicerades 11 maj 2016)

Då jag jobbade i Malmö frågade malmöbor om sälen Isak. De hade nämligen som barn gjort familjeutflykter till Trelleborg. Vad kan ni berätta om Isak?

En aprildag 1931 hittade två pojkar en sälkut vid Smyge. Den såldes till Trelleborgs stad för 50 kronor och Isak placerades i Stadsparksdammen. Trelleborgsungdomarna Eric Mattsson och Nils Borglin namngav Isak – som var en hon. Polis Fredrik Waldemar Nilsson blev Isaks fosterfar.

Samma rörande scen utspelades varje dag vid samma tidpunkt: Isak låg vid nätstaketet och spanade efter polis Nilsson. När polisen kom inom synhåll grät Isak som ett barn, Nilsson svingade sig över staketet, började gosa med henne och gav henne sill. När Fredrik Waldemar Nilsson gick upprepades Isaks gråtlåt.

3 maj 1955 dog Isak av en tarminfektion och sörjdes av trelleborgare och tillresta. Trelleborgs stad gjorde ett nytt försök med sälen Isabella som bara klarade ett år i dammen.