Fjälkinge FK på besök

Som vanligt var vår fina lokal fullsatt, när det var dags för november månads första måndagsträff.   Många av våra medlemmar var nyfikna på våra gäster från Fjälkinge Fotoklubb och hade trotsat busvädret. Kvällen inleddes av Sussi med några påminnelser och matnyttig info.

Sedan var det dags att hälsa våra långväga gäster Magnus och Björn från Fjälkinge Fotoklubb välkomna och lämna över ordet till dem, för resten av kvällen.

Björn och Magnus turades om att berätta om sin förening, som för ett tag sedan bytt namn till Fjälkinge fotoklubb Kristianstad. Detta för att locka fler medlemmar till föreningen och för att Kristianstad, som har betydligt fler invånare än Fjälkinge, inte har någon egen fotoklubb.

Detta har gett resultat! Det senaste året har de lyckats nå ut bättre och lockat fler medlemmar, framför allt kvinnor. Föreningen träffas en gång i veckan och de är i dagsläget ca 35     medlemmar.

De ger årligen ut en almanacka som finansierar stora delar av föreningens utgifter. De har också flera sponsorer som är med och bekostar almanackan som består av både gamla bilder från byn och medlemmarnas bilder. Den brukar säljas lagom till Fars dag och skulle den bli försenad, vilket den blev något år, lär det höras från invånarna i byn.
Almanackan är nämligen en populär Farsdagspresent i Fjälkinge med omnejd.

Styrelsen sätter programmet utifrån medlemmarnas intressen och det de efterfrågar. Magnus och Björn blev båda inspirerade av att vår förening främst har bilden i fokus, då deras träffar ofta är mer inriktade på teknik och utrustning.

Kvällens program var Magnus och Björn, som berättade om Fjälkinge Fotoklubb
foto:Tomas Nilsson

Magnus Clarén jobbar till vardags som elektriker, men gör en del fotouppdrag då och då. Eftersom handboll ligger honom varmt om hjärtat, och allt kretsade kring just handboll under uppväxten, fotograferar han mycket handboll, både inomhus i olika sporthallar och nere i Åhus, där de har beachhandboll varje sommar på den fina stranden. Eftersom sporten har gett honom så mycket glädje, har han valt att fotografera regelbundet till en av handbollsklubbarna i Kristianstad.
- Nu är det paybacktime, säger Magnus med ett leende.

Han fotar också mycket dans, då dottern har dansat i många år och även utbildat sig inom dans.

Porträtt, gatufoto och astrofoto är andra områden som han gärna ägnar sig åt. Han ”skjuter ” gärna från höften när han är ute med kameran och tycker att det är både kul och spännande att se vad det blir för bilder i slutändan.
När han är ute och reser går han ofta ut på fotopromenad tidigt på morgnarna, innan resten av familjen har vaknat. Han fångar gärna spännande ljusinsläpp på bild.
- och ”morgonljus brukar vara magiskt”, säger Magnus.

Sport och särskilt handboll, är ett favorit motiv för Magnus
foto: Tomas Nilsson

Efter Magnus fina bildvisning var alla redo för gofika och mingel. Flera av våra medlemmar var framme och pratade med våra gäster, som uppskattade att många var så trevliga och sociala.

Båda gästerna berömde också vår fina lokal och tog med sig flera idéer till sin förening.

 

Björn Billsten arbetar som lärare, men gör även han en hel del fotouppdrag, såsom bröllop, porträtt och reportage till biltidningen, Driftzone.
Han fotograferar gärna sina två döttrar, men nu har de båda kommit upp i en ålder där de inte lika gärna vill vara med på bild.
- Pappa du har väl hört talas om GDPR… ja, min äldsta dotter har en duktig och alert lärare, säger Björn med ett leende.

Det han brinner allra mest för är att fotografera motorsport och helst inom bilsporten Drifting. Vi fick se många coola bilder från olika tävlingar.

Eftersom han har en bakgrund som grafisk designer i dataspel, är han trygg i Photoshop och jobbar gärna med att lägga ihop fler bilder för att få effekter. Att måla med ljus är något han också gärna gör och som de även har gjort tillsammans i föreningen. Detta för att få fram spännande ljuseffekter och färger.

Astrofoto är också något han tycker är spännande och han ger sig gärna ut redan vid 4-tiden på morgonen för att få bra stjärnbilder.
- Det är otroligt avkopplande och härligt att ge sig ut med kameran som enda sällskap, säger Björn.

Bilsporten Drifting är ett område där Björn gärna tar mycket foto.
foto: Tomas Nilsson

Kvällen avslutades med att vi fick se resultatet av Månadens bild för oktober som Fjälkinge fotoklubb Kristianstad hade bedömt.
Magnus och Björn läste upp kommentarerna till de bilder som placerade sig och fick poäng på temat grupp. Se mer under fliken >> Månadens Bild > Resultat 2019

Givetvis fick våra gäster både gott vin och vår bok ”Stillhet Möten och Kontraster” som tack för att de kom och besökte oss.

Vi tackar Magnus och Björn än en gång för en mycket trevlig kväll!

Kvällens värdinna Sussi, tackade våra gäster med "en liten påse" och vår bok ”Stillhet Möten och Kontraster”
foto:Tomas Nilsson

Text: Sussi Bogren


Här under några av Våra gästers foto i ett bildspel