Teknik-kurs, Berlin, Fotogrupper och Utmaningen

- Jag tänkte försöka få tyst på den här församlingen...men det är inte alltid så lätt, sa Jens Svare-Olsen, vice ordförande
och för dagen konferencier när klockan slog sju och det var dags att inleda Fotografiska Föreningens vårtermin 2020.
Några ögonblick senare motbevisade den månghövdade publiken honom och vi kunde börja.

Som vanligt inledde vi med information om vad som komma skall, i våra fotogrupper och annan verksamhet. Härnäst på tur är Gatufotogruppen som har sin första träff den 16 januari, och därefter följer alla de andra gruppernas inledande träffar och aktiviteter. Du kan som vanligt läsa allt om våra fotogrupper på vår hemsida (https://ffim.se/fotogrupper/ ).

 

RIFO
Inlämningen till RIFO (Riksförbundets utställning) är i full gång och det finns fortfarande lite tid för de medlemmar som vill deltaga med digitala bilder (antingen enstaka bilder eller kollektioner). Föreningens deadline för detta är 20 januari (så att pengar och bilder hinner komma in, respektive laddas upp).
Du kan läsa mer på förbundets sida om denna tävling (länk https://www.svenskfotografi.org/rifo/information-om-riksfotoutstallningen/ ) och ta kontakt med Tomas via tomas@ffim.se för Swishbetalning och länk till registrering om du inte varit med förut (det behövs en speciell länk så att ditt deltagande kopplas till vår förening).

 

Galleriet
Dessutom efterlyser vi fler och nyare bilder till vårt galleri på hemsidan. Det har varit lite segt med uppdateringar där på sistone, så har du bilder att deltaga med, skicka in dem till galleri@ffim.se (10 stycken max), så lägger vi upp dem för hela världen att beundra! Vill du skriva en liten beskrivande text om dem så går det förstås också bra. Men håll den kort, numera MAX 35 tecken .


Deltag i 2020 års RIFO

 
Senast  20 januari vill Tomas ha din anmälan till
Årets Riksfoto-utställning


Mer utställningsmöjligheter
Vi kan också glädja våra medlemmar med att vi vill utöka möjligheten att ställa ut bilder i vår lokal. Förutom vår ”5 bilder i köket”-plats kommer det att finnas möjligheter för medlemmar att ställa ut bilder både i Oddnersalen och i Christers rum. I Christers rum är det tänkt att bilderna ska vara utskrivna på A3-papper och i Oddnersalen och köket är det A4 som gäller. Om du som medlem är intresserad av att ställa ut i någon av dessa lokaler framöver, ta kontakt med Anne-Grethe (anne-grethe@ffim.se) eller Conny (ffim@connym.se) så kan de berätta mer.

 

Valberedarna söker Dig!
Våra nya valberedare, Niklas Svensson och Robert Gustafsson, är också intresserade av att få förslag till styrelseledamöter inför årsmötet i mars. Det kommer att behövas nya styrelseledamöter och de vill förstås få in lämpliga namn på nomineringsbara medlemmar.
Kanske DU är intresserad av vara med i styrelsen?
Hör i så fall av dig till Niklas (ffim@nicro.se) eller Robert (robert.gust019@outlook.com)!

Robert och Niklas, vår Valberednings-grupp, SÖKER DIG som vill vara med i världens bästa styrelse för för världens bästa Foto-förening !

Ändra, Zippa, Skicka

När all denna information var utdelad var det sedan dags för kvällens riktiga aktiviteter.
På förekommen anledning har Conny  sammanställt lathundar för hur man på enklaste möjliga sätt gör om sina bilder till en mer web-vänlig storlek och hur man sedan skickar dessa bilder över nätet. Allt med program som REDAN FINNS på DIN dator !
På ett väldigt pedagogiskt sätt gick han igenom dessa, och jag är säker på att det var flera av våra medlemmar som lärde sig en hel del.
Dessa lathundar finns också tillgängliga på vår hemsida (https://ffim.se/andra-zippa-skicka/).

Under fliken Medlems-sidor hittar Du en enkel OCH GRATIS bruksanvisning om hur man Ändrar, Zippar samt Skickar

Berlin

När denna grundkurs var över bytte sedan Conny roll från ”lärare” till bildvisare och vi fick njuta av hans sammanställning av den resa som ett gäng medlemmar gjorde till den tyska huvudstaden i september månad. I mitten av september var det 12 st medlemmar som gemensamt drog iväg till Berlin. Alla hade själva bokat sin resa på den överenskomna busschartern som Ölvemarks Resebyrå erbjöd. Det blev lång helg, torsdag till söndag, där gänget redan på torsdagskvällen besökte en fin fotoutställning av den amerikanske fotografen Robert FrankC/O Berlin.  Utställningen presenterade kontaktblad, första utgåvor och vintagematerial från fotografens tidiga arbete. Mätta på foto-kultur blev det istället lite mat- och Öl-kultur på en närliggande restaurang. Efter en god frukost både bjöd fredag och lördag på mycket fotograferande. Detta skedde i mindre grupper och på lite olika ställen. (Se de deltagandes bilder på videon här intill.) Kvällarna avslutades med gemensam middag och för några av oss, dessutom en god öl i hotellbaren. En skön helg i härliga foto-kompisars sällskap. Det finns än så länge inga konkreta planer för en FFiM-resa 2020, men sådant har tidigare utkristalliserat sig under våren, så det finns gott om tid att fundera!

När all denna information och de många fina bilderna från Berlin landat i våra hjärnor var det dags för den obligatoriska fikapausen och alla lät sig väl smaka av vetelängder, småkakor och annat gott ute i köket.
Där den nyhängda Fem-i-Köket utställningen med Niklas Svenssons bilder från bilskroten i Bålsta prydde väggarna.
Som vanligt steg ljudnivån till en hög nivå, dock ej så hög som ljudet från fyrverkerierna kring Malmö IP intill då Malmö FF:s vårpremiär ägde rum.

Efter pausen var det dags att fortsätta programmet, nu med två av våra fotogrupper. I höstas när vi hade vi ”gruppernas kväll”, var några av oss som presenterade grupperna en aning för pratglada, för det visade sig att två av våra grupper inte fick tid att göra sig själva rättvisa. Därför var det nu dags för Projekt- och Bilddiskussionsgruppen göra detta under vårterminsstarten istället.

Bilddiskussionsgruppen, under ledning av Ulf Svensson, träffas och försöker ”gå djupare in på bilder”. Anslaget är inte så mycket tekniskt som mer filosofiskt; mer inriktat på ”vad” och ”varför” snarare än ”hur”. I mångt och mycket har man utgått från Göran Segeholms teorier om öppna-slutna bilder, innehåll-form etc.
Om du är intresserad av att vrida och vända på filosofier och tankar bakom bilder, både dina, andra medlemmars eller kända fotografers, ta kontakt med Ulf .  Se info på hemsidan under fliken Fotogrupper!

Projektgruppen, under ledning av Helga Kringleh, är tänkt som en stöd- och uppmuntrans grupp för de medlemmar som gillar (eller är intresserade av att börja med) att jobba i projektform, under kortare eller längre tid. Tanken är att träffar ska ske var 2-3 månad. Om du är intresserad av denna nystartade grupp, ta kontakt med Helga (helga@ffim.se) så skickar hon ut information till dig.

Att en go-fika är alltid är rätt var inte Pelle ensam om att tycka.
I bakgrunden skymtar några av Niklas bilder från bilkyrkogården i Båstnäs.
Uffe berättade om Bild-Disku gruppen som inte är så tekniskt inriktade, utan mer åt ”vad” och ”varför” snarare än ”hur”.

Utmaningen

Helgas tid framför publiken var dock inte slut där, för när projektgruppen presenterats tog hon sedan fram den traditionella plåtburken för Utmaningen.
Det är nämligen återigen dags för vår populära bildutmaning. Där de som vill vara med drar en liten papperslapp ur burken där det står ett ord som man sedan ska försöka fotografera upp till 3 bilder från. Det kan vara alla möjliga (och ibland omöjliga) teman att arbeta utifrån, så det är en riktig utmaning!

Det var dock inte många som tvekade och det blev stor stockning kring plåtburken när det var dags att dra sin lapp, och listan på vem som fick vilka teman fylldes snabbt på. Ingen verkade helt förstörd över de teman då dragit, så vi ser fram emot hur våra duktiga medlemmar tolkar dessa ord! Dessa bilder ska Helga ställa samman och så redovisas allas bilder på första träffen i maj månad.

Var du inte på vår måndagsträff ? Det gör inget, för du kan säkerligen få ett tema av Helga så att du också kan gnugga fotogeniknölarna. Maila till henne helga@ffim.se så fixar hon det!

Kenneth plockar sin Utmaning ur Helga ´s burk
foto:Tomas Nilsson

Bokrelease ver 2

Den sista posten på vårt digra premiärprogram var vår flitige fotoboksförfattare Christer Lindberg. Den bok som han lanserade på julavslutningen (Jul mingel 2019) hade äntligen kommit från tryckeriet och han presenterade lite av tankarna bakom detta par med nya böcker. Lite om hur arbetet med bland annat en tidigare bok om Botaniska Trädgården och bilder av Karl Blossfelt inspirerat till foto av växter och blommor i svartvitt.

Han skänkte också exemplar av detta bokpar som nu finns i vårt bibliotek i lokalen (tillsammans med flera av hans tidigare böcker).
Så där kan du som på plats inte köpte exemplar av dessa böcker bläddra i dem. Givetvis är det förstås enklast att prata med Christer om att köpa ditt eget exemplar, för det är jag säker på att han inte har något alls emot!

 Vid detta laget var hjärnorna fullmatade med fotoinformation och bilder, så Jens tackade alla för visat intresse och önskade oss välkommen åter, både till nästa veckas tisdagscafé samt till nästa måndagsträff den 27 januari.

 

Vid tangentbordet: Tomas Nilsson
foto
(där Ej annat anges): Wolfgang Gerlach

v.ordf Jens tackar och tar emot ett exemplar av Christers nya fotobok

Där var många medlemmar som slutit upp denna första kväll på vårsäsongen,
så vi avslutar rapporten från Måndagsträffen med bildspel av Wolfgang -