Årets Fotograf och Brassaï 200210

”Godafton och välkomna!”

Rikard hälsade oss alla välkomna för en måndagsträff då vädret definitivt inte samarbetade, hårda vindar och regnskurar härjade utanför klubblokalen. Trots det var det återigen ett välbesökt måndagsevenemang och vi fick ta till de höga barstolarna längst bak i lokalen så att folk där kunde se ordentligt hela vägen fram till projektorduken.

Som vanligt inleddes träffen med lite föreningsinformation.

 

Sven Erlandsson och Conny Magnusson tittar på Svens nya utställning i Christers Rum

Utställningar i lokalen

En viktig del av föreningens verksamhet är att vi tittar på varandras bilder, och väggarna i vår lokal används nu för flera olika utställningar. I Oddnersalen hänger för ögonblicket fyra fotografers bilder (Helga Kringleh, Lars Truedsson, Ingemar Ljungdahl och Peter Kåveland), alla med olika inriktningar, i köket pågår vår roterande utställning med ”5 bilder i köket” (för ögonblicket är det Leif Roséns bilder), i strålgången hänger Kenneth Håkanssons bilder tagna med alternativa fototekniker och vår helt nya utställningslokal i Christers rum (döpt efter vår för tidigt bortgångne bildsekreterare Christer Möller) där Sven Erlandssons vackra landskapsbilder nu hänger som premiärutställning.

Extra medlemsmöte

Nästa medlemsmöte den 24 februari kommer att vara ett extra medlemsmöte som kommer att vara det första av två (årsmötet är det andra) som behövs för att göra stadgeändringar, då styrelsen har sett ett behov av att modernisera och korrigera ett antal detaljer i stadgarna.

Analogkursen

Det finns fortfarande plats ifall du som medlem hos oss är intresserad av att gå introduktionskursen i analogfoto (18,25 april och 2 maj). Om du är intresserad, kontakta Tomas via mail på tomas@ffim.se.

Skogens magi

Vi behöver era bilder till vår utställning i Trelleborg! Deadline är i morgon den 15 februari, så du har inte mycket tid på dig! Läs mer här så att du får alla tekniska detaljer rätt när du skickar in dina bidrag!

Kustens pärlor-bloggen

Anne-Grethe vill få in fler av våra bilder från Skånes kust! Har du varit ute och tagit bilder där? Maila in till henne så att hon kan visa upp hur vackert det är ute vid havet! Bloggen hittar du https://skanskakustparlor.blogspot.com/

Årets fotograf 2019

När informationen väl var förmedlad var det dags för dagens huvudattraktion, nämligen Årets Fotograf 2019 Claes Jonsson. Detta var tredje året i rad som han vann titeln, något han är först med att göra (Jörgen Strandberg har också vunnit utmärkelsen tre gånger, men inte i rad).

Tyvärr kunde Claes inte närvara vid måndagsträffen då han råkat trilla i hemmet och gjort ryggen illa så pass att han inte ville riskera något i vår rätt branta källartrappa. Fullt förståeligt och vi hoppas naturligtvis på en mycket snabb förbättring så att vi får se honom hos oss igen! Krya på dig Claes!

Istället hade Claes skickat oss ett bildspel som han ställt samman med massor av fantastiska gatufoton från Lund, Malmö, Eslöv och Köpenhamn för att nämna några ställen. Undertecknad har plockat bara en handfull av de många stämningsfulla bilderna i bildspelet för att illustrera hur duktig en av de våra är.

Via ombudet Conny tog Claes också upp lite intressanta saker när det gäller gatufoton (och det är sådant som vi i gatufotogruppen ofta diskuterar); ska man fråga om lov innan man fotograferar, svårigheterna att ta en bra situationsbild, men även att det gäller att komma nära motivet för att fånga ett intressant uttryck, något som kan vara nog så svårt ibland! Vi som såg de fantastiska bilderna i bildspelet kan med säkerhet säga att Claes definitivt kan komma nära sina motiv!

Fikapausen är ett viktigt inslag i våra måndagskvällar. Viggo och Lena förser sig från det rikliga gottebordet.

Med den intressanta rubriken "En nocturne från Transsylvanien" inledde vår "ständige föreläsare" Christer Lindberg andra delen av kvällen med ett historiskt nedslag om den ungerske fotografen Brassaï (född Gyula Halász 1899 - 1894). Denne är mest känd för sina stämningsfulla bilder från Paris, ofta tagna nattetid. Brassaï kom till Paris för att söka en karriär som målare och skulptör men efter att ha träffat fotografen Andre Kertesz blev han inspirerad till att börja fotografera och det får man ju onekligen säga var ett bra beslut!

Den överväldigande majoriteten av hans Parisbilder är tagna under 30-talet, och enligt Christer tog han inte en enda bild (i alla fall inte någon känd sådan) under den tyska ockupationen, då han vägrade söka det fototillstånd som ockupationsmakten krävde. Många av Brassaïs bilder från Paris undre värld av bordeller, gayklubbar och kabarélokaler publicerades också långt senare än det 30-tal då de togs.

Detta nedslag var dels tänkt som en historielektion, dels som en inspiration inför den nattfotografipromenad som vi kommer att genomföra den 6 april. Christer uppmanade oss att gå ut och fotografera staden på natten, för det är en intressant utmaning att "skriva med mörkret" som det ju handlar om så dags på dygnet. Man kan använda gatlyktor, skyltfönster, billjus; eller annat ljus som går att hitta för att skildra människors liv i staden under de mörka timmarna. Man behöver, som Brassaï visade, inte heller ha knivskarpa bilder med ultravassa kontraster för att skapa stämningsfulla bilder på natten.

Den sista punkten på programmet var Månadens Bild för januari. Från och med i år är det Conny Magnusson och Niklas Svensson som tagit över Månadens Bild-tävlingen, och de presenterade den vinnande bilden (samt de övriga utvalda) som togs av Anders Grönlund. Resultatet och kommentarerna från vår juryperson Nils Albertsen kan du läsa mer om på vår Resultat 2020-sida.

Foto: Anders Grönlund

Text: Tomas Nilsson
Foto: Rikard Persson