Gatufotogruppen 200116

Årets första möte för gatufotografigruppen hölls 16 januari.

Undertecknad hälsade alla välkomna och presenterade en bok som Ulf funnit på Internet. Boken har gjorts av två belgiska gatufotografer,Willem Wernsen och Piet van den Eynde, som delar med sig av sina erfarenheter och tips och idéer för framgångsrikt gatufoto. Boken som finns i elektroniskt format kostar drygt 300:- beroende på kronkursen. Boken hittas här; https://morethanwords.onfastspring.com/101-tips-for-street-photography-standard-edition. Vi tittade på några sidor ur boken och vi kom överens om att använda den som ett uppslag för kommande teman. Jag önskade också att alla som hittar något intressant om gatufoto skickar ett brev med en kort beskrivning och länk till gatufoto@ffim.se så vi kan ta upp det på kommande möten och hjälpas åt att utveckla gatufotograferandet i gruppen. Efter inledning och kaffe var det dags för visning av bilder på dagens tema “Jul och helg”.

Fort Bridger Rendezvous, Wyoming

Först ut i kraft av alfabetet var Christer som visade bilder från sin USA-resa med temat “Fest och helg” från ett årligt arrangemang för pälsjägare. Där man genom klädsel och aktiviter återskapar gamla tiders seder och bruk. Bilder med klar tidsmaskinkänsla.

Fort Bridger Rendezvous, Wyoming

Därefter kom Claes bilder. Claes hade varit i julstöket på Emporia och fotograferat Malbas försäljning av Bingolotter. Claes har jobbat med rörelseoskärpa för att styra blicken mot lottförsäljningen.

Nu var det tid för undertecknad att redovisa ett besök på Billinge julmarknad. Billinge är ett litet samhälle mellan Stockamöllan och Röstånga med en livaktig byaföreningen. Kör, försäljning av diverse produkter och ganska mycket folk i ett uselt regnigt julväder. Blev mycket imma på kameran då jag gick inomhus.

Härnäst var det Ingrid som presenterade sina bilder. Ingrid hade varit på Centralen då julen ju också innefattar mycket resande till släkt och vänner. Ingrids bilder innehåller ofta speglingar och återkommande färg-element.

Nu stod Kjell-Åke på tur och visade ett urval av bilder från stan med fin julstämning trots avsaknaden av snö. Ljusformationer inne och ute var Kjell-Åkes tema.

Sven-Olof hade också valt olika ljusintallationer på stan och fångat dessa i skymningen för effektfull stämning.

Tomas hade valt att åka till Tivoli, ett eldorado av ljus och färger, där olika förtäring och förlustelser förevigats.

Ulf inledde med en för honom unik brevlåda (här gick dock meningarna något isär) och fortsatte sedan till Tyskland för lite tysk julstämning. Innan han visade en kort video med ljud och bild från Möllevången (dock för stor för att visa på hemsidan) med en tomteparad med klar Mellanöstern influens.

Här sattes slut för en trevlig afton, och några dagar senare bestämdes det att nästa gatufotomöte är 13 februari 18.30 i klubblokalen. Temat för bilder är “Högt och lågt” som jag lånat från gatufotoboken vi tittade på senast. Högt skall vara bilder tagna ur fågelperspektiv, Från en bro, en våning upp eller annan högre punkt. Lågt skall vara bilder tagna ur grodperspektiv, knäsittandes, eller sittande på en bänk med kameran lätt uppåtriktad. Motiv är fritt.

Text: Ingemar Ljungdahl