Gatufotogruppen 200213

Gatufotogruppen samlades 13:e februari för årets andra möte. Denna kvällen fick vi tillfälle att välkomna 2 färska klubbmedlemmar till Gatufotogruppen. Anneli och Jan tittade in för första gången i klubblokalen. Kul att också se en "gammal räv”, Conny, delta med bilder i mötet. Ser fram mot fler bilder från denna trio. Efter en kort diskussion om vad som är Gatufoto enades vi att ha en vid definition utan allt för många restriktioner. På så vis begränsar vi inte skaparglädjen och sen kan vi ju alltid diskutera runt varje enskild bild på våra möten. Så bilder från det publika rummet med någon inslag av skeende eller händelse är varmt välkomna framöver.

Här bestämdes nästa möte till 12:e mars 18.30 och vi förberedde oss på bildvisning som i vanlig ordning skedde i alfabetisk ordning, dock med undantaget att Anneli önskade att inte inleda så uppgiften gick till Christer.

Christer hade på grund av mycket att göra och sent kommunicerat tema (mitt fel) hämtat bilder från sitt omfattande arkiv och tog oss med på en tur till London med bilder på Högt och lågt. Höga bilden var tagen från en högre punkt på en streetdancer. Tiden hade också räckt till för en dagsfärsk lokal bild ur ett lågt perspektiv.

Näst ut var Claes som skickat bidrag från Lund med bilder på cykelns betydelse som transportmedel i vardagen. Uppifrån en bro/viadukt ser cyklisterna lite mindre ut än ur grodperspektivet på damen på cykeln som verkar större än husen i bakgrunden.

Nu var det Connys tur att visa sina bilder. Conny hade valt bilder från Akvedukten i Håverud där han hittat några höga utsiktspunkter som visade en båt under slussning. Lägg märke till trossen som inte har kastats, hur går detta?? Den låga vyn är från Berlin där paret förmodligen är ovetande om att de blir fotograferade. Dessutom hade Conny lyckats kombinera högt och lågt i en och samma bild, men den kräver en berättelse runt ikring för att komma till sin rätt.

Så var det dags för fika och friskluft, och när alla var tillbaka var det Flors tur att visa bilder. Från fågelperspektiv bjöd Flor på en intressant vy över en innergård med fint dagsljus och starka skuggor. En varuvagn i nedre vänstra hörnet ger känslan av en händelse. Flor hade i hastigheten tolkat lågt som läget för objektet och inte som vinkeln/perspektivet ur vilken bilden togs. Hennes brunnsgaller med det röda föremålet var en dock spännande bild.

Nu var det dags för undertecknad att visa sina bilder. Hade valt konserthuset på Malmö Live för bilderna tagna ur fågelperspektiv. Malmö Live erbjuder många avsatser där man kan fotografera händelser på lägre avsatser. Här hörde jag skrället från en vagn med kaffekoppar och lyckades precis fånga denna när den passerade förbi. Centralstationen var mitt nästa mål och fotot av bagagehögen visade sig innehålla ägaren till alla väskorna.Inklämd och med telefonen i högsta hugg för att berätta om resan satt en späd tjej och väntade på att få kånka ombord sina väskor på tåget.

Nu var det Jans tur att visa sina bilder för första gången i Gatufotogruppen. Jan hade valt en viadukt över en vältrafikerad led under rusningstid på eftermiddagen. En långtidsexponering med lagom längd för att göra varje enskild bils ljus till ett avgränsat streck i ett intressant mönster.Bild två är en kombination av temat där båda delarna är närvarande, tagen från en hög position visar den arbete på marknivå.

Kjell-Åke hade besökt Göteborg och tagit med sig bilder från Sveriges framsida. Högst upp i Scandinavium blickar vi ned över publiken. På hemvägen passade Kjell-Åke på att fotografera andra resande i väntan på sin avgång ur en låg position.

Innan Ulf skulle visa sina bilder hade vi möjlighet att se Annelis bilder. Första bilden kanske tagen från ett hotellfönster över den närliggande stranden där två personer i ljusa tröjor fångar vår uppmärksamhet. Annelis andra bild var tagen bara några kvarter från klubblokalen men ingen kunde placera den. Statyn/fontänen på Triangeln hade en del av oss försökt sig på för en bild av rinnande vatten, men ingen hade riktat blicken uppåt som Anneli gjort. Här med ett spännande resultat.

Som avslutning på kvällen visade Ulf sina bilder. Ulf hade satt sig ned vid skorna på Davidshallsbron för att ur ett lågt perspektiv fotografera passerande människor. Med låg position och vidvinkel föreföll skorna respektive förbipasserande befinna sig i en miniatyrstad. Efter att ha frusit på bron var det dags att åka till Trelleborg för en fika i vattentornet där Ulf valt att fotografera en fikakund med påtagligt intresse för sin mobil.

Här var det dags att sätta punkt för en intressant bildvisning med många kul tolkningar. Som nästa tema valdes att fotografera reflektioner i glasfönster. Det är ett bra sätt att komma närma den eller de man fotograferar utan att sticka kameran direkt i deras ansikte.

Andra intressanta teman som framkom under kvällen var hur ofta vi fått med människor med sin mobiltelefon i våra bilder, kanske värt att ta fasta på för ett kommande tema. Christers nedslag i historien på måndagsmötet gav uppslag till temat nattfotografering, som vi kanske kan realisera som en nattvandring tillsammans längre fram i vår då temperaturen är mer gynnsam. Tack och på återseende 12 mars.

/Ingemar Ljungdahl