Gatufotogruppen 200312

Den tolfte mars samlades åtta personer för årets tredje möte i gatufotogruppen för att redovisa och diskutera uppgiften “reflektioner i fönster”.

Vi bestämde också nästa möte till 16:e april om Corona-läget så tillåter. Temat för nästa träff är "Människans bästa vän - hunden”, möten miljöer, situationer. Till den här gången gör vi några förändringar; vi begränsar antalet bilder till 3 st men lägger till en historia - verklig eller påhittad - som respektive bild skall gestalta.

Man kan tänka sig att man vill ta en bild som beskriver “Sådan herre sådan hund” där man försöker hitta en hund där dess ägare/förare har liknande karakteristiska egenskaper/utseende. Eller så gör man en bild med det lite oväntade, t.ex en muskelbyggare som har den minsta lilla knähunden eller tvärtom. Man kan också leta efter motsatspar t.ex långhårig kontra korthårig hund/människa eller hund/hund. Man kan också satsa på vanligt hundbeteende när hundar möts. Här är det upp till var och en att vara lite påhittig och gärna hitta det som är lite oväntat. Vid visningen på mötet visar vi bilden och berättar historien runt bilden.

Om man vill ha inspiration när det gäller gatufotograferande och hundar är tipset att söka på Elliot Erwitt, en mycket duktig fotograf som i flera böcker skildrar hundar i vår urbana miljö på ett ofta intressant och roligt sätt.

Så tillbaka till dagens bilder, 

först ut var Anneli med bilder från Malmö respektive Lund. Först en allvarlig man som betraktar kostymer och frackar i ett skyltfönster vid Dalaplan, därefter en dam som också verkar ha uppmärksammat sin egen reflektion i fönstret då hon passerar.

Claes hade skickat in bilder till träffen och hoppades att han skulle kunna vara med på vernissagen i Trelleborg i början av april och förhoppningsvis även på kommande möten i gruppen. Claes hade en serie med bilder tagna igenom fönster men inga reflektioner i fönstren. Bild 1 tagen vid en frisörsalong där objektet syns i en spegel, bild 2 är från ett kafé där två personer ur olika generationer samlats runt bordet för en kopp kaffe.

 

Även denna gång hade vi en ny medlem i gruppen, Dennis som var med på Måndagsmötet i veckan tittade in på Gatufotogruppen och hade påpassligt tagit kameran med på vägen till lokalen och tagit en bild vid Kronprinsen. Bilden direkt från minneskortet.

Frida hade med sig bilder från en resa till Polen. Längs paradgatan i Lodz finns en massa butiker med stora skyltfönster som gav fina reflektioner. Bild 1 är nästan ett porträtt och på bild 2 har en man förirrat sig in bland damunderkläderna.

 

Själv hade jag tagit med en gammal bild från Tammerfors för att vissa att inte endast glas ger fina reflektioner, putsad granit i en tunnel fungerar lika bra här med trillingar på väg in i tunneln. Bild 2 är nytagen och från entrédörren till Olséns på GA torg, ett sällskap samlas i väntan på grönt ljus över gatan. Välkommen tid för fotografen att fokusera och ta bilden.

Ingrids bilder var inskickade och tagna ute vid Emporia, ett himmelrike för reflektioner och färger som Ingrid hade använt på sitt karakteristiska sätt.

Jan som varit i Las Palmas hade med bilder på dagens uppgift såväl som bilder från en karneval som tog plats under besöket. Bild1 är reflektioner tagna på strandpromenaden och visade på en skön, varm utemiljö på en servering.  Bild 2 är från ett köpcentrum där en stor spegelklädd vägg vid rulltrappan fångar personer på väg ned såväl som upp. Som bonus får vi en karnevalsbild också.

Tomas första bild är en man som reflekterar över att köpa ett dyrt ur. Bild 2 är från premiären på Gentlemen och en man reflekterar på om han ska gå och se filmen.

Sist ut var Ulf som varit på Rådmansgatan och fotograferat. I bild 1 hade Ulf fokuserat på de två tjejerna som stod och samtalade när plötsligt en man var på väg igenom dörren. Ulf tog tillfället i akt och tryckte på slutaren. Efter en besviken kväll på handboll, kom Ulf ned till lokalen när vi avslutat Måndagsträffen. Fast besluten att inte låta sig nedslås av 10 mål i baken på handbollen bjöd Ulf med en lika besviken handbollsbeskådare till Malmö Live för några bilder runt spegelstatyn där.

Vid tangentbordet: Ingemar Ljungdahl