Pressfotograf i över 60 år

Med kameran i handen i ett stadigt grepp har Pierre Mens fotograferat allt, från storheter som The Beatles till legendariska MFF-matcher.
Under en timmes tid förgyllde han kvällen för oss i FFiM, med sina bilder och berättelser om sin fotografering i mer än 80-länder, under mer än 60 år.

När klockan som vanligt slagit sju, så bad Jens om uppmärksamhet och hälsade alla välkomna till kvällens program.
Därefter hälsade han raskt vår gäst-fotograf Pierre Mens välkommen, som tackade och tog över "scenen".

Att få allt att funka under ett fördag, med bildvisning etc, är en uppgift som oftast fixas av någon i styrelsen. Pierre var så nöjd med Helgas hjälp att han ville "anställa" henne som teknisk medhjälpare. 🙂

- Pappa kom till Malmö 1928 och jobbade som präst på katolska kyrkan där han träffade min mamma, började Pierre sin presentation av sitt liv som pressfotograf.
- När de gifte sig blev pappa bannlyst av påven. Björn Ranelid skrev väldigt roligt om detta: "Påven i rom kunde inte bannlysa kärleken i Malmö."

Som tonåring fick han jobb som budkille på bildbyrån Skåne-Reportage och körde ut bilder till de olika tidningarna i Malmö. Där fick han också chansen att fotografera och 1954 fick 14-årige Pierre, sin första bild publicerad och det var i Kvällposten. Pierre hade varit och fotat när hans älskade MFF mötte MBI i DM och lyckades ta ett riktigt mästarfoto.

 

På sommaren skötte Pierre, Rubins foto´s butik i Falsterbo och fotograferade badgäster, bl.a. fick han plåta  prinsessan Christina som badflicka.
Pierre hoppade tidigt av skolan och reste till Berlin. Där arbetade han med Gary Engman och fotograferade ruiner i den ännu krigshärjade staden.
Tillbaka till Malmö fick han  jobb på Skånereportage igen och där stannade han i tretton år, till 1971 då han startade eget företag som frilansare.

Ensam i världen med bilder
1968 reste han med Transair till inbördeskrigets Biafra och levererade uppskakande bilder på utmärglade barn. Han skildrade Carl Gustaf von Rosens bombningar i det krigshärjade landet.
Han inte bara fotograferade med stillbilds-kamera, utan han filmade även under denna tid.
Ett av de stora scoopen fotografen ser tillbaka på var just historien om Carl-Gustaf von Rosens hemliga flygvapen 1969, under Biafrakriget.
– Jag var ensam journalist i hela världen om att skildra det och gjorde både film, stillbilder och radio, berättade Pierre.
Vi fick under kvällen se den film han tog på von Rosen, när han byggde upp Biafras Flygvapen, med 5 st små flygplan från MFI i Malmö.

Biafra -69 utanför en missionsstation. En bild som spridits över hela världen
foto Pierre Mens
Med en specialbyggd hållare från ASU-foto i Malmö, kunde Pierre fotografera under flygningen. Kameran utlöstes samtidigt som när piloten avfyrade en raket.
foto: Pierre Mens

Med journalisten Lars Braw reste han till Sydafrika och skildrade möten med de Klerk, Mandela och Desmond Tutu.
– Jag har sedan dess en speciell kärlek till Afrika. Jag har varit i ett 20-tal länder på kontinenten och tillbringar numera vintrarna i Sydafrika, berättar Pierre.

Här hemma fick han uppdrag som fotograf åt IKEA och han porträtterade kända Malmöbor bl.a Bo Widerberg, samt deckarförfattarna Maj Sjövall och Per Wahlöö.

Även två av Beatlarna på besök i Skåne förevigades. Det var på Falsterbohus, som 1967 var ett hotell i Falsterbo. Beatlarna Paul McCartney och George Harrison tillbringade en helg i oktober på hotellet för att meditera med den indiske yogin Maharishi Mahesh.

 

I mörkret berättade Pierre om en mängd storheter som hamnat framför hans kamera. Som här halva Beatles nere i Falsterbo.
En de många som Pierre plåtat i och omkring MFF, är givetvis Zlatan. Här på hemmaplan, sittande på lekplatsen, ännu som en lovande talang.

Den första bild han sålde var en matchbild med MFF. Detta blev ingen engångs företeelse, utan MFF har varit hans längsta reportage.
Han har i stort sett plåtat vid varje hemmamatch som ”di Blåe” har spelat. Givetvis har han också förevigat alla de stora matcherna utomlands.
Han har följt de stora i MFF, som t.ex Bosse Larsson och Zlatan, men också de stora ledarna, Erik Persson, Cavalli-Björkman.
1974 fotograferade han för en bok som heter Borta bra – himma bäst, en bok om Malmö FF.
- Det var jag, Ken Olofsson och Olle Svenning. Då följde vi laget i ett år och vi var med på träningsläger, på resor, och vi fick vara inne i omklädningsrummet. Vi fick göra precis allt som vi ville, den berömde Erik Persson var ju ledare då, och när den kom ut så blev den en stor succé och sålde slut på 8 000 exemplar. Och det var ju många böcker på den tiden.

I samband med detta frågade den store profilen Erik Persson om Pierre kunde hjälpa MFF med lite bilder och annat. Så under många år fotograferade han för bl.a MFF's årsbok och MFF´s tidning Programbladet, som kom ut tolv gånger om året. Det blev en fantastisk tid.
– Det blev liksom a way of living!

På 90-talet blev han officiell fotograf för Öresundsbrobygget och förevigade brons framväxt ur alla möjliga och omöjliga vinklar. Han var en av de första på den då helt sterila Pepparholm.

2002 dokumenterade han nedmonteringen av Kockumskranen, och under samma tidsperiod följde han också bygget av Turning Torso och Malmö Högskola, det som idag är Malmö Universitet. Men också mindre kända delar av stadens historia, t.ex det som blev boken, ”Den okända staden” och handlade om Malmö Östra Sjukhus.

På frågestunden efter Pierres fina fördrag. Fick han en fråga om sin syn på fotograferandets utveckling under sin tid som pressfotograf.
- Min första kamera var en Ikoflex, berättade han. Det var en enkel kamera med en filmrulle på 12 bilder som skulle framkallas och kopieras.
I början av 2000-talet gick Pierre över till helt digitala kameror och slapp släpa med sig ett "helt mörkrum" samt en tung och otymplig telefoto-sändare, på reportage-resorna.
- Dagens digitala bildhantering är ”helt outstanding”, tycker denne grand old man i pressfotografi.

 

Med ca en miljon bilder i sitt arkiv, är det ett verkligen ett stort kultur arv. Vilket också har resulterat i femton böcker med anknytning till Malmö.
- Jag håller just på att gå igenom mitt arkiv, för jag sitter i redaktionen, tillsammans med bland andra Martin Andersson på Sydsvenskan, för ett band böcker om Malmö stads historia. Den åttonde delen kommer nu och den handlar om stans historia och utveckling.

Så att Pierre Mens tilldelades Malmö stads kulturpris 2018 framstod under kvällens föredrag som helt klart motiverat!

 

Malmö Stads Kulturpris 2018

Motiveringen lyder bland annat så här:

"Pierre Mens har en kulturpolitisk bredd som bara en livsgärning kan ge. Men hela tiden med bilden, stilla eller rörlig, som medium. Med mer än en miljon bilder i sitt arkiv är hans bidrag till Malmös kulturarv oerhört stort och utgör en omistlig del av berättelsen om vår tid. För denna betydande gärning tilldelas Pierre Mens 2018 års kulturpris."

När applåderna tystnat och Pierre tackat ja till Jens förslag till lite go-fika, så blev det snabbt kö ut till köket. Där Jan Fransson, den ene av kvällens klubbvärdar, dukat upp kakor och frukt. Samt sett till så att där fanns både kaffe och te.

 

Kvällen avslutades med presentationen av Februari-omgången av Månadens Bild. Conny klickade fram bilderna och Niklas läste upp motiveringarna från juryn till resp bild.

Vinnaren som Österlens Fotoklubb plockat ut blev Jan Lundblad ! Ett stort Grattis.
Du kan se hans fina bild, den hänger nere i lokalen fram till att vi fått en ny vinnare i Mars-omgången.
Läs mer om Resultatet på >>https://ffim.se/resultat-2020/

Vinnar-bilden i Februari-omgången -- foto: Jan Lundblad

FOTO (där ej annat anges) Jens Svare-Olsen