Gatufoto-gruppen våren 2020

En kort resumé över vårens två senaste träffar med Gatufotogruppen.

16:e april träffades vi och på behörigt avstånd från varandra, visade vi samt berättade kring våra bilder på temat "människans bästa vän - hunden".

Det fanns olika tolkningar på uppgiften med berättandet. Merparten hade valt att berätta en historia som passade in på bilen, få hade använt upplägget med att i förhand bestämma en inriktning för historien och sen gestalta den på bild. Både sätten fungerade bra och det fanns många dråpliga historier att berätta.

foto: Anneli

Först ut var Anneli med två bilder ur stadsmiljö, där första bilden helt klart visar på “sådan herre sådan hund” med ett samstämmigt par iklädda prydliga halsdukar. Hundens scarves ger en fransk “vibb” till bilden även om texten i fönstret säger annorlunda.

Den andra bilden hon visade var är en fin familjebild, där samtliga medlemmar är väl sammansvetsade och målmedvetet tar sig fram längs en folktom gata.

foto: Anneli

Claes hade skickat bilder och berättelser med mail.
Första bilden med sin dråpliga historia med god berättartalang. "Bordercollien håller gränserna."
Ägaren funderar på hur manövern bäst organiseras när danskarna står på andra sidan stängslet och ber om att komma in till friheten i Sverige. Han har fått besked från Hultgren att gränsen måste hållas även om någon blir biten i bakhasen. Folket på andra stängslet ropar , skona oss från Danskdödaren.

Claes 2:a bild hade en tydlig historia och kanske ett stänk av “ sådan herre sådan hund”. Är han en gangster? Kanske är det hans mörka sida som syns i fönsterreflexen.  Han ser ut att ha en Pitbull före och en annan efter sig.

foto: Claes

Pitbull är ingen godkänd hund av Svenska Kennelklubben. Amerikan Pitbull är en ras, men ofta är kamphundar blandrashundar. På bilden har nästan alla tre samma benrörelse. Han vill ha ordning och reda. I Coronatider är det han som patrullerar gatorna, så håll avståndet mellan varandra.

 

foto: Claes
foto: Frida

Frida tittade in tjugo minuter och vi fick se hennes bilder och höra berättelsen till.
Bild 1. Är en otålig hund som oroar sig för att husse missar tiden för sitt möte, de är ju redan sena. Vi behöver åka NU.

 

< Bild 2. En familjebild där familjemedlemmarna verkar glada över att få komma ut, man njuter av stunden och tycks inte ha något tydligt mål för sin promenad.

foto: Frida

Efter välbehövlig fikapaus var det dags för undertecknad (Ingemar).
Jag jobbade utifrån två grundteman “Sådan herre sådan hund” samt “likheter och olikheter”. Dom två jag valt ut är på första temat.

Bild 1
foto: Ingemar

< Bild 1. Två kompisar tittar bort mot horisonten där de båda finner något av intresse, kan det månne vara en tik som tilldrar sig deras gemensamma blick??

 

Bild 2. Tog jag I farten när  de passerade förbi. Tjejen och hunden till höger har mycket gemensamt i kroppsspråk och utseende.

foto: Ingemar

Kjell-Åke hade fångat en äldre Göteborgsk gentleman  på promenad med sina två Vinthundar?  Stor likhet i hårfärg och frisyr.

foto: Kjell-Åke

 

< Bild 2, och cykelrastning av hund i en folktom Slottspark.

foto: Kjell-Åke

Ulf fick avsluta kvällens övningar med sina bilder.

foto: Ulf

Bild 1 med en tillbakadragen spaniel som blygt söker skydd under bänken. >

Medan de franska bulldoggarna,  i Bild 2 gärna vill spela första fiolen och är på väg fram för att “slabba ned” Ulfs objektiv.

Ulfs bild 1
foto: Ulf

Den 14:e maj höll vi säsongens sista samling under temat "Fortskaffningsmedel på sidan om eller på trottoaren”.  Bilderna till höger,  från Undertecknad, Ulf och Claes visades och diskuterades.

Jag passar på att tacka för alla bilder och mötena under vårsäsongen, och ger en kort glimt av vad jag tänkt för hösten.

  • 1. Jag lägger upp ett mötesschema där vi träffas varje torsdag i mitten av månaden.

  • 2. Jag föreslår ett antal intressanta fotografer som vi var och en studerar (på Youtube eller annanstans på interne)t för att hitta deras uttrycksstil och sedan försöker göra egna bilder enligt denna stil, OBS vi skall ej försöka ta en egen bild av ett specifikt motiv som den valda fotografen tagit. Mer om detta i separat utskick till gruppens medlemmar.

Om du är intresserad att delta, skicka ett mejl till gatufoto@ffim.se så lägger jag till dig till listan.

Ha en skön sommar, så ses vi till hösten

Ingemar