Fotografisk fortbildning

På måndagskvällen den 22 november 2021 berättade Sven Karlander om en fotokurs som var arrangerad av www.fotosidan.se med fotografen Emma Svensson och Göran Segeholm som kursansvariga.

Kvällen hade samlat lite drygt tjugo medlemmar och Tomas hälsade alla välkomna och lämnade sedan över till Sven.

foto: Wolfgang

Emma fotograferar inom genrer som Fashion, Lifestyle, Portraits, Commercial respektive Outdoor, Sport och Landscape medan Göran är teoretiker vars tankar på fotografi resulterar i artiklar, föreläsningar, kurser, workshops och konsultationer.

Det var en 1 års kurs, 50 tillfällen varje måndag på distans med Zoom-möten. Förutom Emma och Göran så deltog även några kända fotografer som gästföreläsare. Kursen följdes av 50 deltagare.

Emma Svensson erbjöd en fotografisk allmänbildning genom att gå igenom ett antal bildgenrer och tekniker. Exempel på genrer av landskap, gatufoto, bröllopsfoto och konstfoto medan tekniker inkluderade bildbehandling, porträttretusch och ljussättning.

Sven Karlander berättade om den 1:åriga distanskurs han nyligen deltagit i.
Foto: Wolfgang
Förutom att var en duktig fotograf och entreprenör så är Emma också en hängiven bergsbestigare.
Foto: Wolfgang

Göran Segerholms pedagogik bestod av två huvudspår, att läsa och bedöma bilder och att skapa en personlig bildstil. Han introducerade komplexa övningar som kunde gå ut på att skapa bilder enligt ett givet tema och att låta kursdeltagarna bedöma varandras bilder och sätta samman dem till bildberättelser. Ledord för bedömning av bilder var idé, hantverk, originalitet, estetik, berättande, autenticitet. Ett återkommande tema var hur tolkningen av en bild är beroende av dess sammanhang.

Ett exempel på övning var Genius Loci (platsens ande) där man utifrån en egen bildstil skulle skildra anden hos en plats. I nästa steg skulle kursdeltagarna analysera berättar-jaget bakom kamraternas bilder.

Sven berättade pedagogiskt och intressant och kompletterade med bilder och text.

Ett föredrag som blev mycket uppskattat!

En go-fika runt åtta-slaget är ju en stående punkt på vårt program för Måndagsträffarna.

Efter pausen var det Connys tur, han presenterade de nya teman för Månadens Bild 2022.

Gott – eller hur Ingemar.

Han påpekade att idén med Månadens Bild är att det skall vara en inspiration och “morot” till att fotografera mera. Så den egentliga ENDA regeln är att inlämnade bidrag skall vara tagna EFTER att resp tema publicerats här på hemsidan.

Du kan läsa mer om de olika teman och inlämningstider samt hur och vart de skall skicka på >> https://ffim.se/manadens-bild-2022/

Conny hälsade alla välkomna till 2022 års upplaga av Månadens Bild.
Foto: Wolfgang

Som sista punkt på kvällens program berättade Helga Kringleh om ett antal workshops hon hade besökt under 2021.

Det senaste halvåret har Helga åkt med ZOOM-fotoresor på lite olika veckoslutskurser i bland annat Macro-fotografering och Landskapsfotografering.

Den senaste var en workshop i Småland, med övergivna platser som en spännande ingrediens.

Det var en bra blandning mellan teori och mycket egen fotografering. Berättade Helga och visade denna bild på sej själv sittandes med stativ och kamera.
En bild från macro-kursen i Bergianska trädgården i Stockholm.
Foto: Helga
Knutshöjsmosse i dimma, var en annan höjdare tyckte Helga.
Foto: Helga
En detalj från det numera nerlagda glasbruket i Johansfors. Ett ställe som ingick i workshopen i Småland.
Foto: Helga

Kvällens referat stod Wolfgang för