Jubileumsfest och jubileumsbok

Sista Måndagsträffen för året blev en härlig Jubileumsfest, med Årets Fotograf och bokutgivning. Samt glögg, goda smörrebröd, kaffe, godispåse och en härlig stämning.

Dörrarna öppnades kvart i sju och de första besökarna stod redan utanför och väntade. Innan dess hade styrelsen varit på plats i någon timme och iordningställt lokalen. Snyggt och mysigt dukat, med “levande” batteriljus på borden, som stod på lagom corona avstånd från varandra.

Drygt 30 medlemmar kom denna kväll och de fick en mugg varm go glögg när de passerade köket, där också Wolfgang prickade av allt eftersom.

När klockan för ovanlighetens skull blivit nästan tio över sju hälsade Helga alla välkomna. Hennes röstläge låg på den lägre skalan, lagom för de få som vi haft i lokalen det senaste 1 1/2 året pga Coronarestriktionerna. Men vi var ju glädjande nog betydligt fler denna kväll. Många mer närvarande än det varit på länge. Men efter att en vädjan från de bakre borden, så fortsatte Helga med högre röst.

Hon delade enligt vår tradition ut Riksförbundets Årsbok till de som fått med en bild i boken. I år var det dock bara Anne-Grethe som blev publicerad.

Som en liten kuriosa, berättade hon att det var den 25:e julavslutningen på rad, som vår eminenta kassör Wolfgang var med på.

Hon kallade också fram Ulf Svensson och överlämnade en RSF Årsbok till honom, som ett ringa tack för allt han fixar och ordnar till föreningen. Allt från ljudisolering, projektorduk, montering av projektor och printning av utställningsmaterial, banderoller och bilder till Månadens Bild vinnarna. En rungande applåd från oss närvarande fick han tillsammans med Årsboken.

Vår egen lille hustomte Ulf Svensson fick en liten present för allt han fixar och ordnar till FFiM.

Det blir fler överraskningar under kvällen, fortsatte Helga att förmedla. Sedan frågade hon om inte alla var lite hungriga.

– Då ska ni ta vara på lyxen att få bli serverade vid era bord, sa hon. Det är första och kanske enda gången som vi har bordsservering i lokalen!

Fat med “danska” smörrebröd serverades galant ut av styrelsen, tillsammans med en öl eller julmust. Medan vi alla mumsade på de ytterst delikata smörrebröden, så försökte vi också att para ihop de bilder och rätt fotografs namn. En trevlig Quis som Lena satt ihop. 10 foto och 15 namn att välja på.

Kan det vara denna, undrar Peter.
Christer skötte redovisning vid detta bord.

Varje bord jobbade ihop som ett lag och kunskaperna var ju rätt hyfsade vid borden. Det lag som var som sämst fick 7 rätt, 3 lag lyckades nästan, de fick 9 rätt. Men det var bara ett gäng som kombinerade ihop alla bilderna med rätt fotograf. Line, Frida, Jan och Anne-Grethe var vinnarna och de fick varsin RSF Årsbok.

Niklas och Conny tog efter maten över “scenen”. De presenterade först November månads alla deltagare. Att Tomas tog första priset hade annonserats tidigare på hemsidan och nu fick vi veta de övriga namnen och juryns motivering till de olika fotonas placering.

Första gången det var bordsservering i lokalen. De läckra smörrebröden serverades elegant av styrelsen.
Vinnande laget i Lenas Quis, där man skulle para ihop ett foto med rätt fotograf.

Sedan blev det dags att summera hela året och utse Årets Fotograf. 33 medlemmar hade plockat poäng under detta år. För att öka spänningen så presenterades de 3 översta på poänglistan, en och en.

3:e plats med 41 poäng kom Anneli Juhlin. Med en varm applåd av de närvarande fick hon sitt diplom av Conny samt en RSF årsbok.

2:a plats denna gång för Claes Jonsson
Anneli-Juhlin 3:e plats

2:a plats detta år togs av Claes Jonsson. Det är femte året som han är på prispallen. Diplom och pris överlämnade Conny dagen efter, då Claes ej hade möjlighet att närvara i lokalen.

Slutligen var det dax. Med ihopsamlade 62 poäng blev Sussi Bogren ÅRETS FOTOGRAF 2021. Sussi har varit på prispallen tidigare, de två senaste åren har hon fått motta 3:e priset.
MEN NU fick Sussi förutom diplom, stor applåd, hurrarop och en flaska rött, ta emot vårt fina Vandringspris. Detta får pryda hennes hem under ett år och sedan får vi se vem som blir 2022 års…..
Vill du läsa mer och se Sussis vinnar-kollektion, gå till >>https://ffim.se/2021/12/resultat-for-2021/

Efter prisutdelningen så var det dax för kaffet samt godispåsarna som innehöll godsaker i form av choklad och annat gott samt en smaskig Lussekatt.

3 Månads vinster blev det för Sussi i år. Så hon fick tre A3 kopior av dessa foton, som Uffe fixat hos sonen Jockes firma Creative Print.
Årets Fotograf – Sussi Bogren

När kaffet och delar av godispåsen var slut, så kallade Helga upp de fem som utgjort Jubileumsgruppen. Anne-Grethe, Sussi, Christer, Wolfgang och Conny äntrade “scenen”.
Conny som aldrig kan vara tyst, började berätta om de olika projekten som de fem hade jobbat med under jubileumsåret. Han fick sedan hjälp av de övriga i gruppen och de berättade bl.a att, A-G, Sussi och Wolfgang hade fått utställningen på STUDIO på sin lott. Christer och Conny har jobbat med att få ihop Jubileumsboken.
Tillsammans med styrelsen fixades denna kvälls Jubileumsfest, som sätter punkt för vårt 85 åriga jubileumsår.

Vi tackar Riksförbundet Svensk Fotografi för det givmilda bidraget ur dess Jubileumsfond, RSF jubilerar nämligen också. Dock är de tio år yngre än oss – de firar 75 år.

När Conny tystnat så blev det en högtidlig presentation av jubileumsboken – FFiM 85 år – en bok på 130 sidor med Minnen och Minnesbilder från medlemmar, protokoll och Foto-Bladet.

Ett exemplar finns till varje medlem. De som var närvarande under kvällen fick sitt ex med sig hem. ALLA ni andra kan hämta er bok nere i lokalen. Där finns de tillsammans med en lista som ni bara prickar av ert namn på.

Sedan blev det mer snack och mer kaffe OCH ett nyfiket bläddrande i jubileumsboken. Då klockan närmade sig nio, så började det plockas bland ytterkläder och det hördes glada “GOD JUL till er alla”, från de som drog ut i vinternatten.
Kvar var efter en stund endast styrelsen, kvastar, moppar och sopsäckar.

Sussi, Wolfgang, Anne-Grethe, Christer och Conny i Jubileums-gänget.

En härlig, stämningsfull Jubileumsfest var över
OCH till nästa år så blir FFiM 86 år!

Text: Conny

Vill du se mer från Jubileumsfesten så finns det mycket i bildspelet här under.