Arkitekturgruppen 220518

Arkitekturgruppen hade sista träffen för terminen den 18 maj. Det var glädjande att vi blev en stor grupp precis som före pandemin.  

Vi hade två uppgifter: Ta arkitekturbilder på Svävarterminalen och på byggnaderna längs Kungsgatan och en del av tvärgatorna.  

Anledningen till att ta bilder på Svävarterminalen tyckte jag var intressant eftersom byggnaden ska rivas och så småningom ska det bli en ny stadsdel där, Nyhamnen, med mängder av bostäder, kontor mm. Svävarterminalen användes för SAS båttrafik till Kastrup flygplats mellan åren 1984-1995. Resan tog 30 min. Trots att byggnaden är liten och oansenlig visades olika intressanta bilder på helhet och detaljer, tagna vid olika tidpunkter. Det blev en hel del diskussioner om varje bild. Någon visade en gammal bild där vi kunde se svävaren och ett stort ståtligt segelfartyg, där någon annan berättade en intressant historia om den bilden!  

foto: Ingemar

Kungsgatan är en gata i Rörsjöstaden, som började anläggas 1876 med en boulevard. Området är inspirerat av den parisiske stadsplaneraren George-Eugène Haussman. Flera olika stilar är representerade och många byggnader har vackra utsmyckningar, smidesbalkonger, väggar med tegel i mönster och torn vid hörnen. Det visades många vackra bilder på portar, fönster och hela byggnader, som vi diskuterade.  

foto: Sven

Efter sommaren ska Arkitekturgruppen träffas
onsdagen den 24 augusti kl 19.00.

Sommaruppgiften är att ta tio arkitekturbilder någonstans utanför Malmö här i landet eller utomlands.  

Jag önskar er En Glad Fotosommar!
Ingrid Nilsson

Arkitektur 220518