Måndagsträffen 9 maj

Foto: Rickard Persson

Alla har vi som bor i Malmö och södra Skåne har väl vår egen nostalgiska resa med Dragörbåtarna att se tillbaka på, men en som verkligen gjort den resan både som matros och fotograf är måndagens föredragshållare Christer Andréason.

Under 19 år, från 1965 och framåt, jobbade Christer på båtarna. Han visar bilder på hur hans arbetsplats gick från att vara trång och klaustrofobisk ombord på Drogden, till att vara rymlig och elegant på Ofelia och Hamlet, till att bli ännu större men kanske lite plastigare som på Scania.

Foto: Tomas Nilsson

Alltid fanns den lilla Leica 1F med i fickan och Christer kunde snabbt och obemärkt fotografera både arbetskamrater, hamninlopp och interiörer. Det är ett fantastiskt tidsdokument vi får se i bilderna. Det lilla bildäcket för 40 bilar ombord på Drogden med gott om plats att stiga ur bilen – ”om det var fredagkväll och danskarna skulle till Bornholm med sina små minibilar kunde vi få in närmare 60 st” berättar Christer. Och till det stora men trånga däcket där man fick vara glad om man kunde stiga ur bilen och ta sig till trapporna.

Christer är en kunnig berättare som tar oss med genom storm, dimma och is på Sundet men även visar ljumma sommarkvällar med solnedgångar och kvinnor i fladdrande 60-talskjolar på däck. Han pratar med både kärlek och respekt om sina arbetskamrater till sjöss. Kaptener, styrmän, matroser men inte minst om servicepersonalen. Båtens egen smörrebrödsjomfru är klippan som gör härliga räkmackor i alla väder, för att inte tala om ölmannen. Det var han som fick slita och dra ombord all dryck och sen släpa av alla tombackar och ofta under tidspress.

Foto: Tomas Nilsson

Även för matroserna var det mycket hårt arbete under knappa säkerhetsföreskrifter och ibland för lite bemanning förstår vi, även om vi sitter och minns tillbaka på den mer romantiska bild vi själv har av våra egna turer till Danmark och mot kontinenten. Det var många ytor som skulle rostslipas och målas både under vinterservicen och under sommarens många passagerartäta turer. När Christer lämnade båtarna för att bli yrkesfotograf med egen firma hade han fotouppdrag på båtarna. Därför får vi även se färgbilder från sena 80-talet på däcksrestauranger och prislistor till reklammaterial och affischer. Dragörbåtarna gjorde sin sista resa den siste oktober 1999 efter 39 års trafik, men eftersom Christer bor på Ön med full utsikt över Sundet så får han fortfarande sin dagliga dos av färjor.

Foto: Rickard Persson
Foto: Rickard Persson

Efter alla foton över sundet var det fika och dagens fikavärd Niklas hade bullat upp ordentligt – och som vanligt mycket mycket prat i pausen. Men Christer fick en halvtimme till att visa lite övriga bilder. Eftersom han under sin tid som fotograf var ansluten till bildbyråer blev det väldigt skiftande motiv. Vi får se en blandning av mer dokumentära motiv och gatufoto från Asien. Australien, Spanien och Sverige, men också sparsmakad estetik med mycket lek med skuggor i hårt ljus.

Foto: Tomas Nilsson
Foto: Tomas Nilsson

Kvällen avslutades med vinnarna i Månadens Bild och sen så var vi många som köpte Christers bok  ”När färjorna gick”. Missade ni den så står det numera ett ex i föreningens bokhylla.

Foto: Tomas Nilsson
Foto: Tomas Nilsson
Foto: Tomas Nilsson
Foto: Tomas Nilsson
Foto: Tomas Nilsson

Text: Lena Boström