Årets stipendiat gästade med fina dokumentärbilder

Så blev det äntligen ny måndagsträff den 10 oktober och vi fick besök av vår stipendiat Nils Petter Löfstedt.

Det var många hugade medlemmar som ville komma och lyssna. Men klockan sju så höjde Jonas rösten fick tyst på sorlet. Han hälsade alla välkomna och drog därefter lite föreningsinformation.
När det var avklarat så presenterade han FFiMs Stipendiat för 2021 – Nils Petter Löfstedt.

”Med årets stipendium vill vi uppmärksamma Nils Petter Löfstedts arbete med Malmöfotografen Jean Hermansons bildskatt i projekten Himlens Mörkrum och Himlens Mörkrum 2.
Nils Petter har gjort och gör ett gediget arbete med att levandegöra stillbilderna i film som fått stort positivt gensvar både från kritiker och publik.
Givetvis vill vi också visa vår uppskattning för övriga foto- och filmprojekt som Nils Petter gjort och kommer att göra.

Nils Petter pratade den första timmen om det fascinerande arbetet med projektet Himlens Mörkrum. Vi fick se många av Jeans Hermansons foton tillsammans med Nils Petters filmade möten med arbetarna som blivit fotograferade för ett halvt sekel sen.

Årets Stipendiat Nils Petter Löfstedt mottog under kvällen både diplom, röd vin och stipendiet.

Det är svårt att inte bli lite tagen när man ser de äldre personer lysa upp, kanske lite generat, över att se de gamla fotona på sig själv och sen berätta om sina minnen.

Nils Petter berättade också kort om Himlens Mörkrum 2, där kompletterande ljudupptagningar ska ge en ny bild av mötena med arbetarna på gjuterier och andra tuffa industrier.

Nu får Himlens Mörkrum en uppföljare. De bandinspelningar som Jean och Folke isaksson gjorde på kvällarna, hemma oss de som de fotograferat på dagen. Har nu Nils Petter fått tillgång till och kommer att finnas med i Himlens Mörkrum 2


Och Jean sade ju ”att en bild säger mer än 1000 ord – det är skitsnack”. Vi kan ju fundera på om vi håller med om det…
En ny film kommer det i alla fall att bli. Ca 70 % av materialet är redan klart, men Nils Petter slåss med de större företagen om att få komma in filma i deras miljöer.

Många citat av Jean Hermansson berättade Nils Petter om.
Vi tycker nog alla att det är en vacker bild. MEN de som jobbade där pratade mer om att det var en j-vla luft att andas, berättade Nils Petter.

Efter den högljudda fikapausen fick vi höra om ett alldeles nytt dokumentärprojekt som kommer att ha premiär på bio och på SVT i början av nästa år. Nils Petter befann sig mitt i händelsernas centrum under EU-toppmötet i Göteborg 2001 och menar att det fortfarande är hans mest omtumlande dagar i livet.
Med två kameror och 20 filmrullar bodde han över i Hvitfeldtska gymnasiets lokaler tillsammans med ca 500 andra demonstranter som skulle delta fredliga demonstrationer. Eller som hans vän uttryckte sig ”vi skulle träffa folk och festa lite”.

Men byggnaden omringades av poliser och de närmaste dygnen blev ett trauma för alla de inblandade. Nils Petter fotograferade från insidan och jag tror att vi alla, som tysta och tagna, fick se ett råklipp av filmen ”På Hvitfeldtska bodde vi” ser fram emot den premiären!

Och vill ni veta mer om Nils Petters arbete så läs intervjun som du hittar här >> 2021 års Stipendiat

Nils Petter berättade om sitt senaste projekt – På Hvitfeldstka bodde vi – En dokumentär som kommer att visas på TV1 till nästa år.
Nils Petter fortsatte under fikan, att svara på alla frågor om sin dokumentär fotografering.
Kassören delar numera inte ut Stipendiet i kontanter – Utan det är swish som gäller 🙂

Som sista punkt i kvällens program var presentationen av September månads omgång av Månadens Bild.
Det blev ett rejäl kliv uppåt för Peter Sandén. Med sin första plats och dess 10 poäng i tema Fallfärdig, blev han han även 1:a i den totala poängligan.
Nu återstår två månads omgångar, innan vi kan kora Årets Fotograf 2022.
Vill du läsa mer om månadens resultat, så kika här >> Månadens Bild September

Peter Sandéns vinnande bild ipå tema Fallfärdig

Text: Lena Boström
Foto: Rickard Persson & Conny