Färggrant, spännande, giftigt och fullständigt underbart

Nej, Peter Sandén hade inte tagit sig vatten över huvudet när han bad att få presentera sina undervattensbilder. Fast han hade ju såklart varit under vatten för att fotografera.

Efter att Jonas hälsat välkomna och berättat om kommande aktiviteter –  Blixt-Verksta´n på onsdag (9 nov), et  nytt datum för Porträttgruppen (30 nov) och att styrelsen gärna tar emot synpunkter och idéer inför nästa möte – så var det dags för Peter att köra igång sin bildvisning.

Vi fick följa med på en spännande resa med allt från praktiska detaljer kring vitbalans till dykplaner och foton på de största vattendjuren. Peter gjorde sin första dykresa till Egypten och visade sin allra första bild på en ganska diskret krokodilfisk på havsbotten. Senare har det blivit fotodykningar i Asien, Maldiverna, USA, Malta men även på svenska västkusten.

Det blev en bildvisning med stort och intressant innehåll

Peter förklarar hur mycket det är att hålla reda på – förutom kamerainställningar inuti ett vattentätt kamerahus så kräver ju själva dykningen stor uppmärksamhet. Var finns dykarkompisarna, verkar de OK, balanserar jag dykdjupet rätt med tanke på kvävehalten i blodet, hur länge räcker luften i dykarflaskorna, är fiskarna giftiga, bits hajarna osv osv. Ska man vara dykare så bör man vara en person med ett väldigt gott omdöme – så tolkar jag Peters berättelser.

Att ha koll på dykarkompisarna är en viktig säkerhetsgrej
För en fotograf är ju rätt färg en väsentlig punkt

Men vilka bilder det blir! Fiskar och vattenlevande djur verkar finnas i alla upptänkliga färger, mönster och former. Även om vissa inte vill synas alls utan kamouflerar sig med omgivningen.

Medlemmarna på plats i lokalen rycks med och har mycket frågor både kring kamerahantering och skärpedjup men även om själva dyktekniken. Och Ninni som satt bredvid mig blev sugen på att försöka få Peter att visa bilderna i andra föreningar hon är med i.

foto: Peter Sandén

Fast den bästa historien som Peter berättade om var väl ändå hur han och hustrun förlovat sig under vatten i Egypten! Och hur han varit ”tvungen” leda runt sin nyförlovade på en åsna för att fira.

Sedvanlig fika med mycket prat blev det såklart. Sen snabbvisades först 80 foton som 19 medlemmar skickat in efter avslutningsträffen i Västra Hamnen i juni och därefter ett 40-tal bilder från uteträffen på Malmöfestivalen i augusti.

Kvällen avslutades med redovisning av Månadens Bild och hur det gick kan ni läsa på Resultat 2022 här på hemsidan.

Text: Lena Boström

Även om det stundtals blir trångt, så hade kvällens fika-general Niklas, sett till att det fanns till alla

Här under är ett bildspel med några av de vackra och intressanta bilder som Peter visade