Härliga bilder, hamburgare & cola

foto: Göran Heckler

Måndagsträff igen…

…och den här gången fick vi följa med Göran Heckler och Robert de Maré på en 430 mil lång resa genom tre amerikanska stater och tusentals bilder tagna. Eller, vi fick såklart bara se ett smakfullt urval av de många fotona.

Först blev vi roade med ett stumfilmsinspirerat svartvitt bildspel där de båda resenärerna åt, drack, bredde ut sig i stora queensizebäddar och log mot kameran.

– En litet intro, för att visa att vi åkte varken limosin eller bodde på flotta hotell, berättade Göran. En så kallad Behind-The-Scene video!

Vi fick också i det sammanhanget veta att Göran gärna steg upp vid 06-tiden om morgnarna och Robert vid 9-10 men det verkade ha gått bra med sammanhållningen ändå.

Resan sträckte sig från Los Angeles och österut mot Las Vegas och Grand Canyon, söderut genom Phoenix och sen åter västerut längs mexikanska gränsen via San Diego tillbaka till Los Angeles. Då hade de betat av Kalifornien, Arizona och Nevada.

foto: Rikard P

Bilderna var sorterade i olika kapitel såsom Las Vegas, transporter, energi, skyltar, mat, Wild West, människor, Mary Pickford och avslutades som det börjat med svart-vita bilder.

Kvällens föredragshållare bjöd på mer än Ögats njutning 🙂
foto: Rikard P

Till bilderna fick vi oss till livs mycket fakta och berättelser om amerikanska förhållanden. En del av vägsträckan gick längs den historiska Route 66 där de träffade på motorcykelturister från Tjeckien som gjorde sin drömresa, liksom amerikaner som körde där med sina barn och barnbarn för att låta dem uppleva vad de själva varit med om.

Göran menade att fotografera skyltar är ett av hans specialintressen och visade på ett eldorado av allt från aktuella budskap till gamla retro-skyltar.

ett urval av “skylt-bilderna”
foto: Göran

Vi fick också se foton av enorma vyer som direkt tagna ur westernfilmer med bergen med platta toppar i fjärran.

Den amerikanska maten förtjänade ju också ett eget kapitel och vi fick tips på var vi skulle få de bästa hamburgarna, den största frukosten och de mjukaste donutsen.

…kanske de mjukaste donutsen…

Som kontrast till onyttig mat och överviktiga människor fick vi sen resa med till Venice Beach och Muscle Beach vid Los Angeles-kusten och även få veta att 150 000 hemlösa lever i den kaliforniska värmen idag.

I fikapausen var vi lovade hamburgare med cocacola för att komma i stämning. Men ”biggest in the world” kom lite på skam där när skålarna med små små godishamburgare och colaflaskor skickades runt. Alla tog dock för sig och tackade glatt för bjudfikat!

Härliga vyer passerades, som här Teepee-park
foto: Robert
och Venice Beach besöktes oxå
foto: Göran

Som avslutning berättade Göran om en spännande släkthistoria. Hans morfars syster Agda Eriksson emigrerade till USA i början på förra seklet och hamnade som hushållerska och assistent hos den kända skådespelerskan Mary Pickford.

Han hade också fått höra att hans svenska släkting var begravd i samma grav som Pickford och lyckades få tillåtelse att besöka platsen i den vackra Forest Lawn Memorial Park i Glendale. Och inte bara tillåtelse, som nära släkting har Göran numera en egen nyckel till det stängda området där många kända personer ligger begravda.

Sen hörde jag i fikarummet att ni som kommer på arkitektgruppens träff har turen att få ta del av fler av Roberts bilder från resan!

Text: Lena Boström

Görans släkting i samma grav som Mary Pickford
foto: Rikard P

Ett litet urval av bilderna Göran & Robert bjöd på