Porträttgruppen med parafras

Den 27 oktober samlades Porträttgruppen i lokalen för att titta på resultatet av senaste uppgiften. Där alla hade fått välja ett konstverk eller ett fotografi att göra en parafras på.

En parafras är en sorts “härmning” av ett konstverk; en bild, en text, ett musikstycke eller en film. Man gör om konstverket på sitt eget sätt, inte exakt som förebilden (då är det ett plagiat eller en förfalskning som man har gjort). Det är viktigt att man kan se vilken originalbilden är som man gjort en parafras på.

Vi fick först se det valda konstverket och höra varför just det lockat. Sen fick vi titta på fantastiska tolkningar med eller utan egen twist och även se några behind-the-scene-foton med förklaringar till hur bilderna kommit till.

Den ständigt återkommande punkten är svårigheten att hitta modeller. Många använder lätt motvilliga familjemedlemmar och berättar hur all rekvisitan är framlagd och snabbt kan tas på och sen får fotografen fem minuter på sig att ta bilden. Trots det presenterades väldigt välgjorda foton så det blir ju också en utmaning i utmaningen.

Original: Pierre-Auguste Renoir — foto: Wolfgang
Original: Chardin — foto: Conny
Original: Frida Kahlo — foto: Sussi Bogren
Original: Mary Ellen-Mark — foto: Anne-Grethe Holt
Original: Isaac Grünewald — foto: Maria Barge

Inför nästa träff tittade vi på en del studiotagna porträtt och spånade i hur de var ljussatta. Från sidan, från båda sidor, bakifrån, uppifrån för att sätta igång tankarna inför nästa träff.

Original: Orazio Gentileschi — foto: Lena Boström

Den 30 november 18.30
ses vi i lokalen, för en kravlös lek med ljussättning.

Då kommer vi “fröknar” att släpa ner alla blixtar, reflexskärmar och bakgrunder vi äger till lokalen. Ett par modeller tänker vi oss att övertala att komma ner och hjälpa oss också. Vi hoppas det blir en rolig och lärorik kväll med kravlös lek med ljussättning.  

Ni får gärna förbereda er genom att titta på porträtt och fundera på hur de är ljussatta. Vill ni ta med rekvisita så är det såklart välkommet. 

Vi ses då
// Lena & Jonas