Hålkamera i praktiken

Hålkamera Workshop

Söndag och dags för fotografering med dom olika kamerorna som gruppen hade byggt under hösten. (se mer här >> Hålkamera bygge)

Men innan dess samlades vi kring en härlig söndagsfrukost. Här snackades det om allt mellan himmel och jord och det blev en fin uppvärmning innan det var dags att gå ut i blåsten.

Visserligen blåste det en del – vilket vissa upptäckte när kameran flög iväg – men annars hade vi otrolig tur med vädret med tanke på hur det har sett ut senaste tiden. Line kom in helt extasiskt och krävde att vi alla gick ut och njöt lite av vädret. Solen sken och skapade ett vackert ljus i parken.

foto: Uffe

Första punkt på programmet blev att testa om kameran läckte ljus – gjorde den det fick man täta till med kartong och silvertejp. Fast dom flesta kameror funkade bra så det var bara att sätta igång och fotografera. Några hade tur direkt medan andra bilder blev över- eller underexponerade. Ut igen!

Ulf hade varit väldigt experimentell i sina kamerabyggen – hade en kamera med väldigt stort hål och en med många hål – och det blev ju lite svårt. Men han tappade aldrig modet och kommer förhoppningsvis byta ut mot ett mer ”normalt” hål.

Vi jobbade med pappersnegativ som vi framkallade i mörkrummet och sedan la i kontakt med ett annat fotopapper för att få en positiv bild.

Vissa hade aldrig jobbat i mörkrum innan så även det blev en ny erfarenhet.

Alla deltagare kämpade på under dagen med stor entusiasm och Bengt och jag var väldigt nöjda med deras målmedvetna kamp.

Nu hoppas vi alla skaffar tillträde till mörkrummet och fortsätter på egen hand!

                                                                                               Anne-Grethe

Line ser spänt på när bilden sakta kommer fram i framkallningsskålen.
foto: Uffe
Line, Uffe och Tony med sina hålkameror i det vackra vädret
foto: Anne-Grethe
Göran håller stolt upp sin hålkamera bild
foto: Anne-Grethe
Line med sin “storformats” kakburks-kamera
foto: Anne-Grethe