Porträttgruppen – Studio-bilder

Ikväll, den 10 januari, fick vi äntligen se resultaten av novemberplåtningen. Då när Jonas och Lena byggt upp en studiomiljö med bakgrunder och blixtar i lokalen och det kom två peppade unga kvinnor dit och agerade modeller för ett par timmar.

Vi tittade på några exempel från varje fotograf och diskuterade vilka utmaningarna varit.
Det är inte helt lätt att instruera ovana modeller man inte känner, att ställa in styrkan på blixtar man inte är bekant med och att hinna känna sig kreativ med begränsad tid och en lokal full med andra fotografer.
Alla var ändå överens om att det varit en lärorik prova-på-kväll.

Läs här >> om vår STUDIO-KVÄLL

en vy från studiokvällen

…och så här porträtterades de två modellerna

Efter bildvisning och fika var det dags för Jonas att dela ut nästa uppgift –

att fotografera en yrkesperson

Syftet är att planera en bildserie på någon med lämpligt yrke, på en bra plats som är tillgänglig. Det bästa är att hitta en person i närområdet och som har ett jobb som det går att identifiera på bild. Titta på vad som är utmärkande för just den yrkespersonen när det gäller att t ex fånga händer, ögon och kroppsspråk. Och hur integreras miljön i bilden för att visa vad personen arbetar med.

– Planering och plocka fram vad som utmärker personen som du plåtar, var Jonas budskap om “hemläxan”
foto: Lena

Fotografera en bildserie på 5-10 bilder för att få en översikt av yrkets sysselsättning, t ex arbetsredskap, arbetskläder, smutsiga händer. Bildserien kan vara dokumentär eller konstnärlig och förskönande. Yrkespersonen behöver inte vara med på alla bilder i serien utan de kan föreställa andra detaljer för att lyfta det totala innehållet.
Välj själv om du vill arbeta i svartvitt eller färg.
Skicka bilderna, 2000 pixlar på längsta sidan och med DITT NAMN i fil-namnet, till lena@ffim.se senast söndagen den 12 februari.

På nästa träff den 15 februari vill vi veta hur processen fungerat och varför valen och genomförandet blev som det blev.

// Lena & Jonas

Bildcollage bara som ett exempel
Blanda porträtt med bilder som visar HUR och VAR personen jobbar.