Utmaningen och våra Fotogrupper

Anne-Grethe hälsade oss alla välkomna till årets första Måndagsträff
foto: Rikard

Årets första Måndagsträff

Det var en välbesatt salong på Roskildevägen som bänkat sig för första måndagsträffen i Fotografiska Föreningen i Malmö.
Våra fotogrupper stod på programmet och samtliga sex grupper som haft verksamhet under 2022 skulle presentera sig och vad de gjort (och i vissa fall även vad de planerar göra under 2023).

Medlemsavgiften
Innan första gruppens bilder kom upp på projektorduken var det dock dags för informationsförmedling. Kvällens konferencier Anne-Grethe Holt påminde oss alla om att det är nytt år och därför dags att förnya våra medlemsavgifter (700 kronor per år för de som inte är studenter eller över 65, annars 550 kronor) och mörkrumsavgift för de som vill använda det (550 kronor per år).
Medlemsavgiften och ev Mörkrumsavgift skall vara inbetald senast 15 februari.

Du hittar allt om Medlemsavgift på >>
https://ffim.se/bli-medlem/

Medlemsavgiften för studerande och 65+
Medlemsavgiften för 2023 alla andra

…och ALLA FÅR trevliga Måndagsträffar, Tisdags-Café, utställningar, fotogrupper, bibliotek

Utmaningen 2023

Utmaningen Niklas Svensson har tagit över administrationen av årets Utmaning och kom till lokalen med den gröna burken FULL med nya papperslappar. Mer än 700 stycken hade han enligt uppgift fått fram och därmed finns det ingen risk för att någon ska gå utan ett ord att ta en bild (eller upp till 3 bilder) utifrån. Är det så att du inte var på plats på första måndagsträffen men ändå vill vara med på vårens utmaning, skriv till Niklas på niklas@ffim.se med ämnesraden “Utmaning23” så får du ett tema av honom att jobba med.

Det är också till honom du ska skicka ditt bidrag senast den 28 februari så att vi kan ha en redovisning av allas bilder den 13 mars. Vanliga inskicksregler gäller (2000 pixlar på längsta sidan och glöm inte att namna din bild så att han vet vem som skickat in vad. Märk din bild med ditt namn och utm23 så blir det lättare att administrera!

To be or not to be….
I den Gröna Burken fanns 2023 års UTMANING
I pausen var det många som plockade en UTMANING ur den GRÖNA BURKEN
UTMANINGEN skall skickas in senast 28 februari
foto: Rikard
700 papperslappar, alla med olika tema för UTMANINGEN hade Niklas plitat ner

Analogkurser

Det kunde också avslöjas att det blir en ny omgång med introduktion till analogfoto i vår. Kursen kommer att äga rum i april månad och anmälningsblankett kommer att dyka upp här på hemsidan inom kort.

Bidrag till årets RIFO

Tomas påminde om att RIFO har sin inlämningsperiod och det är dags att OMGÅENDE skicka in sina bidrag till årets tävling. Eftersom deadline för att skicka in bilder och betalning närmar sig är det viktigt att de som vill vara med anmäler sitt intresse SNARAST till mig på tomas@ffim.se så att jag kan ta emot er betalning och instruera hur ni laddar upp och skickar betalning.


Ninni Håkansson medlem i FFiM sedan 51 år.
foto: Rikard

Fotominnen

Ytterligare en punkt innan grupperna började presentera sig var att en av våra äldsta medlemmar Ninni Håkansson som varit med i 51 år ville säga några ord. Hon underhöll oss med minnesbilder från många aktiviteter och resor med FFiM, till Tyskland och Irland och även utbyten med Kina och andra länder. Det är kul att se att medlemmar vill fortsätta vara med så länge i föreningen och vi yngre, som undertecknad som varit medlem sedan 2006, har onekligen “några” år kvar innan vi kan matcha Ninni!


Våra Fotogrupper

Efter all den informationen var det dags för grupperna att visa upp sig.

Första grupp ut var Blixt-Verksta´n som startade 2017 under Connys regi. Namnet till trots är det inte så att de ägnar sig åt att reparera blixtar utan att få dem att fungera. De jobbar praktiskt med blixtar och lär av varandra. Det behövs ingen förkunskap för att gå med utan det räcker med att ta med sig sin kamera och blixt och så får man lära sig mer om hur den kan användas i fotograferingar. Conny visade sedan exempel på hur man med enkla metoder kan få en enkel vit vägg att bli både vit, grå och svart beroende på hur man ställer in sina kameror, blixtar och ljusskärmar. Det går även att få färg på bakgrunden enbart genom att sätta färgfilter på sin blixt och även detta visades på ett pedagogiskt sätt. Även utomhusfotografering kan ibland behöva lite hjälp på traven med blixtanvändning och även detta visade Conny hur man kan lära sig i Blixtverkstaden.

Är du intresserad av att lära dig hur din blixt fungerar och hur du kan utnyttja den i ditt fotograferande, ta kontakt med Conny via Conny@ffim.se. eller formuläret på Blixt-Verksta´ns hemsida
Nästa träff är Onsdagen 18 jan kl 18.30

Nästa grupp på plats var Porträttgruppen, idag representerad av Jonas Björk, men även ledd av Lena Boström. Jonas påpekade att de två, som är relativt nya som gruppledare, försökt ha visionen att stimulera kreativiteten mer än att fokusera på det tekniska, att interaktionen med personen man porträtterar är viktig och att det inte är så dumt att ge själva fotograferandet mindre fokus och idéprocesserna innan porträtteringen mer fokus.

Sedan visade han upp 3 teman de haft under året, Porträtt utan ansikte (vilket låter som ett rätt svårt ämne eftersom ansiktet är minst sagt centralt vid ett porträtt!), Parafras – där de fick i uppdrag att välja ett känt konstverk och sedan ta ett porträtt inspirerat av detta och slutligen Modellfoto där de byggde upp två studiobakgrunder i vår lokal och lät gruppens medlemmar fotografera två modeller. Detta var lärorikt då det inte är så lätt att instruera modeller och assistenter för att få bilden så som man vill. Men det är ju därför vi är med i grupperna, för att lära oss av varandra!

Jonas berättade om vad han och Lena planerat för Porträttgruppen

Sista grupp innan fikapausen blev Landskapsgruppen, ledd av Wolfgang Gerlach.

Han berättade att de haft tre utflykter under 2022 och han betonade att de haft teman för sina utflykter och att detta varit viktigt, för det stimulerar det kreativa tänkandet att ha något att sikta på när man är ute i landskapet, den kreativa processen får en skjuts. Exempel på teman var “Impressionism” ute i Alnarp då medlemmar uppmuntrades att ta bilder utifrån det sätt som exempelvis Renoir och Monet målade sina bilder, med skissartade bilder och starka primärfärger i sina bilder. Ett annat tema var Närbild som man tränade på ute i Torup.

Gruppens nästa utflykt är planerad till Kulturens Östarp den 29 januari och ifall du är intresserad av att vara med i landskapsgruppen, ta kontakt med wolfgang@ffim.se

Förutom gemensamma utflykter, så höll några ut Landskapsgruppen lite workshop på Malmö Stads Naturfestival septeber i fjor.
Fikapausen är viktig – både för kaffets skull och snacket med alla trevliga medlemmar

Första grupp efter fikapaus blev Gatufotogruppen, ledd av Ingemar Ljungdahl. Gruppen har haft 9 träffar under 2022 och nästan 400 bilder har visats vid dessa träffar. Inför varje träff har medlemmarna fått ett tema att ta bilder utifrån och sedan visa för varandra. Bland temana kan nämnas sådant som “Yrkesroller”, “Utan människor”, “Stad i regn”, “Vänta in bilden”, “Gatuporträtt”, “Speglingar” och “Skuggor”.

Ingemar pratade också om planer för 2023 och att man redan bokat in 10 stycken månadsträffar för gruppen. Upplägget med ett tema inför varje träff tänker gruppen fortsätta med, men planen är även att genomföra åtminstone några gemensamma fotopromenader i närområet. Det finns även lösa tankar på att gruppen ska genomföra ett längre projekt som på sikt kan leda fram till en utställning/fotobok. De som är intresserade av gatufotogruppens aktiviteter kan maila till gatufoto@ffim.se och få veta mer.
Nästa träff för gatufotogruppen är den 19 januari 18.15

Ingemar visade upp ett intressant och kul program för våren

Näst sist var Arkitekturgruppen, representerad av Ingrid Nilsson och Ulf Svensson. Gruppen har funnits i många år och haft träffar en gång i månaden i stort sett hela den tiden. Fokus har varit mycket på detaljer i stadsmiljö, i Malmö och på andra ställen. En “devis” påpekades av Ingrid: “Titta upp!” Det finns massor av spännande saker att upptäcka om man gör det – linjer, former, geometriska figurer, skuggor och ljus.

Ett tema som illustrerade just “Titta upp” var “Torn”. Här fick vi se flera olika exempel på torn, allt från Pauliskolan till Turning Torso via både Savoy och gatubilder från Hollywood. Torn kan man verkligen hitta överallt om man bara ser sig omkring.

Ett annat tema var “Färgade glasfönster” och föga överraskande blev det mest vackra kyrkfönster som visades upp i denna grupp bilder.

Arkitekturgruppens nästa träff är 25 januari 18.30 och om du är intresserad av att veta mer kan du maila till arkitektur-gruppen@ffim.se.

Det finns TORN i många skepnader, berättade Ingrid

Sista gäng ut var Bilddiskussions-gruppen, idag representerad av Ulf Svensson, men normalt sett ledd av Sven Karlander. Ulf och Sven hade valt att illustrera gruppens inriktning med hjälp av ett av de teman de arbetat med under året “Medveten kamerarörelse” där man rör kameran åt något håll under exponeringen och därmed skapar en drömlik bild som visar något utöver bara en “vanlig” bild. De hade även arbetat med multi-exponeringar och andra typer av bildeffekter som gör bilden lite annnorlunda (och därmed mer intressant) än bara en direkt avbildning. De planerar att fortsätta att “vända ut och in” på bilder under 2023.
Nästa träff för bilddiskussionsgruppen är 26 januari 18.00 och vill du veta mer kan du ta kontakt med Sven på sven.karlander@ffim.se.

Att röra på kameran under exponeringen, ger en annorlunda bildupplevelse.

Här hittar du ALLT om Fotogruperna

För att läsa mer om alla våra fotogrupper kan du gå till https://ffim.se/fotogrupper/ som uppdateras kontinuerligt med datum och rapporteringar av våra aktiviteter.

När alla dessa grupper presenterat sig tog Anne-Grethe till ordet igen och beklagade att det är ju synd att det är så många intressanta grupper och aktiviteter, för man hinner ju inte vara med överallt!

Det är en av de saker som gör vår förening tämligen unik, alla dessa aktiviteter som vi tillsammans ägnar oss åt, och är det någon grupp som du är intresserad av att besöka, var inte rädd för att ta kontakt med gruppansvarig om att besöka dem.
Det är fritt fram att prova på en grupp…kanske hittar du ny inspiration till ett projekt du inte ägnat dig  åt tidigare?

Som avslutning på kvällen tipsade Anne-Grethe om nästa veckas tisdagscafé och även nästa måndagsträff om två veckor, den 30 januari då före detta Sydsvenskanfotografen Ingemar D Kristiansen kommer på besök och pratar om sina Lundabilder (som nyligen visats på en stor utställning i Lund. Det finns även möjlighet att köpa hans bok från denna utställning).
Dessutom kommer fotografen Kristoffer Lindblad och pratar om drönarfotografering. Det blir med andra ord en fullmatad kväll som man inte borde missa! Alla medlemmar och nyfikna gäster är förstås välkomna då!

– Det skulle vara fler timmar på dygnet och veckan, så man hann vara med i fler Fotogrupper

Text: Tomas Nilsson
Foto:
(där EJ annat anges) Conny