Gyllene Tider med Anders Roos – 230327

Gyllene Tider i Halmstad där Anders Roos fått oss “med på scen” i sin bild.
foto: Anders Roos

– Jag var som en fluga på väggen, berättar Anders Roos om sitt uppdrag att hänga med Per Gessle, Roxette och Gyllene Tider på olika turnéer under 10 års tid.
Och vi gapar såklart av förundran över att fotografen på vår måndagsträff ens fått vara med om något sådant.

Men det började ju inte där. Anders föddes i Växjö och började fotografera i 13-årsåldern, fick sen plåta en del åt Smålandsposten innan han utbildade sig på fotohögskolan i Göteborg, reste vidare till en lång period Brasilien, frilansade som fotograf och kom hem till Sverige igen.

Anders följde Per Gessle och Marie Fredriksson bl.a på deras Australien-turné
foto: Rikard

Det första projektet vi får se bilder från är böckerna ”Min plats i Skåne – skånska profiler om sina favoritplatser” som han gjorde tillsamman med den Tegnér som han under en period hade bokförlaget Roos&Tegnér tillsammans med.
Sven Melander ville fotograferas på MFFs arena och Jonas Jonasson i Bob Hund på turbåtarna mellan Helsingborg och Helsingör för där fick man fortfarande sitta och röka!
Anders berättar om hur porträttfotograferande på detta sättet gör att man väldigt snabbt kommer personer man inte annars träffat nära. I det här projektet finns t ex också bilder på nunnorna i Mariavalls kloster.

Vi får också veta att Anders har skapat sig som ett arkiv över platser och bakgrunder runt om i Malmö som lämpar sig för porträttfoto. Ställen dit han snabbt sen kan ta med sig personer som ska fotograferas. Ett riktigt bra tips för oss i föreningen att ta till oss!

Bilder på nunnorna på Mariavalls kloster, var några av de som ingick i Anders böcker “Min plats i Skåne”
I boken “Min plats i Skåne”, valde Jonas i Bob Hund båten mellan Hbg och Helsingör, där rökning fortfarande var tillåten.
foto: Anders Roos

Men 2013 börjar den spännande perioden med Per Gessle och Roxette. Genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och få frågan av en bekant om han ville hänga med… ja det är ju så det går till. Sen krävs det ju en skicklig fotograf för att få hänga med i fortsättningen också såklart. Vi får se backstage-bilder, intima scenfoton och detaljer på instrument etc från platser som Sydney, Zürich och Berlin. Det är parallella kameror på olika stativ med olika fjärrutlösningsalternativ och alltid även en kamera i handen. Och gärna diskret svartklädd för att inte sticka ut framför idolerna på scenen plötsligt.

foto: Tomas
foto: Rikard

Från ett stort band till ett annat – vi får också se snudd på poetiska foton från en Wilmer X-turné 2018. Liksom med bilderna på Gessle och hans band finns här böcker utgivna.

När sen Anders slänger ut frågan om någon av oss varit på Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta så blir det knäpptyst i lokalen. Ingen av oss verkar varit ung i Småland på 60-70-talen. Men stället har fått en revival nu sen några tillbaka och Anders har också gjort en bok med foton på olika artister och evenemang på det här anrika stället.

Sweden Rock i Blekinge har Anders förevigat många gånger.
foto: Anders Roos
Anders fångade situationer som vi andra aldrig så, tack vare att han hade access till både på och bakom scenen
foto: Tomas
foto: Rikard
foto: Rikard
foto: Tomas

Efter sedvanligt fika är det dags för del två av presentationen och fotona får en helt annan karaktär än det kändistäta musiklivet.

Nu får vi se när Anders varit med på ett par resor till en kyrkogård i Bangalore och fotograferat livet där. Han menar att Indien är det absolut bästa stället att resa till.

Det är som en häftig resa i livets karusell där det alltid händer något under dygnets alla timmar. Indierna är öppna och lätta att fotografera.

Vi får verkligen deltaga i vardagen hos familjerna som bor på och sköter om kyrkogården, barnen som går i skolan på gravstenarna, männen som spelar couronne mellan gravarna.
En värld där kvinnorna har färggranna saris, barnen hårda flätor och tillhörigheterna väldigt få.

Barnen leker och lever på kyrkogården, tillsammans med sina föräldrar som inte bara bor där utan också sköter om kyrkogården.
foto: Anders Roos

De senast tagna bilderna är från tidigare i år då Anders och hans hustru tillbringade sex veckor på moped på den thailändska landsbygden mellan Bangkok och Phuket.
Här fick han för sig att ta med sig en rejäl studioblixt. Lastad på mopeden med paraply och allt. På den här resan ville han vara oberoende av tidpunkt och plats för att ta bilderna, och menar att en blixt lättar upp skuggorna på porträtten som det starka solljuset ger. Vi får se många känsliga och nära porträtt av fattiga människor i arbete och vardag.

Vi får också se hur Anders på något vis lyckades slinka in och dokumentera en ung munks invigning i ett munkkloster – en plats där normalt varken turister eller fotografer bjuds in!

Det är förmodligen den här oräddheten som bidrar till många av de fantastiska varma bilder som vi fick ta del av den här snöiga och kalla måndagen, och det tackade vi alla för med en rejäl applåd och en med boken från klubbens 85-årsjubileum.

Text: Lena Boström

Oräddhet och nyfikenhet gör att man kan ofta komma med på lite ovanliga ställen.
Som här vid en ung munks invigning.
foto: Anders Roos

Du hittar mer foto på Anders hemsida
https://www.andersroos.nu/roos-portfolio/