Fyra kontinenter på en måndagsträff

Flera kontinenter på en kväll

Kvällens tema var resor och fyra av våra medlemmar visade sina foton för en fullsatt lokal. Först ut var Tomas Nilsson som reser en hel del till sin flickvän Pamela i amerikanska södern.

Så här såg Tomas USA roadtrip ut, som flickvännen Pamela fixat

Nu fick vi se bilder från förra sommaren då hon planerat en tre-veckors rundtur i sin röda Dodge. Det enda Tomas fått veta i förväg var att han skulle ha ordentligt med minneskort med sig! Av de 2500 bilderna visas såklart bara en liten del och det från två nedslag – Great Smokey Mountains National Park och sedan från Biltmore Estate  – båda i North Carolina.

Nationalparken bjuder på slingriga vägar och fantastiska vyer där vi får se att Blue Ridge Mountains verkligen har blåa toner. Men när Tomas visar bilder på en svartbjörnshona uppe i ett träd med en liten unge på marken och massor av nyfikna betraktare som stigit ur sina bilar – ja då drar vi väl efter andan allihop! Och han försäkrar oss att han absolut inte är den som skulle våga närma sig en sådan tänkbar katastrof.

Härifrån till Biltmore Estate är det tvära kast. En stor egendom byggd av en stenrik Vanderbilt-arvinge på 1800-talet och idag det största privatägda huset – ja, eller slottet egentligen – i USA idag med sina 16000 kvm boyta. Vi får en ordentlig rundvandring bland gigantiska sovrum, köksavdelningar, tjänstefolkens rum i källaren och till och med ett utrustat gym. Med säkert 100 år gamla roddmaskiner och vikter.

En minut över sju, höjde Helga rösten och drog lite info, samt hälsade alla välkomna och särsklit de fyra bildvisarna
Biltmore Estate
foto: Tomas
Indiandans i Great Smokey Mountains National Park
foto: Tomas

Björnhonan satt uppe i trädet, men hade en unge nere på marken…
foto: Tomas

Great Smokey Mountains National Park
foto: Tomas

Raskt över till nästa presentatör – Peter Kåveland och en tur till Costa Rica i Mellanamerika. Det är naturbilder som är Peters grej här och vi förstår att Costa Rica är en fantastisk plats med massor av djur och med trevliga människor som är stolta över sitt land. Peter och hans fru Maria planerade resan noga i förväg och valde ut ett fåtal platser att stanna lite längre på, hellre än en snabb rundresa till mängder av ställen.

Peter visar bilder från fyra olika platser, Tortuguero där man arbetar med att rädda havssköldpaddor, men vi får mest se foton på leguaner, sengångare och spindelapor. Han menar att på en två timmars guidad tur får man se ett 50-tal olika djurarter. Utan att anstränga sig speciellt mycket. Nästa stopp på resan är Montevedre med sin regnskog och mängder av kolibrier.

Med uppställt stativ tog Peter mängder av bilder för att fånga de skygga små kolibrierna i buskagen, men har senare fått lära sig av en känd fågelfotograf att vitsen med kolibri-foton är att fåglarna ska vara i rörelse.
Tur att man får göra som man vill ändå!

Efter bergen bar det ner till stränderna vid Stilla Havet med ytterligare ett annat djurliv – bland annat en boa-orm i närheten av frukostbordet! Fotovisningen slutade på en forskningsstation för papegojor i Punta Leona. Och hur många papegojor som får plats i en och samma bild ackompanjerat av ljud som lät som ett helt gäng av dem i slagsmål. Peter rekommenderar oss varmt att resa dit!

Inte bara foto, via sin mobil fick vi höra denna fantastiska kakfoni av ljud, som Peter spelat in
En mäktig vulkan i fjärran
foto: Peter
En sengångare, som faktiskt rör rätt snabbt enligt Peter.
foto: Peter
En liten vacker blå kolibri
foto: Peter

Det blev inte mycket tid för fika eftersom vi hade en fullspäckad måndagkväll. Näst på tur stod Line Ryan och bilder från Yerevan, huvudstad i Armenien. Line visade bilder med pedagogiska rubriker för de flesta namnen var ju svåruttalade. Som Tsitsernakaberd – monument över de 2 miljoner människor som mördades mellan 1915-17 av turkarna, och Cafesijan – ett museum som Line besökte tre gånger under sin fem dagar långa resa.

Line guidade oss runt i och omkring, en huvudstad som inte så många av FFiM medlemmarna besökt

Armenien är ett land med en mycket lång, tidvis blodig och väldigt rik historia. Man kan besöka bevarade kyrkor och kloster från 300-talet fram till nutid.

Här finns stora kontraster mellan moderna shoppingcenter och traditionell gatuhandel med levande djur, mellan gamla Lada-bilar och moderna limousiner, 400 år gamla stadsdelar och moderna nybyggen.

Line avslutar med fascinerande foton från matmarknaden där man inte bara slänger fram en hög apelsiner och aprikoser utan gör konstverk av sina displayer. Och visar bilden på den ryska kvinnan som absolut ville fotograferas ihop med Lines man för han var så snygg. Den som reser får uppleva både det enda och det andra!

Utsikt från Garni, det romersk/grekiska templet till solguden Mithtas
foto: Line
Cafesjian privat konstmuseum.  Det ligger under och runt omkring Kaskaden, som är ett komplex av trappor och terrasser med fontäner.
foto: Line
Cafesjian privat konstmuseum som Line hann med att besöka flera gånger.
foto: Line
Sankt Gregorios Upplysarens katedral, en katedral som består av 3 kyrkor. Huvud domen tar 1700 personer
foto: Line
Matenadaran är ett arkiv för gamla manuskript och handskrifter, ett forskningsinstitut och ett museum
foto: Line

Efter tre ganska varma resmål får vi till sist resa med Anne-Grethe Holt till Grönland! Det var länge hennes dröm att resa dit men det tog ett bra tag innan hennes paddelkompisar insåg storheten och hon fick med sig ett gäng. Varav hälften hette Anders men det framgick inte om det förenklade eller försvårade kommunikationen mellan kajakerna. Det stod i alla fall klart att en av Anders-personernas föräldrar blev lugnade av att det skulle vara en pensionär med på resan!

Elva månader om året är det ”mycket dåligt väder” på Grönland men i Juli är det bara ”dåligt väder” så då fick det bli.

Utrustade med tält, liggunderlag, sovsäck, mat för 10 dygn, varma kläder, solcellsladdare och navigationsutrustning nedstuvade i kajakerna bar det iväg i ganska lugn takt. Hemma fanns Anne-Grethes man som kunde följa deras resa tack vare att nödsändaren de hade med sig var utrustad med en tracker.  

foto: Anne-Grethe

Varje natt slog de läger och till allas vår förvåning så fanns det stora hyfsat gröna området längs stränderna vid fjordarna.

foto: Anne-Grethe

Drömmen var ju att få ta bilder av paddlare bland isbergen och vi får se så många vackra bilder. Bara isbergen i alla storlekar och former är som konstinstallationer på vatten och färgglada paddlaren adderar till de fina fotona.

En riktig äventyrsresa med risker som stora tidvattenskillnader, plötslig dimma och en hel del mygg men allt gick bra ända tills de skulle hem. Då blev flygen inställda och paddel-gänget fick tillbringa ytterligare tre oplanerade dygn på ön.
Se mer på >> http://anne-gretheholt.blogspot.com/2022/08/en-drom-blir-verklighet-att-paddla-pa.html

Små lättvikts tält och varma “pyjamasar”, så blir det riktigt mysigt
foto: Anne-Grethe
foto: Anne-Grethe
-Som fotograf kan man ju inte bara gå förbi, ett sånt här motiv…
foto: Anne-Grethe

Klockan är redan långt över 21 och Conny försöker smita undan redovisningen av Månadens Bild och säga att vi kan kolla på nätet… men protesterna höll på att lyfta taket.

Vi ville absolut ha hela redovisningen på storskärm så det fick vi. Och kunde applådera Sussi och Anne-Grethe som vann de åtråvärda 9- och 10-poängarna!
Se hela resultatet här – Månadens Bild Mars

Glöm inte heller att lämna in DITT bidrag till April Månadens Bild – tema DRAGKAMP!

Text: Lena Boström

Anne-Grethes vinnande bild på temat – NUMMER-LAPP –