Måndagsträff i lokalen, med bilder och lek

”I min värld är klockan 19 och jag önskar alla välkomna till den första träffen i lokalen för hösten 2023”, sa Anne-Grethe och i ordförande Helgas frånvaro inledde hon mötet den 23 augusti.

Detta var höstens andra träff då vi för två veckor sedan inledde med en ”mjukstart” och fotografering ute på Malmöfestivalen.

I samband med introduktionen hälsades tre nya medlemmar välkomna och vi hoppas att de kommer att ha stor glädje av alla aktiviteter och den vänskap som uppstår i vår förening.
Just alla aktiviteter är något som vi är stolta över Man kan se mer om ALLA aktiviteter, här på vår hemsida, se när det är måndagsträffarna, tisdagscafét och våra fotogruppers aktiviteter finns där beskrivna.

Utöver dessa har vi ibland även kurser/utbildningar och så är fallet i höst. Tomas Nilsson leder som tidigare en introduktionskurs där man tar den analoga processen från ”ax till limpa”, dvs. vi börjar med en oexponerad film som stoppas i en kamera och tre träffar senare går deltagarna hem med en av sina bilder på papper. Mer detaljer och anmälningsblankett hittar du här >> Info om Analog/Mörkrums kursen <<

En nyhet för i år är en introduktion till Adobes program Lightroom Classic som Anders Bergquist kommer att hålla i. Tanken är att även denna kurs ska vara på tre gånger.
Efter genomförandet av denna, ska antingen Anders eller Conny Magnusson vara närvarande på våra tisdagscaféer för att hjälpa till med Lightroom-spörsmål. Precis som för den andra kursen kommer mer information och anmälningsblankett hittar du här >> Info om Lightroom kursen <<

Du som är intresserad, anmäl dej snarast,
då det är “först till kvarn” som gäller.
Du hittar mer info på
>>https://ffim.se/2023/08/morkrum-lightroom/<<

Våra utställningsansvariga Conny och Anne-Grethe poängterade att våra inramade bilder från ”Hela Malmö” finns i lokalen och att de gärna ser att de som fortfarande inte hämtat sin bild från den utställningen gör det snarast! Vi behöver plats för nya utställningar i själva lokalen.

Angående DINA inramade bilder i
“HELA MALMÖ”-utställningen


Vi har satt en dead-line för
avhämtning till den 15 september.
Har DU INTE HÄMTAT eller kontaktat Anne-Grethe eller Conny innan – så betraktar vi det som att DU SKÄNKER bild och ram till FFiM!

När det gäller nya utställningar i FFiMs regi är vi definitivt mottagliga för idéer om nya projekt då vi börjar bli redo för ett nytt projekt tillsammans, som leder till en utställning någonstans i Malmö.

Så har du någon idé om detta, kontakta gärna någon i styrelsen så hoppas vi på något spännande!

Och med detta lämnade Anne-Grethe över till våra ämnespresentatörer för kvällen.

Hämta dina bilder från “Hela Malmö” utställningen SENAST 15 september

BILDSTAFFETEN

Först ut var Lena som introducerade vår traditionella ”terminslek” Bildstafetten.
För de som inte varit med förut kan den beskrivas som ”viskningsleken” i bildform.
Första person i gruppen får en bild skickad till sig, som de ska inspireras av/tolka och sedan ta en egen bild.
Denna egna bild ska sedan skickas till näste person i kedjan och så vidare och så vidare.

Det kan bli mycket ”fria” tolkningar från bild till bild och det är ofta mycket underhållande att se var vi hamnar till slut!
Redovisning av Bildstafetten blir i slutet av året.

Vill du vara med i denna lek och inte var med på träffen där vi skrev upp oss på listan,
vill Lena ha din anmälan SNARAST,
med en deadline den 3 september.
Skicka till lena@ffim.se

Lena fick lite hjälp av Peter att gå igenom deltagar-listan
– Vill DU vara med – MEN har INTE antecknat dej.
Skicka då ett mail till Lena@ffim.se

KÖPENHAMNS-resan

Näste person att presentera material var Ingemar som var en av de ansvariga för utflykten till Köpenhamn i början av maj.
Han och Jonas hade fått i uppdrag att hitta något spännande att fotografera och Ingemar hade sett ett program om arkitekturen kring de nya Metro-stationerna i Köpenhamn och Orientkajen i synnerhet.

Vi fick sedan under kvällen se flera exempel på denna arkitekturstil där moderna linjer och former dominerade. Men även andra typer av fotografier visades upp, då gruppen med fotografer tog sig, via Metron, till Kongens Nytorv och mer ”traditionell” Köpenhamns-fotografering kring gator och torg.

Vill du se alla bilderna som Ingemar visade, så klicka på länken och ladda hem bildspelet som Jonas satt ihop. Det är i PDF-format >> Köpenhamns-resan <<

Vid det här laget var klockan tio i åtta och de 25 närvarande i lokalen tog en välbehövlig och välsmakande fikapaus med vetelängder och starkt skånskt kaffe.
Det är alltid trevligt med social samvaro och den här gången var det mycket sommaraktiviteter som skulle avhandlas medlemmar emellan, allt medan kalorier och koffein konsumerades. Det var en bra stund senare som Anne-Grethe samlade ihop oss igen för andra delen av kvällens aktiviteter.

En av de många bilderna från Köpenhamns resa som Ingemar visade och pratade om, var denna av Göran Andersson.

MALMÖ-FESTIVALEN

Den redan nämnda fotoaktiviteten vid Malmö-festivalen var det tredje ämnet för en presentation på stora duken. Line hade fått i uppdrag att samla ihop och presentera de bidrag som kommit in från de 15-20 deltagarna på den promenaden.

Temat var att hitta 2 positiva och 2 negativa bilder från festivalen och efter att ha sett de bilder som de deltagande fastnat för och skickat in var det ett ganska tydligt mönster som urskilde sig.

Det var många som fastnat för negativa aspekter på festivalen som sopbergen, trängseln och de många köerna till matstånden på Gustav Adolfs torg. Men även den mycket höga karusellen som brukar stå vid Hansakompaniet och snurra folk högt och vilt över kanalen dök upp som en negativ aspekt av festivalen.

När det gäller positiva saker var det många som fokuserade på musiken, på folklivet och den goda stämningen. Även den varierade maten fanns med på ett hörn, möjligheterna att prova på mat från alla möjliga delar av världen.

De första bilderna som Line visade var det vi kallar “kringbilder”. Bilder på fotografer som fotografera fotografer. Alltså foto bara för att visa hur kul vi har på våra gemensamma utflyckter 🙂

MÅNADENS BILD JULI

Som sista punkt för kvällen var det dags för Conny och Niklas att presentera resultatet för Månadens bild för juli månad.

Temat var ”Trasig” och juryperson var Agneta Lundberg, en fotograf från Göteborg.

Klicka på länken och du hittar
allt om Juli-omgången i en separat artikel.

Vinnaren för juli månad Bengt Johansson som för första gången fick en 10-poängare. Stort grattis!

Niklas presenterade alla de deltagande bilderna i Juli omgången av Månadens Bild

Text: Tomas och Foto (där annat ej angives) Conny