Måndagsträff – 230911

Måndagkväll igen och nästan fullt i lokalen. Jonas hälsade välkommen med lite praktisk information innan han lämnade över ordet till den förste talaren på medlemskvällen.

Det rådde en smula förvirring huruvida Ingemar skulle prata om Yttre Hybriderna, som det stod i programmet, eller om Yttre Hebriderna dit han rest och tagit foton.

Men efter en skämtsam inledande bild på en hybridbil så landade vi ändå på öarna som utgör Skottlands mest västliga del.

Ingemar har hållit sig längs kusterna med sin kamera och sitt stativ och hänvisar till namn på stränder som Luskentyre, Seilebost och Scarasta. Vid två tillfällen har han varit där – i september 2017 och i år i januari. Vi får se storslagna vyer i vackert ljus men också närbilder på vad som händer vid ebb och flod. Det ser ut som om fotografen är ensam i hela världen vid yttre kustbandet mot Atlanten, men det här är väldigt turistbesökta trakter. Ingemar berättar att det handlar om att vänta. Först vänta in molnformationer och solljus och sen en väntan på att inga människor är i vägen. Och det har han absolut lyckats med.

Det blir flera frågor bl a kring hur man kommer dit och vad det kostar, så Ingemar erbjöd en sittning med de som är intresserade av att själv resa dit. Det är nog så bekvämt att åka på en fotoresa, men med egen planering kan det ju gå på halva kostnaden.

Efter en avslutande bild på en mäktig stensättning – Callanish Standing Stones som gav riktiga Outlander-vibbar (ja ni som vet ni vet) fick vi applådera Ingemar och hälsa nästa talare välkommen.

foto: Ingemar
foto: Ingemar
foto: Ingemar

Sten Nachenius skulle enligt programmet visa bilder från sin fotografiska resa i gatufotografins värld. Men Stenivo, som han kallar sig, hade haft väldigt bråttom när han åkte hemifrån och fått med sig fel hårddisk! Det blev till att snabbt tänka om på tåget mot Malmö. På hårddisken han hade fått med sig fanns bilder från hans påbörjade projekt att fotografera av gamla negativ. Så det slutade med att vi bjöds på en nostalgisk resa till 1975 istället. Främst för de något äldre herrarna i lokalen, eftersom bilderna var från Stenivos tid i lumpen på P1 i Enköping. Men även för oss andra som var med på tiden var det kul att se långt hår, yviga polisonger och en cool cig i mungipan. Och som han själv påpekade var det lite underligt att det var fritt fram att ha med kameran på ett regemente utan säkerhetsföreskrifter, men fint med ett sådant tidsdokument idag.

foto: Stenivo
foto: Stenivo
foto: Stenivo

Jonas, som ju var den från styrelsen som höll ihop kvällen förmanade till en strängt förkortad fikapaus för att allt skulle hinnas med. Nästa punkt var att titta på medlemmarnas ca 50  bilder från juni-avslutningen på Sibbarp.
Temat den kvällen var ”vad betyder Sibbarp för mig” och vi fick nästan genomgående se foton på grillar, rök och sällskap som umgicks i gräset. Bo berättade om sitt foto av en stor familj som trängt in sig på ett stort trampfordon (cykel?), att de blev så glada och tacksamma över att bli fotade att han fick mejla bilder till dem efteråt.

foto: Claes
foto: Tony
foto: Okänd

Men kvällen var inte slut än – under tystnad klickades augusti omgången av Månadens bild-foton fram. Ni vet de där tillfällena som man sitter och tänker ”inte min bild än, inte min bild än”.

Den här gången fick Conny den eftertraktade 10-poängaren men det kan ni läsa om på annan plats här på hemsidan! >> Månadens Bild Aug -23

Niklas stegrade spänningen för var bild som klickades fram

Text: Lena & Foto: Tomas (där ej annat anges)