Arkitekturgruppen – Gatstenar

Vid senaste träffen med Arkitekturgruppen 23 10 05 var det roligt att se så många deltagare!

Vi inledde träffen med att Christer Lindberg visade resebilder från städer i Holland och Tyskland. Det var arkitekturbilder med kontraster mellan gammal och ultramodern bebyggelse.
Vi fick se många byggnader i olika vinklar och speglingar, ljus och skugga, nattbilder med regnvåta gator. Holland, och särskilt Rotterdam, hade många intressanta moderna byggnader, som också t om givit inspiration till stora komplex i Hyllie i Malmö.

Christer visade också experimentbilder. Han hade tagit arkitekturbilder med dubbelexponering och också genom att röra kameran upp och ner eller i sidled. Resultatet blev oskarpa bilder, som har mycket gemensamt med måleri.Det blev oväntade och vackra bilder. Detta blir något nytt för oss att bli inspirerade av och prova på.

Uppgiften till denna gången var “ Gatstenar”. Inspiration till den uppgiften hade jag fått från bilder jag tagit utomlands för väldigt många år sedan. Sedan har jag genom åren brukat ta bilder på gatstenar och trottoarer, som kan ha väldigt vackra plattor och stenar i konstnärliga mönster.

Vi har tidigare haft uppgifter där vi skulle titta uppåt fasader och leta efter utsmyckningar mm. Nu gällde det att börja titta ner och se var vi sätter våra fötter. Det blev nya upptäckter med många olika bilder, som vi diskuterade. Det finns trottoarer och torg med helt vanliga gatstenar, där vi kunde se mönster och lite variation på storleken på stenarna. Det var också blandningar av olika sorters stenar, som var lagda för att visa gångvägar över ett torg eller bara för att få ett konstnärligt uttryck. En gatubeläggning framträdde bäst genom en drönarbild.

Nästa träff blir onsdagen den 8 november kl 18.30.
// Ingrid

foto: Leif
foto: Sven K
foto: Sven K