Jag har många fotografer i mig

– Det finns väldigt många fotografer inom mig, börjar Lina Karna Kippel sin presentation på måndagsträffen den 23 oktober.

När vi lyssnat på henne i två timmar förstår vi precis vad hon menar. Men då har hennes berättelser om sina ca 30 år som fotograf kokat ner det till två – en yrkesfotograf och en konstnär.

Yrkesfotografen började sin bana som fotoassistent på Ikeas katalogproduktion. Det är en tjänst som hon återkommer till några gånger eftersom det var en oerhört lärorik tid. Hon lärde sig allt om ljus och om att göra en snygg liggande bild av en stående Ivar-hylla, men fick sig också en del fördomar till livs, som hon själv senare fått ta hål på. Konstfotografen däremot fick ta lite längre tid på sig innan hon kom fram och fick ta plats.

Lina Karna Kippel “värmer upp” inför presentation på måndagsträffen

Lina Karna har alltid haft väldigt många strängar på sin lyra och gjort flera omstarter. Hon andas nyfikenhet, nörderi och massor med energi för nya spännande projekt, ämnen och yrken. Vid ett par tillfällen har hon bara lagt kameran på hyllan och ägnat sig åt andra saker. Som att bygga upp en enorm samlarträdgård hemma i Benestad på Österlen och gå en trädgårdsutbildning. Eller när hon gick på konstskola och ägnade sig åt bl a sömnad, målning  och teckning. Men hon menar att hon ändå är fotograf i själ och hjärta och det är där hon är idag. Fast så visar det sig att hon till stor del är skribent också och väljer helst att själv skriva texterna när hennes bilder publiceras.

Medan Lina Karna pratar på så får vi ju samtidigt se hennes foton. Hon vill göra bilder som får betraktaren att stanna upp lite längre, så som man ofta gör vid en målning, och visar en mörk tulpanbild som exempel. Lek med skärpedjup, ljus och bakgrund ska lämna frågetecken om detta är en målad bild eller ett fotografi. När vi tittar vidare på hennes bilder återkommer hon ofta till just bakgrunderna och hur hon jobbar med olika mönster och lager för att få dem intressanta.

– Korpen är kanske min viktigaste bild och att få möta korpens blick, säger Lina Karna. Den finns i alla länder i hela världen och oavsett religion så är den en symbol och har en särskild ställning överallt.

Något som verkligen fick genomgå en stor strid inombords var att kalla sig själv konstfotograf. Yrkesfotografen har ett tydligt mål, en kund och en skarp bild med rätt ljus. Konstfotografen däremot är raka motsatsen – en obstinat studsboll! Men det var genom konstfotona från rymden som Fotografiska Föreningen hittade henne och blev fascinerade under konstrundan på Österlen i våras. Under pandemin fördrev hon tiden med att titta på sändningar från NASA på nätterna och kreativiteten vaknade. De där rymdbilderna kunde hon ta själv! Hemma i diskhon… Och vilka bilder sen! Hur olja, bläck, balsamvinäger, socker, vatten och rödbetor hemma i köket kan ta oss ut i rymden med fantasins hjälp.

Tulpanen, en bild där både yrkesfotografen och konstnären har agerat
– Älgen jag fotograferat är uppstoppad men jag får ändå hela tiden frågor om hur jag kunde komma så nära, berättar Lina Karna. Det är ett sätt att visa djuren respekt att få dem att se verkliga ut.

Tre bilder här från Linas senaste utställningarna.
Två från Rymdprojektet och en från “Portrait of a young woman

foto: Lina Karna Kippel

Karg natur på Yttre Hebriderna, nunnorna på Mariavalls kloster, resa med en nunna till Rom, projekt med elever på högstadieskola i Tomelilla, föreningen för William’s syndrome, folkrace-tävlingar, höghjulingar, människor, uppstoppade djur, skalbaggar – det är mycket och det är rörigt och det är fullständigt självklart i Lina Karnas presentation.

Hon vill visa gemenskap, humor och stor respekt i sina foton. Och innan de ens kommer till betraktarens ögon har de genomgått ”det stora bråket” i hennes huvud.

Är detta tillräckligt bra? Finns det nåt skav i bilden som gör den intressant? Kan jag verkligen visa detta? Vem är jag i bilden? Men bråket därinne gör också att bilderna i slutänden blir bättre.

– Den mannen till höger, är alltid med när det händer något på banan, berättar Lina.
Lina bor i närheten av Svampabanan i Tomelilla och har under åren dokumenterat framför allt det som händer runt banan.

Och eftersom hon säger, att om man bara städar sin ateljé, så blir den vips ett galleri! Så vi får hoppas att den städningen sker till vårens konstrunda igen!
Vill ni se mer av Lina innan påsk, så kika in på hennes hemsida > www.linakarnakippel.se

text: Lena Boström & foto: Conny (där ej annat anges)