2 nedslag och en uppslagen bok

Innan alla stolar var uppfällda och rätt placerade var vi drygt 40 personer i lokalen till senaste måndagsträffen – snudd på rekord och vi är glada att kvällens program lockade så många.

Nedslag i fotohistorien
Först ut var Wolfgang Gerlach tillsammans med den schweiziske fotografen René Groebli. Den senare var inte på plats, men väl en hel del av hans foton. Han föddes 1927 och är fortfarande, 96 år gammal, aktiv fotograf.

En bild ur den stora 50-tals utställningen “Family of Man”. Där René Groebli‘s signum –rörelsoskärpa – gjorde bilden på de dansande så levande

Wolfgang berättar om en man som aldrig stannat länge på samma plats och som hela tiden utvecklats inom olika foto-former. Långt innan någon annan gjorde det var hans signum att ta bilder med rörelseoskärpa. Det kostade honom en plats på konstfack i Zürich men han föredrog att gå sin egen väg.

Han provade genom åren på att arbeta som filmfotograf, pressfotograf och med egna bokprojekt med bilder på dans, snäckor, järnvägen 1949 och sin hustru. Han rörde sig mellan London, Paris och New York.  Hemma i Zürich fick han lukrativa uppdag inom industrifotografering och kunde starta en studio med flera anställda. Den lämnade han sen för USA och modellfotografering.

Groebli arbetade också med olika tekniker såsom ”dye transfer” – en komplicerad process som påminner lite om fyrfärgstryck – där han producerade oerhört färgstarka bilder som blev mycket populära.

Numera lever han i Provence där han bearbetar gamla negativ och gör ”bättre” bilder av dem.
Se mer på hans hemsida >> https://www.renegroebli.ch/

Wolfgang berättade inlevelsefullt om schweiziske fotografen René Groebli.
En av många olika tekniker, som Groebli jobbade med, var ”dye transfer” – en komplicerad process som påminner lite om fyrfärgstryck

Nedslag två i fotohistorien
Från Groebli gör vi ett tvärt kast till Anne-Grethe Holts presentation ”Fotografi i barnböcker” och fotografen Anna Riwkin.

Anne-Grethe upptäckte hur oerhört fascinerat hennes barnbarn blev av en fotobarnboken Billa och jag av Hans Hammarskiöld. Frågan om varför vi inte gör sådana böcker idag dök såklart upp. Ska barnen bara titta på tecknade djurbilder eller behöver de något mera?

Vi får se foton från Anna Riwkins populära barnböcker från 50-talet med titlar som Elle Kari, Eva möter Noriko, Jackie bor i Holland, Randi bor i Norge m fl. De är producerade under en tid av tolerans, solidaritet och framtidstro efter andra världskriget. Men de är modernt pedagogiska med människan i fokus och de slutar alla med att allt ordnar sig.

Nu blir man kanske sugen på att leta upp några av dessa böcker på Bokbörsen – men se där rusar priserna för små, slitna barnböcker upp emot mellan 400-700 kronor!

Lite om Anna Riwkin på Moderna Museet >> https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/anna-riwkin/

– Anna Riwkin samarbetede med Astrid Lindgren i många av sina böcker, berättade Anne-Grethe
Riwkins sköna foto på två norska ungdomar “på-tur”, fick A-G att bli lätt nostalgisk

Några uppslag ur en bok
Efter fikat blir det bok-release!  Christer Lindberg och Conny Magnusson har slagit sina påsar ihop och gjort en fin fotobok som också såldes under kvällen. Det var under arbetet med föreningens jubileumsbok för ett par år sen, som de fann varandra i diskussionen kring bilder och bokproduktion.

Vi får höra lite om processen att först välja ut ett stort antal egna bilder, titta på och diskutera varandras bilder och försöka hitta en gemensam röd tråd för en bok på 100 sidor. Conny älskar att fotografera porträtt, medan Christer tycker att människor i bilder mest är i vägen. Conny fotograferar i projekt, men Christer tänker hellre i samlingar. De berättar om sin resa av gemensam respekt för varandras foton, men också förståelse för att du emellanåt måste ”kill your darlings”. Vi förstår också att de haft väldigt roligt under tiden och att det varit utvecklande att mer på djupet upptäcka varandras foton och fotostil.

Den som vill veta mer kan delta i Projektgruppens träff den 19 februari där Conny kommer att berätta mer om det rent praktiska arbetet i att producera en fotobok.

I samband med bokreleasen så ställer Conny och Christer ut några av bilderna från boken, längst in i “Christers Rum

Kvällen avslutades med Månadens Bild och vi säger stort GRATTIS till Göran Heckler.
Om detta går att läsa om på >> https://ffim.se/2024/02/forsta-tio-poangaren-fick-goran-heckler/.


Text: Lena Boström – Foto: Ingemar Ljundahl