Projektgruppen – ditt “bollplank”

Nu är vi igång igen, konstaterade Helga, när Projektgruppen träffades på måndagskvällen. Efter pandemi och lite annat så samlades drygt 10 stycken medlemmar i vår lokal, för att hjälpa, peppa, vara “bollplank” åt varandra. detta oavsett om det gäller att skapa en fotobok, en utställning eller bara dra igång något kul att fotografera och kanske följa rent fotografiskt en tid.

Inledningen av kvällen tog Conny hand om. Han berättade om hur han och Christer gick till väga när de gjorde sin fotobok – Människor & Platser –.
Det blev både lite om hur de diskuterat utformning, hur de tog in offerter på tryckning, val av typsnitt samt det viktigaste, hur de valde ut vilka foto som skulle vara med. Samt hur de skulle läggas i olika uppslag och hur dessa sidor sedan skulle komma i fotoboken.

Tomas visade också några böcker, som han gjort i sitt fleråriga projekt – En bild om dagen –. det var gedigna böcker med mycket bilder.

Så här gjorde vi med vår fotobok, berättade Conny.
foto: Tomas N

Efter att vi “kört en runda” där var och en berättade om vad de hade för ideér om gruppen och vad de ville ha ut av kommande träffar, samt lite om vad för ideér som låg och “skramlade” i skallen. Så konstaterade vi alla att det som de flesta ville var att gruppen skulle fungera som ett ställe, där man har någon som man kunde bolla ideér med.

Att få hjälp att välja ut bilder till kommande bokprojekt var också en av de tankar som många framförde. Att se sina egna bilder är en sak, men hur de uppfattas av andra är en helt annan sak. Hur man kan ställa foto mot varandra i ett uppslag i en bok, är också nåt man kan ha stor hjälp med. Ibland har man ju favoriter bland sina bilder, men de kanske inte funkar i det sammanhang man tänkt sej. Då är det bra att få lite nya tankar om hur man “killing the darlings”

Till nästa träff kom vi överens om att köra lite “brainstorming” hemma och sedan till träffen komma med lite ideér om vad och hur man tänkt sej ett projekt.


En “runda” runt bordet, där alla berättade lite om sina visioner om gruppen.
foto: Sussi

Conny visade en enkel och billig fotobok från www.Crimson.se, som kan vara ett litet enkelt projekt att starta med. Man kan ju t.ex göra en liten Årsbok, samla bästa bilderna på barnbarnen, det finns hur många ideér som kan förverkligas i bokform för en billig peng. Fotoboken är i A5-format och har 24 sidor. Man kan göra den i sv/v eller färg ELLER i både ock! Bild på omslaget ingår.
Programvaran för att göra fotoboken är gratis. Den kan antingen laddas ner till sin egen dator, vilket rekomenderas. Men man kan även göra boken “online”.
Läs mer om fotoboken >> https://crimson.se/produkter/fotobocker/fotojournal-av-naturpapper

En 24 sidig fotobok från www.Crimson.se. En bra början på ett fotoboks-projekt till ett hyfsat pris, 129:-

Har du några ideér eller frågor så är det Helga som är den sammanhållande länken i Projektgruppen.

Helga hälsar också ALLA medlemmar välkomna till nästa träff i Projektgruppen, som hålls
tisdagen 26 mars med start 18.00