Medlemmarnas visningskväll

”Det är jag som är den nye” inledde Wolfgang Gerlach måndagskvällen med att säga.

Han som varit medlem nästan 30 år och kassör i väldigt många, inledde nu officiellt sin nya roll som ordförande genom att hälsa alla välkomna till medlemskvällen.

Måndagsträffen var som vanligt välbesökt, när Wolfgang hälsade välkommen

Först ut var Renuka Dassanayeke som visade bilder från senaste besöket i sitt gamla hemland Sri Lanka. Ön ligger i Indiska Oceanen och har formen av en tår som faller från Indiens södra spets. Detta och mycket annat fick vi veta genom Renukas pedagogiskt upplagda presentation med infällda texter om platserna hon visade.

Hon fokuserade på sina besök till olika buddhistiska tempel från tiden före Kristus men även på naturlivet. Där bilderna på elefanthjordar och apor var tagna från säkerheten i ett safarifordon i Minneriya National Park. De paradisliknande stränderna från södra delen av ön fanns också med på bild och helt utan turister ändå!

När vi tackat Renuka för hennes fina bildvisning, var det Anders Bergquists tur att visa upp bilder från en helt annan geografisk plats – nämligen Göteborg. ”Genom regn och blåst i Göteborg” – ja vad annat kan man ens kalla ett besök i den regniga stan? Han tillbringade några timmar i november förra året med att gå runt på gatorna i centrum med ett 28 mm objektiv för att utforska hur resultatet skulle bli med mer vidvinkel än han var van vad vid. Den vane göteborgsbesökaren kände snabbt igen platserna – Karlatornet, Domkyrkan, Feskekörka, Linnégatan, Vasaplatsen, Götaplatsen och Kungsgatan. De regniga dagarna gjorde platserna nästan folktomma och mörka, men med Anders Lightroom-redigering var de ändå varma och välkomnande i tonen. Vill du se fotona igen finns de på hans hemsida fambergquist.se

Anders tog oss med på en promenad genom Göteborg – helt sett genom hans 28mm optik
Den sociala delen av måndagsträffen är viktig

Efter fikapaus med ett berg av vetelängder och termosar med kaffe var det dags för årets fotograf Conny Magnusson att ta över pulpeten vid filmduken. Det är obligatoriskt när man vunnit Månadens Bild föregående år – och vad var naturligare än att vi fick se hur Conny tänkt när han gjorde sina vinnande bilder?

Att fotografera betyder ju att måla med ljus och just den här ljusmålningen var Connys fokus i presentationen. Hemma i hans vardagsrum finns en ”matbordsstudio” där stilleben byggs upp och belyses med blixt/ar och naturligt ljus i en väl sammansatt mix.

Där finns också ett kök och en vardagsrumssoffa där han placerar sin tålmodiga hustru för att uppnå det han vill med sina bilder. Inget lämnas åt slumpen! En brasa på TVn får agera öppen eld i bakgrunden, ett glasskåp täcks med en svart skiva för att inte glimma till, storleken på ljuskällan får bestämma mängden av skuggor mm.

Hans foton görs primärt i kameran och inte i efterbehandlingen. Det är bara att gratulera till att allt digert arbete gav ett så hedervärt resultat 2023!

Är det nån som vill veta mer om ljussättning så är det bara att fråga Conny när ni ser honom i lokalen, för han sprider gärna sitt kunnande.

Kvällen avslutades med resultatet i Månadens bild för februari ( https://ffim.se/resultat-2024/#feb) och vi kan redan nu konstatera att Sussi Bogren blir farlig i år igen!

Text: Lena Boström
Foto: Anne-Grethe Holt

Inte bara de “färdiga” bilderna kom upp på filmduken, när Conny gick igenom hur hans bilder kom till under 2023