Peter berättade om sitt bildskapande

Det var en välfylld klubblokal som väntade Peter Kåveland när han intog scenen framför bioduken. En snabb huvudräkning landade på ett 30-tal åhörare som skippat fotbollslandslagets träningslandskamp mot Albanien.

Innan Peter började prata om sitt fotograferande hälsade förstås vår ordförande Wolfgang oss alla hjärtligt välkomna och påminde oss om hur duktiga vi är på att träffas i våra fotogrupper. Flera gånger i veckan samlas medlemmar från FFiM i olika konstellationer för att diskutera med och lära av varandra. Om du som medlem inte är med i någon av våra MÅNGA grupper, ta gärna en titt på sidan om våra grupper och på programmet och se ifall någon av dem har en aktivitet som du är intresserad av! Alla dessa träffar ingår i ditt medlemskap.
Se mer på >> https://ffim.se/fotogrupper/

Därefter begärde Ingemar Ljungdahl ordet och berättade om det projekt som FFiM i samarbete med Malmö Museer har inlett – att 50 år efter att föreningen (som då hette Malmö Fotoklubb) 1974 dokumenterade byggnader och gator i staden Malmö göra samma sak på samma platser, för att intresserade ska i framtiden kunna se samma byggnader, andra byggnader eller i vissa fall inga byggnader alls längre. I nuläget finns det cirka 10 aktiva som håller på med att beta av Malmös gator, men det är alltid plats för fler aktiva. Ta kontakt med Ingemar eller Line i styrelsen om du är intresserad av att delta och hjälpa till!

Det var en förväntansfull publik, som väntade på att få se Peters foto.

Efter detta fick Peter Kåveland till slut ordet och vår odelade uppmärksamhet för resten av kvällen.

”Jag gillar att vara uppe tidigt och jaga ljuset”, sade han och började med att visa några bilder från en resa till Nikkaloukta där temperaturen var nere på -25 C, vilket fick flera av de infödda skåningarna att tvivla på det vettiga att vara ute i sådant väder!

Sedan berättade han om att han började fotografera analogt som ung, men att livet sedan kom emellan med jobb och familj, men att tack vare en annons på Fotografiska om en kompakt kamera från Panasonic började fotografera igen. ”Om de annonserar ut den, måste den ju vara bra”, var resonemanget. Efter det inköpet började han fotografera igen, men som han själv beskrev det; även om jag fotograferade jättemycket var det inte så många bilder som blev bra.

Successivt blev dock de dåliga bilderna färre och färre, ”man måste ut och fotografera mycket, man måste öva” och via diverse resor, till exempel Lake District i Storbritannien, Indonesien och till Costa Rica började han hitta mer och mer rätt bilder för sitt skapande – landskap, djur och natur. Inte minst gjorde dessa resor att han lärde sig att utnyttja ljuset på ett spännande sätt, framför allt vid ”Gyllene timmen” vid gryning och skymning.

Han berättade att han efter ett tag av med dessa fotoresor och annan spontan, skjuta från höften-fotografering tyckte att han ville lära sig mer och sökte in på Sörängens folkhögskola. Där fick han lära sig om fotografer som arbetat i genrer som inte alls liknar hans egen, exempelvis Inta Ruka från Lettland eller Anton Corbijn från Holland (som fotograferat exempelvis U2 och Depeche Mode) och inspireras av dessa, men även av sina kurskamraters verk. Andra saker som utbildningen där gav honom var grunderna som exempelvis ”tredjedelsregeln” och även hur man tänker på perspektiv och får mer djup i sina bilder.

En annan del i utvecklingen som fotograf som Peter poängterade var Blixtverkstaden här hos oss i FFiM under Connys ledning, där han fått lära sig jättemycket om hur man hanterar blixtar för att få till det rätta ljuset i sina bilder. Det är alltså en bra idé att besöka blixtverkstaden om man vill lära sig mer om sådant!

Inte bara öppna landskap , utan även de små krypen i landskapet, fångas av Peters kamera
I pausen så blev det ju sedvanlig go-fika

Sedan visade han bilder från när han följt med bekanta på älgjakt (främst för att fotografera levande älgar, men det blev lite annat också) och även hur han legat i gömsle för att fotografera björnar…där den enda vettiga bilden blev på en nyfiken räv. Men som han sa, det var nyttiga lärdomar också; han såg det hela som en fortsatt övning på att ta bilder.

En kort genomgång av hur han experimenterar med olika typer av filter på sina objektiv följde, allt för att få till det ljus han vill ha i sina bilder; inte minst när det gäller att fotografera flödande vatten. Flera fantastiska bilder på vattenfall där de fallande dropparna blivit ett mjölkigt moln följde, och även här poängterade han att det var vettigt att vara uppe väldigt tidigt för att få det rätta ljuset i bilden. En bonuseffekt av detta var att man då slapp att ha att göra med de flesta andra människor, förutom diverse lika morgonpigga fotografer som är mer eller mindre lätta att hantera…

…att följa ett jaktlag, gav inte bara bilder, utan även bra lärdomar för annan fotografering
foto: Peter Kåveland
foto: Peter Kåveland
foto: Peter Kåveland

Peter berättade att han börjat lockas av att mäta sina bilder med andra fotografers och beslutat sig för att skicka in bilder till Svenska Fotografers förbunds tävlingar och fick ett antal finalplatser där, 2023 lyckades han stort med en av sina fina naturbilder. Han blev Svensk Mästare i Fotografi, och plockade hem 1:a priset i kategori  Naturfotografi -Landskap.

Han berättade om hur han kommit till platsen dagen innan och rekognoscerat för att hitta rätt vinkel och när solen börjat gå upp över vattnet fått till den rätta mixen av färg och ljus.
Se mer här >> https://ffim.se/2023/10/peter-kaveland-svensk-mastare-2023/

Som avslutning på den mycket intressanta kvällen berättade han om det projekt som just nu hänger i vårt kök och som även finns representerat på Liljevalchs vårsalong, nämligen ”Tid är allt jag har”, ett fotoprojekt där han använt sig själv som modell för att illustrera hotellivets tristess genom att kopiera in sig själv i olika poser i samma bild med hjälp av efterbehanding i Photoshop. Se bilderna här >> https://ffim.se/2024/02/bade-pa-liljevalchs-och-ffim/

SM i Fotografi 2023, plockade
Peter  hem 1:a priset med denna bild
i kategori Naturfotografi -Landskap.

Vid det laget var klockan 5 i 9 och eftersom det inte var någon som hade någon fråga till Peter förutom mer beröm för de många fantastiska bilderna. Så tackade Wolfgang alla som tagit sig tid för att komma ner till lokalen och önskade dem välkommen åter den 8 april.
Då är det dags för fotograferingskväll. Den kvällen är det med andra ord läge att ta med kameran. Det blir en fotorunda runt och i närheten av lokalen. Efter fotograferings rundan så vankas det varm korv i lokalen. Kvällen avslutas med redovisning av månadens bild för mars månad.

Text: Tomas & Foto: Wolfgang