Fotograf Gabriella Dahlman

Senaste måndagsträffen blev det bl.a en tur i trädgården och inte i vilken grönska som helst. Det var trädgårdsfotografen Gabriella Dahlmans ägor i Hammenhög vi fick njuta av i vackra och intressanta bilder.

Lite nyheter och kommande arrangemang hann kvällens värd Jens med att informera om.
Bl.a  att i nästa vecka går arbetet igång med att förnya och uppdatera vår hemsida. Det skall bli lite mer bilder och då framför allt ett galleri för alla medlemmar att visa sina fto i.
MEN under tiden detta arbete sker, så kommer ni att mötas av en skylt ”Vi bygger om”. Där finns en länk till vår reserv-sida.  Klicka på denna och allt kommer att se som nu !

bild_1_bygger_om

Tomas pushade lite för Jul-mingel kvällen den 19/12, då vi bl.a ska redovisa höstens tema ”Grannar”.  Detta  redovisas i form av en bildcup som bedöms av en enväldig domare i form av förra årets cupvinnare.
Så ta med upp till 4 bilder med tema ”Grannar”. Fotona ska vara i digitalt format (jpg-filer med minst 1500 pixlar på långa sidan) och  på USB-minnessticka.
Conny sökte  också några fler klubbvärdar. Dvs någon som under en två veckors period, tillsammans med en styrelsmedlem, hjälper till att fixa fika, städa av lite, diska och lite annat i vår fina klubblokal.  Se mer på anslag i entre´n till lokalen.

omslagsbild_2635

Sedan var det dags att lämna över ordet till kvällens gäst. Gabriella Dahlman, bördig från Lessebo, men sedan många år bosatt i Hammenhög på Österlen.
Där verkar hon som yrkesfotograf, med att framför allt fotografera trädgård. Detta både i sin egen 9000 kvadratmeter stora garden, men även hemma hos måna andra. Dessa både vackra och intressanta bilder hamnar sedan ofta i Allt om trädgård, Trädgårdsliv, Allers och i många andra tidningar. Till dessa reportage skriver också Gabriella själv texten.
Ett antal böcker om trädgårdar, växter och vackra blommor, har Gabriella också gjort. Då ofta med AD´n Camilla Arvidsson, som då gör layouten för böckerna.
- Men hon funkar även som bollplank, vid val av bilder berättar Gabriella. Ibland kan det vara så att man vill ha med en kanon bild, men den kanske inte funkar just där.
- Då är det bra att ha nå´n som kan ”kill your darling”, säger Gabriella skrattande.

bild_2_gabriella_dahlman
Klicka på bilden för att se den i större format !

I början av 80-talet lämnade Gabriella Småland och kom till sydligare nejder. Till stor del för att gå på Fotolinjen på Värnhemskolan i Malmö. Den utbildningen byggde hon sedan på i Göteborg på Högskolan för Fotografi, under åren 1988-1991. Hon har sedan hunnit med att vara fotograf på Ystads stadsmuseum och bildlärare mediegymnasiet i Ystad.
Men från 1997 så är det som frilansande fotograf,  inom främst trädgård och inredning hon jobbar. 

I hennes CV står det att hon även arbetar konstnärligt. Detta fick vi se prov direkt , då ljusets släckt och projektorn lyste upp vita duken.

Hon började med att visa lite bilder från en serie som hon kallade ”Vardag”.
-  Det är bilder från min då, dagliga väg mellan hemmet och skolan/dagis, berättar Gabriella. Det var en tråkig cykelväg. Men så bestämde jag mig för att på hemvägen varje dag, fotografera . Det blev bilder från cykelvägen och dess närmaste omgivningar. Några i dis och dimma samt lite detaljbilder.
-  Men när jag sedan ställde ut dessa foto i Hammenhög, så var det många som frågade var jag tagit bilderna. Det blir ofta så när man tar något från sin vardag, i lite annat ljus och bildvinkel.

bild_8_39img_0391

Så man behöver resa långt, utan man kan bara vända sej om, så finns det något intressant att fotografera.
- Ja jag är egentligen så intresserad av det exotiska, fortsatte Gabriella att berätta.

Bilderna från nästa bildserie som Gabriella presenterade oss för hette ”Väntan”.  Omslagsbilden till denna serie, är från en installation som en vän gjort. Det är en väldigt stram och ren bild på en sjuksköterska som sitter på en stol under en klocka.
Denna bildserie som kompletterades med bl.a  bilder från en bilfirma i Hammenhög. Firman var då nyligen stängd och det var nästan tomt i lokalerna. Fotona blev vackra ”stilleben” på inredning, tapetdetaljer, och andra alldagliga ting. 
- Det var som tiden stått stilla och jag kände att jag bara måste dokumentera allt där, fortsatte Gabriella att berätta.
- Som era som tagit slut !
Hela serien blev sedan till en bok , som vi i fikapausen fick tillfälle till att både se och köpa.

bild_5_jens_boker42

Men innan det var dags för sedvanligt go-fika, hade Gabriella fler bilder till att visa.
- Denna serie kallar jag ”December”. Det är växter, saker  i min trädgård, som jag fotograferade under en decembermånad.
Bilderna är fotograferade i naturligt ljus ute. Växter, frökapslar och annat som fanns i trädgården då, placerade Gabriella på en svart gammal skoltavla. Ni vet en sån man skrev med krita på. Det gav en bakgrund som inte var helt svart och med lite textur.
- Det blev lite olika experiment, ibland la jag föremålet direkt på tavlan, ibland höll jag det en bit från bakgrunden.

bild_7_45img_1684

Boken ”Nu” som blev sista serien innan ”halv-tid”, var ett helt eget bokprojekt.  Ett projekt för att få tillbaka känslan av inte vara styrd av en uppdragsgivare. Som man trots allt blir när man gör en bok på ett stort förlag. Som mina trädgårdsböcker, där jag visserligen är både är fotograf och skribent, men har en redaktör, som styr en hel del av hur det ska se ut.

”Nu”  är ögonblicksbilder, som Gabriella samlat ihop.
- Ja så att där blev något slags tema. Man lyfta fram detaljer, som kanske annars inte ses normalt. Även om det mesta är bilder fångade i farten, så är inte allt ”snapshoot”.
- Jag kan se en sak, ett ljus som faller fint och sedan arrangera detta lite, så som jag vill ha det, förtydligar Gabriella. Så att det blir en del av mitt bildspråk.
Boken bekostade Gabriella själv och den trycktes på ett tryckeri i Danmark. Formgivningen av boken stod Jacob Ravn för.

bild_3_61img_3196

Det blev mycket bilder denna kväll och med lite frågor och kommentarer från ”publiken”, blev det en fin bildvisning. Där Gabriella både tipsade och berättade om hur arbetade.
Den naturliga frågan om vilken kamera hon använde kom givetvis också. Och besvarades med , Canon.  Det är numera en digitalt för hela slanten, även om det tog tid med övergången från analoga världen.
- Det var inte förrän 2007, som jag skiftade till digitalt, sa Gabriella. Mycket tack vare att labbet jag lämnade till i Malmö lades ner och att mina uppdragsgivare vill ha leveransen digtal. Det var ett helt nytt sätt att jobba på, men gav mej en liten ”kick” framåt.

För närvarande arbetar hon med en ny trädgårdsbok. Det är ett uppdragsjobb och skall handla om Gabriellas egen trädgård.

bild_4_72img_1478

Jens avrundade kvällen med att tacka Gabriella för bildvisningen och vi andra gav henne en värmande applåd som tack.

-Nästa träff är vi inne i december och på denna näst sista måndagsträff, så kommer Anne-Grethe ge en liten plattform till hur man kan bedöma bilder. Vad som gör en bild bra!
Det blir även redovisning av höstens Bildstafett !
Vi ses den 5/12 !

bild_6__2637
I pausen han vi inte med bara att fika, utan vi fortsatte med fotosnacket och Gabriella berättade om sina böcker