Våren 2013 startade vi i FFiM olika fotogrupper med syfte att aktivera våra medlemmar i lite mindre och informell skala än våra traditionella måndagsmöten. Tanken med grupperna är att dessa ska vara självgående och att deltagarna i gruppen bestämmer vad som görs, var, när man träffas och fotograferar.

När man sedan har lite nya spännande bilder som man vill visa, så kan de visas för övriga medlemmar,  på t.ex något måndagsmöte.
 

Våra nuvarande grupper och resp kontaktperson är:


 

Arkitektur-gruppen

Vi som är med i denna grupp är fascinerade av arkitekturens former och linjespel. Vi försöker fånga det med våra kameror,  på både ett dokumentärt och konstnärligt sätt. En byggnad kan vara vacker, spännande i sina linjer, ibland pampig och kanske lite skrämmande. Det finns hur mycket som helst att fotografera inom vår lilla nisch.
Vi har träffats ungefär en gång i månaden sedan starten 2016  och visat gruppens bilder vid "Fotogruppernas kväll", på  FFiMs måndagsträffar.
När vi har träffas så kommer vi överens om en fotouppgift tills nästa möte.

Var och en kan ta sina bilder när det passar. Den som är på resa inom eller utanför Sverige kan ju passa på och ta sina bilder under resan.
Den överenskomna uppgiften, tas sedan med när vi ses nästa gång.  5 bilder vardera på USB, bilden skall vara 2000 pixlar på längsta sidan. Dessa tittar vi på i dator eller via projektorn i FFiMs lokal. Den som föredrar pappersbilder visar dem.
Vi går igenom alla bilderna och diskuterar dem.

Vill du ha mer Information om vår grupp, skicka ett mail till  >>>  arkitektur-gruppen@ffim.se  <<<<

Välkommen
//Ingrid Nilsson

2023 års Träffar

25 jan
kl 18.30

22 feb
18.30

22 mars
18.30

19 april
kl 18.30

 

 


 

Bilddiskussions-gruppen

Vi diskuterar uppdragen vi gör månadsvis efter ett program som blir utskickat innan Bilddisku börjar.Vi tar fram bilder till uppgiften från vårt bildbibliotek eller Fotografera en originalbild till uppgiften.

Det blir alltid föreläsning på temat innan vi börjar med månads uppgiften.

Varje deltagare berättar om sitt tänk runt uppgiften och visar sina bilder till uppgiften, vi diskuterar under tiden som uppdraget redovisas. Det kommer alltid konstruktiv input till föreläsaren aldrig något negativt som att du skulle göra si eller så. Det är alltid föreläsaren som berättar om sin syn på uppgiften vi fick hur man tänker om det.

Vi är 5st som hjälps åt i gruppen med föreläsningar och tar fram program det är:
Ulf Svensson, Robert de Maré, Marie Barge, Sven Karlander och Christer Lindberg.

Från Hösten 2020 är Sven Karlander den som är sammankallande och den du tar kontakt med för mer Info om Bilddiskusions-gruppen.
Du når Bilddiskussions-gruppen via sven.karlander@ffim.se

Ni är välkomna att se och höra vad vi gör.

Sven Karlander, Bilddisku FFIM

2023

26 januari
kl 18.00

23 februari
kl 18.00

30 mars
kl 18.00

27 april
kl 18.00l

25 maj
kl 18.00

 


   

Blixt-Verksta´ n

Att fotografera med blixt tycker många är både krångligt och svårt, för att inte nämna HUR FULT det ser ut med blixtbilder !!!!

Det är alla dessa fördomar, som Conny (dvs JAG som skriver detta) försöker slå hål på, på våra träffar i Blixt-Verksta´n.

Vi började i januari 2017, med en kort genomgång med att titta på hur blixten arbetar och funkar på DIN kamera. Om hur blixten bestämmer bländaren och det omgivande ljuset tiden, samt att man måste ta hänsyn till kortaste synk-tid för sin kamera. Allt detta REPETERAR vi ALLTID för de som kommer nya i gänget, OM de VILL!
SÅ man kan alltid hoppa in i gruppen, oavsett vilka förkunskaper man har - ett intresse att plåta med blixt är dock ett krav 🙂

Klicka HÄR och - ANMÄL DIG - så kommer du med på epost-listan och får påminnelse när nästa träff är

 

Tanken är att vi ska lära oss era av varandra samt givetvis genom att titta på hur andra gör, via video, böcker och tidningar.

Att skapa foto på ett kul och kreativt sätt är vårt mål. Detta kan man nå på många olika sätt. I vår grupps fall med blixt-ljusets hjälp. Att flytta blixten från kameran, att kanske ha flera blixtar igång samtidigt, att sätta färgade filter eller masker framför blixten och blanda befintligt ljus (inom- eller utomhus) och blixt-ljus.
Vi bygger också upp en liten studio i vår lokal, då och då.

Det är också gruppens ambition, att så mycket som möjligt skall vara PRAKTISK fotografi, dvs DU plåtar med DIN KAMERA. Jag tror nämligen på att man lär sig mer, genom att själv prova på ! Så därför ta alltid med dig din kamera och blixt till våra träffar.

Välkommen till Blixt-Verksta´n
//Conny Magnusson

Du når mej via e-post Conny@ffim.se

2023 års träffar

18 jan
18.30

28 feb
18.30

5 april
18.30


   

Bildspels-gruppen

Efter våra intro-kurser i höstas och nu i våras, så har intresset varit stort för att göra egna BILDSPEL ! Så i april -18 drog vi igångvi nere i FFiM-lokalen.
Träffarna kommer att utformas som gruppen Blixt-Verkstaden - dvs det blir mycket praktiskt arbete. Du tar med dej din egen dator eller går ihop med någon kompis ELLER bara kommer ner och lär dej mer om hur man fixar till ett Bildspel med eller utan ljud. Jag heter Anders Svensson och kommer att vara den sammanhållande länken i gruppen. Det är jag som hållit i de två introduktions kvällarna . Jag kommer att lära ut fler kul och intressanta trix. Dessutom även att hjälpa till och försöka hitta lösningar när du "fastnat" i något bildspels-problem hemma. Så anmäl dej via formuläret här under, så kommer du med på vår mail-lista för just Bild-Spels gruppen.

Välkomna till Bildspels-gruppen
Anders Svensson

Text och Bild från träffarna

Datum för NÄSTA TRÄFF hittar du
till vänster <<<<


   

Gatufoto-gruppen

Vi, som inom FFiM har ett speciellt intresse för gatufoto, samlas i den här gruppen.

Vi träffas en kväll ungefär en gång i månaden i föreningslokalen.

Vi diskuterar och kommenterar våra bilder, som vi tar med oss. Bilderna är nytagna utifrån ett tema som meddelas vid föregående träff.


Vi har ibland kortare presentationer av kända fotografer (vid tidigare tillfällen har fotografer som exempelvis Robert Doisneau och Henri Cartier-Bresson behandlats), och ibland har medlemmar med sig kortare bildspel/presentationer som har med vår temagrupps inriktning att göra, som resereportage från Prag, Berlin eller Paris eller dylikt.

Träffarna innehåller även en stund för fika och fria diskussioner.
Det enda kravet för att gå med i gruppen är medlemskap i FFiM.

Så är du intresserad av Gatufoto ?
Tag då kontakt med mig på e-post: gatufoto@ffim.se

// Ingemar Ljungdahl

2023 års träffar

19/1
18,15

16/2
18,15

16/3
18,15

20/4
18,15

11/5
18,15

15/6
18,15


   

Landskapsgruppen-gruppen

Intresset för Landskaps-fotografering växer vilket är mycket glädjande.
Vi är ca 30 st  i Landskaps-gruppen och det finns plats för fler.

ett av mina egna foto - hoppas vi ska få se DINA landskapsbilder också ! foto: Wolfgang

Det går alldeles utmärkt att fotografera landskap på egen hand, hemma eller under en resa, men vi gör även utflykter i Skåne. Då träffas vi vid föreningslokalen och samåker!

Man kan ta bilder på landskapet i vacker ljus eller med historisk anknytning, till exempel varför ser landskapet ut så som vi ser det?  Vilka krafter har påverkat och förändrat? Det är då landskapsfotografin får en dokumentär inriktning.

Det är också en utmaning att göra det bästa av ljuset som just då finns på platsen.

Ungefär en gång i månaden träffas vi för att visa våra senaste bilder, och då kan man berätta, hur man har tänkt, när man tog bilden.

Är det något ni undrar över, så når ni mig på : wolfgang@ffim.se

Vill du vara med i gruppen?
Anmäl dig via detta formulär >> Anmälan Landskaps-gruppen

Välkommen !
/Wolfgang

2023 års träffar

fotoutflykt till Kulturens Östarp på söndagen den 29 januari 2023.

2 mars
Landskapsgruppen
kl 18.30 visas ett bildspel med våra bilder från fotoutflykten till Kulturens Östarp.


   

Porträtt-gruppen

...är för dig som är intresserad av att skildra möten med människor i bild och som vill utvecklas i ditt bildskapande.

2018 tog Sussi och Anne-Grethe över ansvaret för gruppen.

Hösten 2022 är det ny ledartrojka - Lena Boström och Jonas Björk.

Teori varvas med praktiska övningar.

Under åren kommer vi att jobba med olika fotografiska utmaningar, göra studiebesök och fotografera tillsammans i spännande miljöer.

 

Hör av dig till oss om du har frågor:
Lena@ffim.se
Jonas@ffim.se

Skriv upp dig på listan >>> Anmälan till Mail-listan
om du vill vara med, så får du mer info framöver direkt i "brevlådan" !

Välkommen
//Lena & Jonas

2023 års träffar

10 januari
18.30

15 februari
18.30

29 mars
18.30

25 april
18.30


   

Projekt-gruppen

...är för dig som håller på eller har planer på ett FOTO-PROJEKT !
Stort eller smått!

Denna grupp handlar om att vara en samlings-plats för att utbyta ideér, vara ett bollplank, en stöttning när det går trögt och allmänt hjälpa varandra i såväl ett pågående som ny påtänkt foto-projekt.

Så du behöver inte ha allt klart, utan kom ner med lite ideér eller kom ner och få ideér. Sedan kan vi diskutera och tipsa om olika möjlighter, till komma framåt med sitt foto-projekt.
I den mån vi kan så hjälper vi givetvis varandra även med lite praktiskt arbete. Men det är som med alla våra andra fotogrupper, det är "hjälp till självhjälp" som gäller 🙂

Så ta nu och kom igång med "det där" som du länge gått och tänkt på att du vill göra.
Börja med att komma på våra träffar, sen är du bra igång!

Sammankallande för Projekt-gruppen är jag
Helga Kringleh
och mej når du via epost
Helga@ffim.se

2023 års träffar

Text och Bild från träffarna

Datum för NÄSTA TRÄFF hittar du
till  vänster <<<<