Fotogrupper

Våren 2013 startade vi i FFiM olika fotogrupper med syfte att aktivera våra medlemmar i lite mindre och informell skala än våra traditionella måndagsmöten. Tanken med grupperna är att dessa ska vara självgående och att deltagarna i gruppen bestämmer vad som görs, var, när man träffas och fotograferar.

När man sedan har lite nya spännande bilder som man vill visa, så kan de visas för övriga medlemmar,  på t.ex något måndagsmöte.
 

Våra nuvarande grupper och resp kontaktperson är:


Arkitektur-gruppen

Vi som är med i denna grupp är fascinerade av arkitekturens former och linjespel. Vi försöker fånga det med våra kameror,  på både ett dokumentärt och konstnärligt sätt. En byggnad kan vara vacker, spännande i sina linjer, ibland pampig och kanske lite skrämmande. Det finns hur mycket som helst att fotografera inom vår lilla nisch.
Arkitektur-gruppen har för närvarande elva medlemmar (2017) och har plats för fler.
Vi har träffats ungefär en gång i månaden under 2016  och visat gruppens bilder på 2 av FFiMs ordniarie måndagsträffar. När vi har träffats har vi kommit överens om en fotouppgift tills nästa möte.

Var och en kan ta sina bilder när det passar. Den som är på resa inom eller utanför Sverige kan ju passa på och ta sina bilder under resan.
Den överenskomna uppgiften, tas sedan med när vi ses nästa gång.  10-15 bilder vardera, har medlemmarna då med sig  på usb-sticka. Dessa tittar vi på i dator eller via projektorn i FFiMs lokal. Den som föredrar pappersbilder visar dem.
Vi går igenom alla bilderna och diskuterar dem.

Vi har också kontakt och ett utbyte av bilder med Rushcliffe Photographic Society i England.
Du kan se mer om vår vän-klubb på deras hemsida - http://rushcliffephotosoc.co.uk/ -

Vill du också vara med, ta då kontakt med mig,   Ingrid Nilsson.
Jag håller i denna grupp och kallar till träffar ungefär en gång i månaden, dock ej under sommaren.

Du når mig via e-post -  ingrid13dec@telia.com

Välkommen
//Ingrid Nilsson


Bild Disku

Bild Disku -- FFiM´s Bilddiskussionsgrupp

 

Här kommer några tankar kring hur jag tänkt mig gruppens träffar

Bilddiskussion vad är det?  Vi snackar runt ämnet tillsammans. Fotografera en originalbild som säger mer, kanske justera så att bilden blir iögonfallande och spännande. Kunskap om bildjustering, föreläsningar om kända fotografers verk som påverkar oss samt bedömning av de justerade bilderna av fotografer. (Alla de som varit och föreläst på FFIM tänker jag kontakta.) Som medhjälpare har Christer lovat att ställa upp med lite kortare inslag om filosofiska betraktelser av fotografiet, glimtar ur fotohistorien och att presentera en och annan inspirationskälla under våra träffar. Bildjustering kan man göra i olika program. Vi tittar lite på olika bildbehandlare. Det behövs inte så mycket justering av bilden för att den skall bli mer spännande.  För att uppnå allt detta måste man själv också bjuda på inspiration och att ha lite tid över för lite längre kvällstider eller för någon gång att träffas en helg för att gå igenom Photoshop och Lightroom.  Ja, så har jag tänkt leda gruppen vidare.     

Låter det spännande tycker du?   Anmäl dig då direkt här:   

Anmälan till Bild Disku

Välkomna
Ulf Svensson

Du når mej direkt på - usvensson53@gmail.com

 


Bildspels-gruppen

Efter våra intro-kurser i höstas och nu i våras, så har intresset varit stort för att göra egna BILDSPEL ! Så i april -18 drog vi igångvi nere i FFiM-lokalen. 
Träffarna kommer att utformas som gruppen Blixt-Verkstaden - dvs det blir mycket praktiskt arbete. Du tar med dej din egen dator eller går ihop med någon kompis ELLER bara kommer ner och lär dej mer om hur man fixar till ett Bildspel med eller utan ljud. Jag heter Anders Svensson och kommer att vara den sammanhållande länken i gruppen. Det är jag som hållit i de två introduktions kvällarna . Jag kommer att lära ut fler kul och intressanta trix. Dessutom även att hjälpa till och försöka hitta lösningar när du "fastnat" i något bildspels-problem hemma. Så anmäl dej via formuläret här under, så kommer du med på vår mail-lista för just Bild-Spels gruppen.

Välkomna till Bildspels-gruppen
Anders Svensson

Anmälan till Bildspels-gruppen

Kommande träffar
Onsdag   2018-05-09
Tisdag    2018-06-05

Onsdag   2018-08-29
Onsdag   2018-09-26
Onsdag   2018-10-24
Onsdag   2018-11-21

... kl: 18:30 vid samtliga tillfällen!

Text och Bild från träffarna

Datum för NÄSTA TRÄFF hittar du
översta länken här under


Blixt-Verksta´ n

Att fotografera med blixt tycker många är både krångligt och svårt, för att inte nämna HUR FULT det ser ut med blixtbilder !!!!

Det är alla dessa fördomar,  som Conny ( dvs JAG som skriver detta) försöker slå hål på, på våra träffar i Blixt-Verksta´n

Vi började i januari 2017, med en kort genomgång med att titta på hur blixten arbetar och funkar på DIN kamera. Om hur blixten bestämmer bländaren och det omgivande ljuset tiden, samt att man  måste ta hänsyn till kortaste synk-tid för sin kamera. Allt detta REPETERAR vi ALLTID för de som kommer nya i gänget, OM de VILL! 
SÅ man kan alltid hoppa in i gruppen, oavsett vilka förkunskaper man har - ett intresse att plåta med blixt är dock ett krav 🙂

ANMÄL DIG HÄR  - så kommer du med på epost-listan och får påminnelse när nästa träff är

Tanken är att vi ska lära oss era av varandra samt givetvis genom att titta på hur andra gör, via video, böcker och tidningar.

Att skapa foto på ett kul och kreativt sätt är vårt mål. Detta kan man nå på många olika sätt. I vår grupps fall med blixt-ljusets hjälp. Att flytta blixten från kameran, att kanske ha flera blixtar igång samtidigt, att sätta färgade filter eller masker framför blixten och blanda befintligt ljus (inom- eller utomhus) och blixt-ljus.
Vi bygger också upp en liten studio i vår lokal, då och då.

Det är också gruppens ambition, att så mycket som möjligt skall vara PRAKTISK fotografi, dvs DU plåtar med DIN KAMERA. Jag tror nämligen på att man lär sig mer, genom att själv prova på ! Så därför ta alltid med dig din kamera och blixt till våra träffar.

Välkommen till Blixt-Verksta´n
//Conny Magnusson

Du når mej via e-post conny@ffim.se

 


Gatufoto-gruppen

Vi, som inom FFiM har ett speciellt intresse för gatufoto, samlas i den här gruppen.

Vi träffas en kväll varje halvannan månad i föreningslokalen.

Vi diskuterar och kommenterar våra bilder, som vi tar med oss. Bilderna är nytagna utifrån ett tema som meddelas vid föregående träff.


Vi har ibland kortare presentationer av kända fotografer (vid tidigare tillfällen har fotografer som exempelvis Robert Doisneau och Henri Cartier-Bresson behandlats), och ibland har medlemmar med sig kortare bildspel/presentationer som har med vår temagrupps inriktning att göra, som resereportage från Prag, Berlin eller Paris eller dylikt.

Träffarna innehåller även en stund för fika och fria diskussioner.
Det enda kravet för att gå med i gruppen är medlemskap i FFiM.

Så är du intresserad av Gatufoto ?
Tag då kontakt med mig på e-post -tomas@ffim.se
eller anmäl dej på vår E-post LISTA via länken här under
>> Anmälan Gatufoto-Gruppen <<

Vi träffas nästa gång den 12 december i lokalen på Roskildevägen 9b 18.30.

Temat för kvällen är Köpenhamn, dels vi som var där på utflykten den 3 november, dels alla andras intressanta gatufoton från den danska huvudstaden. Ta med 5-10 av dina bilder från dessa övningar på ett USB-minne så tittar vi på dem tillsammans och diskuterar dem. Det blir förstås kaffe och fika någon gång under kvällen, precis som vanligt. Har du inte varit med förut? Ingen fara, hos oss är alla medlemmar (nuvarande, såväl som blivande) välkomna att vara med.

Det var från början tänkt att vi skulle träffas den 5 december, men eftersom vår medlem Christer Lindberg ska föreläsa om just gatufoto på Scandinavian Photo den kvällen klockan 17 skjuter vi på vår träff så att intresserade kan komma och lyssna. Han har även bilder från sin och Christer Möllers bok "Parisiska ögonblick" utställda i Scandinavian Photos lokaler och de är definitivt värda att ses!

Välkommen
// Tomas Nilsson


Landskapsgruppen-gruppen

Intresset för Landskaps-fotografering växer vilket är mycket glädjande.
Vi är nu (180930) 26 st  i Landskaps-gruppen och det finns plats för fler.

ett av mina egna foto - hoppas vi ska få se DINA landskapsbilder också ! foto: Wolfgang

Det går alldeles utmärkt att fotografera landskap på egen hand, hemma eller under en resa, men vi gör även utflykter i Skåne. Då träffas vi vid föreningslokalen och samåker!

Man kan ta bilder på landskapet i vacker ljus eller med historisk anknytning, till exempel varför ser landskapet ut så som vi ser det?  Vilka krafter har påverkat och förändrat? Det är då landskapsfotografin får en dokumentär inriktning.

Det är också en utmaning att göra det bästa av ljuset som just då finns på platsen.

Ungefär en gång i månaden träffas vi för att visa våra senaste bilder, och då kan man berätta, hur man har tänkt, när man tog bilden.

Är det något ni undrar över, så når ni mig på : wolfgang@ffim.se

Vill du vara med i gruppen?
Anmäl dig via detta formulär >> Anmälan Landskaps-gruppen

Välkommen !
/Wolfgang


Porträtt-gruppen

...är för dig som är intresserad av att skildra möten med människor i bild och som vill utvecklas i ditt bildskapande.

2018 tar Sussi och Anne-Grethe över ansvaret för gruppen.
Vi kommer att söka porträttfotografins rötter, samtidigt som vi fascineras av nutida porträttfotografer.

Teori varvas med praktiska övningar.

Under året kommer vi att jobba med olika fotografiska utmaningar, göra studiebesök och fotografera tillsammans i spännande miljöer.

Vi kommer i huvudsak att lägga tyngdpunkten på befintligt ljus.
Deltagande i gruppen kan med fördel kombineras med Blixtverkstan, om man är intresserad av ljussättning och blixtfotografering.

Hör av dig till oss om du har frågor:
susanne@ffim.se
anne-grethe@ffim.se

Skriv upp dig på listan >>> Anmälan till Mail-listan
om du vill vara med, så får du mer info framöver direkt i "brevlådan" !

Välkommen
//Anne-Grethe & Sussi