Claes Jonsson tog för andra året i rad hem förstaplatsen och får råda över vårt vandringspris ett år till.

Iwona Åkesson tog hem andraplatsen i vår årstävling, trots att hon bara var med i sex av elva omgångar. Bra gjort!

Anders Bruun Skov blev trea i tävlingen, men kunde inte närvara vid prisutdelningen, så vi visar istället här hans bild på temat "Självporträtt".


 

Totalt efter 11 månader

Claes Jonsson 56 Bengt Andersson 10
Iwona Åkesson 40 Javier Deleon 10
Anders Bruun Skov 40 Ingrid Nilsson 10
Conny Magnusson 34 Tommy Cronholm 7
Gun-Inger Arvidsson 34 Monica Grönlund 5
Lars G Truedsson 33 Wolfgang Gerlach 5
Anne-Grethe Holt 32 Sven-Olof Gunnarsson 5
Mats Areskoug 30 Pelle Sjöberg 4
Anders Grönlund 27 Tomas Nilsson 4
Niklas Svensson 26 Sven Erlandsson 4
Edgar Ackermann 25 Olivia Ahlberg 3
Robert de Maré 24 Ingemar Ljungdahl 3
Crister Lindberg 22 Lars Åkesson 3
Gaetano Campidoglio 21 Ola Jönsson 2
Sussi Bogren 20 Olga Närvall 2
Lena Boström 18 Britt-Marie Löfgren 1
Ingvar Adnerhill 16 Ulf Svensson 1
Richard Lundberg 16 Bengt Karlsson 1
Helga Kringleh 12

 

November månads bild

November månads bilder på temat "Flytta" bedömdes av Enskede Fotoklubb och resultatet avslöjades på sista månadsträffen för terminen, då vi kunde avslöja att Robert de Maré tagit den bild som föll tävlingsjuryn mest i smaken. Deras kommentar om vinnarbilden var enligt följande:

"En svartvit bild i parkmiljö med sommarkänsla och mycket folk i rörelse.
Bilden visar på ett utmärkt sätt den koncentration och tankemöda som krävs när pjäser ska flyttas. Den kvadratiska utformningen förstärker fokus på huvudobjekten i bilden och tar bort oväsentligheter.
Trots svåra ljusförhållanden har fotografen lyckats med exponeringen av de fyra männens ansikten där kroppsspråket visar på ett totalt engagemang!
Eventuellt skulle bilden vunnit ytterligare på att paret i bakgrunden hunnit försvinna ur synfältet..."

Robert de Maré 10
Gun-Inger Arvidsson 9
Claes Jonsson 8
Iwona Åkesson 7
Lena Boström 6
Anne-Grethe Holt 5
Mats Areskoug 4
Anders Grönlund 3
Sven-Olof Gunnarsson 2
Bengt Karlsson 1

 

Oktober månads bild

Oktober månads bilder bedömdes av Camilla Grönbladh från Moderskeppet. Hon var gäst hos oss på måndagsträffen den 5 november och där fick alla bilder som skickats in kommentarer, inte bara de tio som valts ut för poänggivning. "- Ni har lämnat in fantastiska bilder, så ALLA förtjänas att visas." För mer om Camillas mycket intressanta besök, kolla in Connys artikel om kvällen!

Till vinnarbild hade hon utsett Anders Grönlunds bidrag, och detta är hans första vinst i vår månadstävling, så ett stort grattis till honom! Camillas kommentar om bilden:
"En bild med tydlig berättelse. Samtidsskildrande. Det är så många detaljer jag gillar - avståndet till kvinnan på andra sidan expressmaskinerna. Hörlurarna. Distansen. Min solklara favorit."

Anders Grönlund 10
Sussi Bogren 9
Edgar Ackermann 8
Tommy Cronholm 7
Gaetano Campidoglio 6
Conny Magnusson 5
Sven Erlandsson 4
Tomas Nilsson 3
Olga Närvall 2
Niklas Svensson 1

 

September månads bild

September månads bilder bedömdes av Karlskoga Fotoklubb. De tyckte att många av våra bilder var lite grovkorniga vid visning via projektor, så i takt med projektorers ökade förmåga att visa högupplösta bilder på ett bra sätt får vi som organiserar Månadens bild/Årets Fotograf inför nästa år fundera på att öka bildernas upplösning i samband med överföring av dem till jurygrupper/jurypersoner, en förändring till det bättre!

Det uppstod dessutom lite osäkerhet vid visning i lokalen på måndagsträffen när det gällde huruvida en bild skulle vara med på poängplats eller inte.  Denna förvirring var på intet sätt Karlskogas fel, utan berodde på ansvarigs oförmåga att läsa innantill. Nedan är den korrekta och korrigerade listan, som är identisk med presentationen förutom en korrigering av en bild som inte skulle varit med på poängplats. Detta påverkade dock inte månadens vinnarbild som Karlskoga Fotoklubb hade följande att säga om:

"Det framgick ganska snart vid presentationerna och jämförelsen med de övriga bilderna att det här skulle bli vinnaren. Bildytan är väl utnyttjad och kompositionen med kameran, huvudet samt glasögonen på pannan är väl avvägt. Tyvärr var bilden vid visning, som flera av de övriga, något grovkornig."

Conny Magnusson 10
Claes Jonsson 9
Richard Lundberg 8
Anders Bruun Skov 7
Lena Boström 6
Edgar Ackermann 5
Mats Areskoug 4
Sven-Olof Gunnarsson 3
Gun-Inger Arvidsson 2
Ulf Svensson 1

 

Augusti månads bild

Den sista sommarmånaden var det tema "Barn" och 31 fotografer skickade in bidrag till denna tävling. Bedömare var Kajsa Ragnestam, tidigare medlem hos oss i föreningen och numera proffsfotograf med inriktning på porträtt och bröllopsfoto. Hennes hemsida finns på www.kajsasfoto.se. Hennes kommentar om Conny Magnussons vinnande bild var följande:

"Superfint och intressant möte mellan det ljusa och det mörka i bilden då den ljusa fickan med den ljusa jackan framhävs mot den mörka bakgrunden. Genomtänkt placering av flickan i bilden. Naturligt och fint uttryck i flickans ansikte. Jättevacker bild!"

Conny Magnusson 10
Anders Grönlund 9
Richard Lundberg 8
Claes Jonsson 7
Lena Boström 6
Anne-Grethe Holt 5
Anders Bruun Skov 4
Lars Åkesson 3
Sussi Bogren 2
Gaetano Campidoglio 1
« av 2 »

 

Juli månads bild

Under sommarmånaden juli var det tema fåglar i vår månadstävling och vår juryperson, Christer Granberg, prisbelönad naturfotograf och i många år verksam på Scandinavian Photo, tog sig an uppgiften att titta på våra fågelbilder. Hans generella kommentarer först:

"Först vill jag tacka för det förtroende som jag fått att bedöma en etapp i ert mästerskap. Att jag fick förfrågan på just fåglar är väl helt naturligt, då jag de senaste fem åren nästan helt ägnat mig åt just detta.

Man kan klart och tydligt se, av de inlämnade bilderna, att det inte är många av er, som sysslar heltid med fåglar. Men det var roligt att se hur ni på olika sätt angrep ämnet. Ni har alla tänkt på olika sätt, vilket visar att ni alla har djupa fotografiska kunskaper. Men en sak som är genomgående på alla bilder av motiv som befinner sig lägre än brösthöjd, är att de nästan utan undantag är fotograferade uppifrån. Kan detta bero på att FFiM:s medlemmar börjar komma upp i åren och inte klarar att böja sig ner? Principen för fågel på mark är densamma som för barn. Försök att komma ner i motivets nivå. Det skapar en så mycket
bättre bakgrund och ser mycket naturligare ut.

Till slut vill jag bara säga, att jag haft ett par mycket trevliga timmar tillsammans med era bilder. Till er som blev utanför top 10 vill jag säga, tänk på att detta är mina personliga åsikter. Foto är en bedömningsgren.

Till er andra, bra jobbat.
Hjärtliga fotohälsningar
Christer Granberg"

 

Han hade även följande att säga om Christer Lindbergs vinnarbild:

"En vacker och mystisk bild, där fotografen visar att han bemästrar att använda ljuset som effekt i bilden. Vågorna ger en struktur åt förgrunden och ljusstrimman i vattnet leder oss in i bilden och vi förstår alla att det är dit svanen simmar. Rakt in i det okända. En mycket stilfull bild. En klar vinnare. Grattis!"

Christer Lindberg 10
Lars G Truedsson 9
Anders Bruun Skov 8
Robert de Maré 7
Anne-Grethe Holt 6
Wolfgang Gerlach 5
Monica Grönlund 4
Helga Kringleh 3
Ingrid Nilsson 2
Niklas Svensson 1

* på grund av en administrativ miss redovisades dessvärre fel bild som 5:e placerad under presentationen på måndagsträffen den 27 augusti. Det är dock korrekt bild i sammanställningen på denna sida.


 

Juni månads bild

I vår sjätte månadstävling blev det Anne-Grethe Holts actionfyllda bild som föll vår jury, Melleruds Fotoklubb, mest i smaken. Deras kommentar om bilden:

"Grattis till välförtjänad första plats. Välkomponerad bild med mycket känsla av äventyr."

Anne-Grethe Holt 10
Claes Jonsson 9
Anders Bruun Skov 8
Iwona Åkesson 7
Gaetano Campidoglio 6
Niklas Svensson 5
Lars G Truedsson 4
Ingemar Ljungdahl 3
Ola Jönsson 2
Britt-Marie Löfgren 1
« av 2 »

 

Maj månads bild

Fotograf: Iwona Åkesson

Fotograf: Iwona Åkesson

När det var dags för vår femte månadstävling, på temat "NÄRBILD", valde vår juryperson Lasse Carlsson att ge tiopoängaren till Iwona Åkessons bild av en vintergäck på väg upp genom snön. Detta var Iwonas första vinst i vår månadstävling, så ett stort grattis till henne!

Hans kommentar om bilden var följande: "Blomknopp i snö. En spännande bild i all sin enkelhet, bra val av motiv, enkla färger och former."

Iwona Åkesson 10
Mats Areskoug 9
Javier Deleon 8
Claes Jonsson 7
Lars G Truedsson 6
Niklas Svensson 5
Edgar Ackermann 4
Conny Magnusson 3
Christer Lindberg 2
Anders Bruun Skov 1

 

« av 2 »

 

April månads bild

 

Fotograf: Christer Lindberg

Vår fjärde månadstävling, på temat ARKITEKTUR utföll så att Fjälkinge Fotoklubb som var vår jury den här gången valde Christer Lindbergs bild från Malmö Live. Deras motivering var följande:

"Spännande vinklar, vackert linjespel, fasadens struktur skapar motmönster, illusion av att den röda väggen hänger fritt och tack vare den röda färgen så blir det intressant."

De kunde uppenbarligen inte skilja på en 9:e och en 8:e plats, så den här gången har vi två 9:0r, men ingen 8:a.

 

Christer Lindberg 10
Iwonna Åkesson 9
Niklas Svensson 9
Gun-Inger Arvidsson 7
Ingvar Adnerhill 6
Anders Grönlund 5
Mats Areskoug 4
Sussi Bogren 3
Gaetano Campidoglio 2
Helga Kringleh 1

 

Mars månads bild

 

Fotograf: Bengt Andersson

Vinnare i årets tredje månadstävling blev Bengt Andersson som vår juryperson Nils Albertsen gav följande kommentar till:

"Möjligen kan det uppfattas som ett lite kontroversiellt val men det beror att jag är väldigt förtjust i den här typen av bilder. Bilder med humor. Bilder som får mig att både dra på smilbanden men också att tänka till. Jag skulle tro att bilden har några år på nacken. Tagen i Paris kanske, eller någon annan fransk stad. Jag tycker mig känna igen parkeringsautomater-na.

Ingen märkvärdig bild men ett finstämt litet epos som speglar en tid som är förbi. Tiden då lokalen innehöll någon form av skönhetssalong. Nu är bara skylten kvar och minner om en gången tid. De vitmålade fönstren är en signal i sig. Den ensamma cykeln utgör också ett pikant litet attribut i bilden.

Bilden kanske också lite symboliserar den lilla affärens kamp mot stora affärsjättar och köpcentrum. En kamp som den lilla affären ofta förlorar. Så är det ju också här hemma. Småaffärerna ger upp och konverteras till kaffebarer.

Sammanfattningsvis sätter jag den här bilden som etta för att den är enkel och avskalad, för att den är humoristisk och eftersom jag tycker att den har ett budskap som appellerar till mig. Avsiktligt eller inte av fotografen. Det kan jag inte avgöra. Dessutom är bilden i svartvit och är bra kopierad. Inte för hög kontrast och lite dov i tonen vilket förstärker intrycket."

Bengt Andersson 10
Mats Areskoug 9
Ingrid Nilsson 8
Gun-Inger Arvidsson 7
Claes Jonsson 6
Niklas Svensson 5
Anne-Grethe Holt 4
Anders Bruun Skov 3
Javier Deleon 2
Olivia Ahlberg 1
« av 2 »

 

Februari månads bild

 

Fotograf: Lars Truedsson

Vinnare i årets andra månadstävling blev Lars Truedssons bild som vår juryperson Rei Trulsson (som leder Facebookgruppen "Fotografi i Skåne" valde med följande motivering:

"Stort grattis till vinnarbilden, som förmedlar uppskattning efter lyckad jakt och det speciella vänskapsband mellan individerna i ett naturrealistisk miljö. Ett porträtt som man kan relatera till även om man inte jagar eller har husdjur."

Lars G Truedsson 10
Anders Bruun Skov 9
Helga Kringleh 8
Iwona Emma Åkesson 7
Sussi Bogren 6
Claes Jonsson 5
Pelle Sjöberg 4
Conny Magnusson 3
Olivia Ahlberg 2
Tomas Nilsson 1
« av 2 »

 

Januari månads bild

 

Fotograf: Ingvar Adnerhill

Fotograf: Ingvar Adnerhill

Till årets första månads bild utsåg jurypersonen Ulf Nilsson Ingvar Adnerhills bild från Lofoten. Detta är Ingvars första månadsvinst i vår tävling. Urvalet gavs följande motivering:

"Porträtt av is och snö. Härlig kontrast mellan husen med raka linjer och släta rätvinkliga ytor och bergets kraftfulla, nästan hotande oregelbundna form. Raffinerat att ha bilden i svartvitt trots de färgrika (röda och gula) husen."

Han gav också ett allmän kommentar om våra bilder:

"Generellt tar ni fina bilder och detta är en synnerligen subjektiv bedömning där tolkningen av temat ”Landskap” var helt upp till er själva.

Roligt jobb och mycket givande och intressant och givetvis helt omöjligt att genomföra ."

 

Ingvar Adnerhill 10
Gun-Inger Arvidsson 9
Edgar Ackermann 8
Robert de Maré 7
Gaetano Campidoglio 6
Claes Jonsson 5
Lars G Truedsson 4
Conny Magnusson 3
Anne-Grethe Holt 2
Monica Grönlund 1

OBS: Eftersom det finns ett nära släktskap mellan juryperson och tävlingsansvarig plockades därför tävlingsansvarigs bild bort innan bedömningen genomfördes.